Infofinanciar > Lumea la zi > Începe să scadă interesul pentru inteligența artificială? Investițiile private scad pentru prima oară în ultimii 10 ani
Lumea la zi

Începe să scadă interesul pentru inteligența artificială? Investițiile private scad pentru prima oară în ultimii 10 ani

inteligenta artificiala sursa foto Playtech.ro
sursa foto: Playtech.ro

Investițiile private mondiale în domeniul inteligenței artificiale au scăzut în decursul anului trecut cu 26,7 procente comparativ cu anul 2021. Această scădere este o premieră pentru ultimul deceniu, în contextul creșterii continue a preocupării legiuitorilor și înmulțirea publicității despre tehnologia inteligentă. 

Conform ultimului raport al indicelui privind IA 2023, al Universității Stanford (SUA), investițiile au scăzut până la 91,9 miliarde de dolari, relatează agenția EFE. 

Numărul de legile legate de inteligența artificială cresc 

În ciuda faptului că investițiile din domeniul inteligenței artificiale s-au redus, interesul guvernamental a crescut. După o analiză a procedurilor legislative de peste tot în lume, raportul semnalează că numărul de proiecte legislative legate de inteligența artificială a crescut în anul 2022 la 37, de la doar una singură în anul 2016. 

Toate aceste legi au apărut în anul 2022, an în care s-a înregistrat sistemul ChatGPT, produs de compania americană OpenAI, care a făcut ca domeniul inteligenței artificiale să înregistreze o creștere majoră, premieră până la acest moment.  

Între timp, au apărut semnale de alarmă cu privire la această tehnologie revoluționară. Un grup de cercetători științifici au făcut un avertisment în revista Science, conform căruia riscurile aduse de inteligența artificială. 

Astfel, tehnologia IA poate duce la catastrofe uriașe. S-a ajuns la această idee după ce mai mult de 5.500 de experți, la nivel mondial, au publicat o scrisoare în care aceștia militează pentru suspendarea pentru următoarea perioadă a experimentelor IA, care a devenit cea mai puternică și avansată, denumită de experți ca „generativă”. 

Agenția Spaniolă pentru Protecția Datelor a demarat investigații preliminare privind OpenAI pentru o posibilă încălcare a reglementărilor spaniole şi europene. Italia a mers şi mai departe şi a blocat ChatGPT, considerând că nu a respectat legea protecției datelor consumatorilor. Cu toate acestea, conform raportului, companiile care au integrat IA în ofertele lor comerciale au obținut reduceri ale costurilor şi creșteri de venituri.

SUA, în topul investițiilor private privind inteligența artificială 

Statele Unite continuă să se afle în topul investițiilor private din domeniul IA. Astfel, mai mult de jumătate din suma de 91,9 miliarde de dolari destinată zonei de inteligența artificială provine din America, respectiv 47,4 miliarde de dolari. 

În acest top, China se situează pe locul al doilea, cu investiții de 3,5 ori mai mici decât SUA, de aproximativ 13,4 miliarde de dolari, iar pe locul al treilea se situează Marea Britanie, cu investiții private de 4,37 de miliarde de dolari, potrivit Digi24.

Majorarea numărului de chatbots și roboți de conversație a dus la dezvoltarea unui sector de muncă cu milioane de utilizatori.  

ChatGPT utilizează un tip de algoritm care lucrează cu o bază de peste 300 de miliarde de cuvinte și 570 gigabiţi de registre de date. OpenAI este compania tehnologică responsabilă de ChatGPT, în care Microsoft a investit în 2022 circa 1,070 miliarde de dolari, la care intenționează să adauge alte 10,7 miliarde.  

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.