Lumea la zi

Începe sezonul tulburărilor sociale în Europa. „Vestele galbene” vor un „septembrie negru” împotriva inflației

Vestele Galbene Sursă foto blacknews.ro
Sursă foto: Blacknews.ro

În Paris, „vestele galbene” cheamă cetățenii la un „septembrie negru” împotriva inflației, sâmbătă, 103 persoane au fost arestate pentru violențe. Tot sâmbătă a avut loc un protest împotriva inflației și în capitala Italiei, Roma, dar care nu s-a soldat cu violențe.

Apelul de a manifesta sâmbătă la Paris pentru a denunța inflația circula de mai multe zile pe rețelele de socializare, dar locațiile au fost ținute secrete până în ultimul moment. Aceștia au făcut apel la un „septembrie negru” pentru a denunța inflația.

Potrivit Le Parisien, sâmbăta aceasta, sute de veste galbene s-au adunat în mai multe locuri din Paris, în demonstrații nedeclarate. Prefectura orașului a anunțat în cursul serii peste 100 de arestări, dintre care unele pentru violență și distrugere.

S-au despărțit în tot orașul

Începând cu ora 7:00, poliția a intervenit de mai multe ori în diferite sectoare ale capitalei, printre care Porte de Saint-Cloud, Place de Colombia și Trocadero, pentru a controla identitatea câtorva zeci de indivizi din mișcarea „Vestele galbene” care încercau să se adune pe drumul public, a precizat prefectura Parisului într-un comunicat. S-a precizat că „astfel de adunări nu erau tolerate”.

Prefectura a explicat apoi că aceste persoane au fost din nou controlate la sfârșitul dimineții în apropiere de Place de l’Etoile și „mai multe dintre ele au fost amendate și arestate”. În plus, în jurul orei 14.00, „un grup de indivizi din partea Vestelor Galbene” s-a adunat în zona Place de la République  „pentru a se alătura unei manifestații declarate în sprijinul Ucrainei”, se arată în comunicat.

Apoi, „acest grup a improvizat rapid o procesiune sălbatică pe Bulevardul Magenta și apoi pe Quai de Valmy, unde unii dintre ei, cu fețele ascunse, au dat foc la un coș de gunoi și au răsturnat un container de deșeuri pe șosea”.

Dispreț, rebeliune, violență…

Polițiștii, care au fost „foarte reactivi și mobili”, au intervenit imediat pentru a opri înaintarea acestor indivizi și au procedat la arestarea lor, s-a mai precizat.

La indicațiile prefectului, „care își reiterează fermitatea față de acest tip de grupări nedeclarate al căror unic scop este de a comite violențe”, intervenția forțelor de ordine a dus la un total de 103 arestări (93 pentru participare la un grup în vederea comiterii de violențe sau de pagube; 3 pentru pagube intenționate, 3 pentru ultraj, 4 pentru violență împotriva forțelor de ordine) și 54 de amenzi în cursul zilei.