Infofinanciar > Info > Ce se va întampla cu învățământul din România? PSD a început consultările publice asupra proiectelor din Legile Educației
Info

Ce se va întampla cu învățământul din România? PSD a început consultările publice asupra proiectelor din Legile Educației

educatie, sursa foto viata medicala
sursa foto viata medicala

Educația este baza oricărei societăți puternice. În România, sistemul educației nu este  extrem de este dezvoltat. Este nevoie de implementarea unor proiecte care să aibă un impact major asupra învățământului românesc, în scopul de a atinge nivelul de eficiență internațional.

În această direcție, PSD a început consultările publice privind proiectele Legii Educației. Oficialii partidului au avut o serie de consultări cu societatea civilă și specialiști din Educație asupra proiectelor de lege privind învățământul preuniversitar și universitar, elaborate de Guvern.

Este important viitorul educației din România

Subiectul educației este în topul preocupărilor Partidului Social Democrat. Aceștia au semnalat ca România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În vederea dezvoltării sistemului educației, PSD a demarat acțiuni privind proiectele Legii Educației .

„PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar. În cadrul primei runde de întâlniri, parlamentarii PSD din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanții asociațiilor aleșilor locali: comune, orașe, municipii și județe.” s-a enunțat într-un comunicat de presă.

Oficialii au anunțat că vor avea întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor, ai mediului de afaceri, ONG-uri, grupuri parlamentare și experți în Educație ai  PSD din organizațiile județene ale partidului. De asemenea, parlamentarii vor lua în considerare părerea elevilor, părinților, studenților, profesorilor și rectorilor, organizând discuții care au ca tema aceste proiecte ale educației. Consultările vor avea loc până la finalul lunii martie.

Abordare deschisă a deciziilor privind educația

PSD a declarat că viitorul educației din România are o importanță majoră și nu poate fi discutat „după perdea”. Aceștia au ales să facă public procesul de discutare a noilor implementări. Acest lucru are ca motiv modificările frecvente ale sistemului educațional din ultimele decenii, care nu au arătat rezultate spectaculoase. Astfel, partidul susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere privind modificările legislative.

România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern”, potrivit comunicatului de presă.

Scopul acestor consultări este de a prelua observații și impresii din partea celor implicați direct în educație. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea proiectelor de lege. „Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului.” explică comunicatul.

În legătură cu această reformă, PSD va urmării respectarea unor principii de bază, precum acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii, combaterea abandonului școlar, dezvoltarea învățământului dual ( învățarea unor aptitudini practice și însușirea cunoștințelor profesionale), creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară, susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor și salariile cadrelor didactice, conform Antena3 .