Infofinanciar > Lumea la zi > Avertisment FMI! Șefa Băncii Central Europene: Dacă SUA nu își plătește datoriile, „întreaga lume” va suferi
Lumea la zi

Avertisment FMI! Șefa Băncii Central Europene: Dacă SUA nu își plătește datoriile, „întreaga lume” va suferi

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, Sursa foto BBC
Sursa foto BBC

Christine Lagarde, Președinta Băncii Centrale Europene, a exprimat opinia că nu este de părere că SUA nu-și vor onora datoria, întrucât o astfel de situație ar putea duce la consecințe foarte grave la nivel global.

„Am o încredere uriașă în Statele Unite”, a declarat Lagarde într-un interviu pentru CBS. „Pur și simplu nu pot să cred că ar lăsa să se întâmple un astfel de dezastru major”, a punctat Lagarde. „Dacă s-ar întâmpla, ar avea un impact extrem de negativ nu doar pentru această țară, unde încrederea ar fi pusă la îndoială, ci în întreaga lume”. Înțeleg politica, am fost și eu în politică. Dar există un moment în care interesul superior al națiunii trebuie să prevaleze.”

SUA riscă incapacitate de plată a datoriei

Comentariul Christinei Lagarde vine în contextul în care Statele Unite se confruntă cu o posibilă incapacitate de plată a datoriei, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei globale. În această situație, Administrația președintelui Joe Biden susține că nu va negocia cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și cu colegii săi republicani, care doresc să lege o creștere a plafonului de reducere a cheltuielilor SUA.

Departamentul Trezoreriei al SUA este nevoit să recurgă la măsuri extraordinare pentru a evita depășirea limitei datoriei. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, urmează să țină luni un discurs la Bursa de Valori din New York, care se așteaptă să se concentreze asupra impasului din SUA. În ultimele luni, bancherii americani importanți și oficiali precum secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, au avertizat asupra pericolelor aducerii SUA pe marginea prăpastiei din cauza incapacității de a-și plăti datoria.

În 2011, o situație similară de impas fiscal a avut un impact semnificativ asupra piețelor financiare și a determinat Standard & Poor’s să retrogradeze pentru prima dată în istorie ratingul de credit al guvernului american. La acea vreme, președintele Barack Obama a fost de acord să reducă cheltuielile cu peste 2.000 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu pentru a pune capăt crizei.

Reuniunea FMI

Christine Lagarde și-a exprimat avertismentul după ce a participat la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional desfășurate la Washington. La aceste reuniuni, oficialii din domeniul finanțelor din întreaga lume au discutat despre perspectivele economice în contextul provocărilor reprezentate de inflație și datoriile ridicate, care au fost stimulate de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina.

Christine Lagarde a fost presată să majoreze ratele în zona euro pentru a contracara inflația, însă ea a declarat că o restrângere moderată a creditării ar putea reduce presiunile asupra BCE. Aceasta a reluat astfel comentariile făcute anterior de Janet Yellen.

„Dacă nu acordă prea multe credite și dacă își gestionează riscul, s-ar putea reduce munca pe care trebuie să o facem pentru a reduce inflația”, a spus Lagarde. „Dar dacă atunci vor reduce prea mult creditul, atunci, acest lucru va greva excesiv asupra creșterii”. Este „un echilibru fin”, a spus ea, citată de Bloomberg.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.