Info

Euro, în continuă creștere! A depășit 4,9 lei

Euro, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Conform datelor de luni ale Băncii Naționale a României (BNR), un euro valorează pe piața financiară românească peste 4.9 lei. Mai exact, un euro este echivalentul acum a 4,9047 lei, valoare ce se află  în creştere faţă de vineri, 9 septembrie, când moneda europeană era cotată la 4,8936 lei. Astfel, între cele două cotații s-a înregistrat o creștere de 0,0111 bani.

În privința dolarului american, valoarea acestuia în lei a scăzut de la 4,8528, cât era vineri, la 4,8284 cât este în prezent, potrivit BNR. În urma acestui nou curs oferit de BNR, leul scade în raport cu euro, dar creşte comparativ cu dolarul american.

Deprecierea monedei nationale în raport cu euro afectează întreaga populație, întrucât prețurile la utilități, de pildă, se calculează în euro. De asemenea, aceste modificări pe piața valutară îi afectează și pe cei care doresc să-și cumpere o locuință, întrucât acestea sunt de asemenea evaluate în euro.

Această scădere a monedei naționale a fost comentată și de Ciprian Dascălu, economistul-șef la BNR:

„Nu ne așteptam la o depreciere semnificativă a leului ca urmare a tensiunilor geopolitice, atâta timp cât conflictul nu se extinde. Dezechilibrul extern va continua să pună presiune de depreciere asupra leului, mai ales în contextul unor prețuri mai ridicate la materiile prime importate. Continuăm să anticipăm o depreciere graduală și limitată a leului, în linie cu tendința din ultimii ani. Vedem, în continuare un curs de schimb EUR/RON la final de an la 5,05. Pe medie, o depreciere de sub 2% a leului față de moneda unică în acest an”, a declarat Ciprian Dascălu în luna februarie a anului curent.

Ce spuneau specialiștii cu un an în urmă

Potrivit Agerpres, în august 2021 (până la izbucnirea războiului din Ucraina), Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, considera că deprecierea leului faţă de euro poate fi pusă și pe seama volatilității de pe pieţele globale, indusă de decizia Federal Reserve (FED) de a reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei.

„Pe pieţele financiare globale a fost ceva aversiune la risc. Au fost publicate acum două zile minutele şedinţei FED prin care piaţa a înţeles că din septembrie Banca Centrală Americană va reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei şi va tipări mai puţini bani. Ce înseamnă asta? Creştere de dobândă la dolar. Când creşte dobânda la dolar cresc dobânzile peste tot în lume. Cursul de schimb este legat de rata de dobândă. Fie dobânda locală creşte când e un asemenea implus extern, fie dacă nu creşte dobânda locală se depreciază cursul. La o creştere a ratei de dobândă la dolar, cum vor reacţiona în special pieţele emergente? Fie vor creşte ratele de dobândă pe piaţa locală, fie vor deprecia cursul de schimb, fie o combinaţie între cele două”, a declarat la acea vreme Adrian Codirlaşu.

Totodată, acesta a precizat că moneda națională a continuat să scadă din cauza inflației și a deficitului de cont curent.

„Dacă ne uităm pe ultimii 5 ani, cursul este pe un trend de depreciere, iar acesta va continua şi în anul următor. Ce anume determină acest trend de depreciere: diferenţialul de inflaţie, pe de o parte, iar pe de alta deficitul persistent de cont curent. Dacă ne uităm pe ultimii 5 ani vedem că în medie leul a pierdut 10 bani pe an.”, a mai completat Codirlașu în august 2021.