Infofinanciar > Lumea la zi > Estonia, centrul ciberneticii. Are loc cel mai are exercițiu de apărare din lume 
Lumea la zi

Estonia, centrul ciberneticii. Are loc cel mai are exercițiu de apărare din lume 

Atac cibernetic, Sursă foto: Forbes
Sursă foto: Forbes

Aproximativ 3.000 de specialiști în cibernetică din 38 de țări participă la un exercițiu de apărare cibernetică din lume, începând cu data de 19 aprilie, în capitala Estoniei. Potrivit unui comunicat de presă realizat de Centrul de excelență pentru apărare cibernetică în cooperare al NATO, exercițiul este cel mai mare din lume până la acest moment. 

Exercițiul intitulat „Locked Shields” se va desfășura pe o perioadă de patru zile, iar participanții vor învăța și vor aplica decizii tactice și strategice în situații critice și vor „proteja sistemele informatice împotriva atacurilor cibernetice în timp real”. 

Peste 3.000 de participanți la exercițiu 

„Pe lângă apărarea sistemelor, echipele trebuie să raporteze incidentele, să execute decizii strategice și să rezolve probleme criminalistice, juridice și mediatice”, potrivit comunicatului. 

Potrivit aceluiași comunicat, exercițiul de apărare cibernetică „Locked Shields” va fi un antrenament care se va desfășura între două echipe. Prima echipa, numită de către organizatori „echipa roșie” va juca rolul de atacator, iar cea de a a doua echipă, „echipa albastră” vor înfățișa echipa de apărare, care va fi formată din state membre ale NATO, CoE și națiunile partenere. 

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării a declarat că „Anul trecut ne-a arătat cât de importantă este forța apărării cibernetice”, făcând referire astfel la conflictul care se desfășoară între Rusia și Ucraina pe teritoriu ucrainean. 

„Ucraina are competențe digitale puternice, ceea ce înseamnă că statul său poate continua să furnizeze servicii digitale esențiale chiar și în vremuri de război”, a adăugat el, subliniind că „exerciții ca acestea sunt esențiale pentru o rezistență continuă”. 

Centrul Cooperativ de Excelență pentru Apărare Cibernetică al NATO 

Încă din anul 2008, Estonia găzduiește Centrul Cooperativ de Excelență pentru Apărare Cibernetică și simbolizează un comitete de cercetare în afara structurii de comandă al NATO. Centrul a luat naștere în 2007, ca urmare a unui atac cibernetic de mare anvergură asupra Estoniei. 

Exercițiul de antrenare în apărarea cibernetică se desfășoară încă din anul 2010, având un program de învățare ținut anual, potrivit HotNews.ro.

Ultimul exercițiu de apărare cibernetică care a atins această anvergură a fost ”Cyber Coalition 2022”, ultima ediție a exercițiului pornit încă din anul 2002. Exercițiul este planificat și organizat anual de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT) din cadrul NATO, cu sprijinul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, acesta reunind în acest an 26 de echipe naționale din state membre NATO și 7 echipe din state partenere, totalizând aproximativ 1000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili. 

Echipa României a fost coordonată de personalul Agenției de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice și a fost compusă din aproximativ 70 de specialiști aparținând instituțiilor din sistemul de apărare, ordine națională și securitate națională, precum și ai companiilor Bitdefender și SafeTech. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.