Infofinanciar > Info > Românii, țintele preferate ale hackerilor! Recomandările specialiștilor pentru a evita atacurile phishing din mediul on-line
Info

Românii, țintele preferate ale hackerilor! Recomandările specialiștilor pentru a evita atacurile phishing din mediul on-line

realitatea.net
FOTO:realitatea.net

În ultima perioadă românii devin tot mai des victimele infractorilor cibernetici. Aceștia își perfecționează metodele de fraudare fapt ce îi lasă pe utilizatorii cardurilor bancare fără sold.

”Hoții internetului” trimit victimei un email prin care solicită detaliile de securitate ale cardului bancar, utilizând mesaje redactate într-un limbaj cât se poate de precis, atrage atenția Mihai Rotariu, managerul Direcției de Comunicare, Marketing și Media din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cu toate că perioada sărbătorilor de iarnă s-a încheiat, infractorii din spațiul virtual continuă să-și perfecționeze metodele prin care îi păcălesc pe clineții unităților bancare. ”Tâlharii intenetului” trimit pe adresa de e-mail mesaje capcană redactate într-un limbaj impecabil, fapt ce generează un număr tot mai mare de victime care pică în capcana infractorilor. Acest aspect este semnalat de Mihai Rotariu, într-un comunicat emis de DNSC.

Metodele folosite de infractorii internetului

„Chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing. Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română. Astfel, aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană, dacă nu respectă recomandările esenţiale de securitate a datelor online”.

Experții vă recomandă să verificați de două ori informațiile primite pe adresa de mail și să evitați deschiderea linkurilor primite din mesajele nesolicitate.

„ Verificaţi mereu sursa reală a mesajului, evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate şi nu furnizaţi date sensibile la cerere, în urma unor notificări venite pe mail, sms sau social media! Banca nu îţi va cere niciodată să-ţi validezi datele astfel”.

Potrivit Directoratului Național de Securitatea Cibernetică, infractorii cibernetici construiesc un site web fals chipurile aparținând unei instituții publice sau a unui comerciant prin care  vă sunt solicitate datele confidențiale.

„Dat fiind faptul că este simplu de pus în practică de către un infractor cibernetic, una dintre cele mai utilizate şi eficiente forme de fraudare din mediul online este phishing-ul. Acesta presupune un mecanism de inginerie socială prin trimiterea unui mesaj fals şi/sau crearea unui site web fals, aparent din partea unui comerciant sau a unei instituţii financiare, în care sunt cerute date confidenţiale ale utilizatorului”, se arată în comunicatul emis de DNSC.

Recomandările specialiștilor

Specialiștii vin în sprijinul utilizatorilor cu o serie de recomandări pentru a nu pica în plasa întinsă de infractorii cibernetici. Ionuț Encescu, directorul de Produse și Hub de Inovație Digitală al First Bank sfătuiește clienții să aibă grijă atunci când deschid mesajele sosite pe adresa de email, la apelurile telefonice sau alte platforme de mesagerie sau site-uri care solicită datele personale în numele băncii.

De asemenea, mesajele sosite via WhatsApp, SMS, sau alte platforme de mesagerie, în urma unei conversații purtate pe chat-ul unei platforme de anunțuri on-line, nu trebuiesc luate în considerare. Este strict interzisă divulgarea datelor financiare precum codul PIN, numărul de card, sau datele personale, banca nu solicită în nicio situație informațiile confidențiale prin email.

Este indicat să utilizați un CVV cu valabilitate redusă ( codul de securitate înscris pe spatele cardului). Atunci când primiți un atașament pe adresa de mail, este de preferat să-l deschideți doar dacă cunoașteți în mod sigur sursa acelui atașament. Un antivirus instalat pe telefon sau pe calculator vă poate pune la adăpost datele personale cât și cele financiare, potrivit b1tv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.