Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme pentru Bill Gates. Microsoft trebuie să plătească despăgubiri record statului american
Lumea la zi

Probleme pentru Bill Gates. Microsoft trebuie să plătească despăgubiri record statului american

Microsoft, Sursă foto: Engadget
FOTO: engadget.com

Compania miliardarului Bill Gates, Microsoft, a primit o amendă record. Firma va plăti mai mult de  trei milioane de dolari pentru încălcarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei și a altor state ca urmare a faptului că software-ul compus de compania americană a ajuns în mâinile unor entități aflate pe lista neagră din regiunea ucraineană din Crimeea.

Departamentul Trezoreriei și cel al Comerțului din SUA au precizat în cursul zilei de joi că au ajuns la o înțelegere comună cu Microsoft în legătură cu presupusele violări ale sancțiunilor americane și ale normelor de control al exporturilor, pe care gigantul software le-ar fi dezvăluit.

Microsoft a fost amendată cu 3 milioane de dolari

Încălcările sancțiunilor s-au produs în perioada iulie 2012 și aprilie 2019, sunt anterioare incursiunii Rusiei în Ucraina, pe care președintele Vladimir Putin a lansat-o în 2022. De la momentul respectiv și până în prezent, SUA și aliații săi  și-au intensificat în mod semnificativ politica de sancționare economică ca răspuns la invazie.

Principalele încălcări au vizat entitățile rusești de pe lista neagră din Crimeea, iar altele țin de entități de pe lista neagră din Cuba, Iran și Siria. Compania miliardarul este vinovată că ar fi încălcat reglementările menite să blocheze tehnologiile sensibile pentru a nu ajunge în mâna adversarilor SUA.

„Microsoft ia foarte în serios controlul exporturilor și respectarea sancțiunilor, motiv pentru care, după ce am aflat despre eșecurile de screening și infracțiunile câtorva angajați, le-am dezvăluit în mod voluntar autorităților competente”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft.

Neregulile care au dus la înțelegerea de joi au avut loc în contextul programelor de distribuție și revânzare ale Microsoft pentru terți, potrivit Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei, care administrează și aplică sancțiunile americane.

Microsoft a apelat la revânzarea indirectă în Rusia pentru a atrage noi clienți și totodată pentru a negocia vânzări în masă cu clienții finali. Presupusele nereguli au survenit după ce compania americană a eșuat să obțină informații concrete despre unii dintre acești utilizatori finali, a precizat OFAC.

 

Se pare că angajații de la filiala Microsoft din Federația Rusă au ocolit controalele de filtrare ale companiei, în încercarea de a împiedica alte și alte filiale Microsoft să afle identitatea clienților finali, a adăugat OFAC.

De exemplu, după ce a pus pe lista neagră Stroygazmontazh, o o entitate juridică rusă care se ocupă de infrastructură pentru industria de petrol și gaze, în 2014, firma deținută de Bill Gates a respins inițial una dintre filialele companiei ruse ca potențial client, mai transmite OFAC.

Totuși, acest lucru nu a împiedicat Stroygazmontazh să primească produse Microsoft. Folosind un alt nume, angajații Microsoft din Rusia au reușit în cele din urmă să aranjeze comenzi pentru companie. Reprezentanții Microsoft implicați în această abatere au fost supuși unor măsuri disciplinare, până la concediere inclusiv.

În jurul aceleiași perioade, au existat, de asemenea, unele deficiențe în ceea ce privește procesele Microsoft de verificare a părților restricționate, a declarat OFAC. În unele cazuri, compania nu a reușit să descifreze numele chirilice sau chinezești ale companiilor sau persoanelor aflate pe lista neagră, a precizat unitatea Trezoreriei. Microsoft a vândut în total produse și servicii în valoare de peste 12 milioane de dolari companiilor aflate pe lista neagră, potrivit OFAC, citat de wsj.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.