Infofinanciar > Lumea la zi > Un primar australian pregătește primul proces de defăimare din lume pentru conținutul ChatGPT
Lumea la zi

Un primar australian pregătește primul proces de defăimare din lume pentru conținutul ChatGPT

Chat GPT digitaltrends.com
Sursa foto: digitaltrends.com

Un primar regional australian a declarat că ar putea da în judecată OpenAI dacă nu va corecta afirmațiile false ale ChatGPT, potrivit cărora ar fi făcut închisoare pentru mită, în ceea ce ar fi primul proces de defăimare împotriva serviciului de mesaje automate.

Brian Hood, care a fost ales primar al comitatului Hepburn, situat la 120 km nord-vest de Melbourne, în noiembrie anul trecut, a început să se îngrijoreze pentru reputația sa atunci când membrii publicului i-au spus că ChatGPT l-a numit în mod eronat ca fiind vinovat într-un scandal de mită străină în care a fost implicată o filială a Reserve Bank of Australia la începutul anilor 2000.

Cum a început procesul

Hood a lucrat pentru filiala Note Printing Australia, dar a fost persoana care a anunțat autoritățile despre plata de mită către oficiali străini pentru a obține contracte de tipărire de monedă și nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune, au declarat avocații care îl reprezintă.

Avocații au declarat că au trimis o scrisoare de îngrijorare proprietarului ChatGPT, OpenAI, pe 21 martie, care i-a dat OpenAI 28 de zile pentru a corecta erorile despre clientul lor sau pentru a se confrunta cu un posibil proces de defăimare.

OpenAI, care are sediul în San Francisco, nu a răspuns încă la scrisoarea juridică a lui Hood, au precizat avocații. OpenAI nu a răspuns la un e-mail al Reuters în afara orelor de program.

În cazul în care Hood va da în judecată, ar fi probabil prima dată când o persoană îl dă în judecată pe proprietarul ChatGPT pentru afirmațiile făcute de produsul de limbaj automat care a devenit extrem de popular de la lansarea sa de anul trecut. Microsoft Corp a integrat ChatGPT în motorul său de căutare Bing în februarie.

Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Potențiala dezvoltare ChatGPT

„Ar fi potențial un moment de referință în sensul că se aplică această lege a defăimării la un nou domeniu al inteligenței artificiale și al publicării în spațiul IT”, a declarat pentru Reuters James Naughton, partener la firma de avocatură Gordon Legal din Hood, a declarat pentru Reuters.

„Este un oficial ales, reputația sa este esențială pentru rolul său”. Hood s-a bazat pe un dosar public în care a făcut lumină asupra comportamentului necorespunzător al companiilor, „așa că pentru el este o diferență dacă oamenii din comunitatea sa au acces la acest material”, a spus Naughton.

În Australia, despăgubirile pentru defăimare sunt, în general, limitate la 400.000 de dolari australieni (269.360 de dolari). Hood nu cunoștea numărul exact de persoane care au accesat informațiile false despre el – un factor determinant pentru mărimea plății – dar natura afirmațiilor defăimătoare a fost suficient de gravă pentru ca el să poată pretinde mai mult de 200.000 de dolari australieni, a declarat Naughton.

În cazul în care Hood va intenta un proces, va acuza ChatGPT că a dat utilizatorilor un fals sentiment de acuratețe prin faptul că nu a inclus note de subsol, a declarat Naughton.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.