Infofinanciar > Lumea la zi > Toți pentru Ucraina! Estonia va spori asistența militară
Lumea la zi

Toți pentru Ucraina! Estonia va spori asistența militară

Estonia Sursa foto Schengen Visa
Sursa foto: Schengen Visa

Estonia a aprobat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Acesta ar include mortiere și arme antitanc, conform Ministerului Apărării din Estonia.

De asemenea, statul intenționează să sprijine inițiativa Marii Britanii de a extinde domeniul de aplicare al instruirii armatei ucrainene, având în vedere experiența pe care o au forțele estoniene

 Estonia vrea să furnizeze un spital de campanie în cooperativă cu Germania, conform kyivpost.com.

„Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deși tot mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este de a continua să sprijinim Ucraina. Ei luptă pentru valorile noastre comune și, dacă există ceva ce putem trimite ucrainenilor, trebuie să facem acest lucru”, a declarat ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur.

Acesta a continuat cu faptul că Occidentul trebuie să fie pregătit de un război din partea rușilor, în special din punct de vedere informațional, având în vedere informațiile false care circulă.

„La fel cum ajutorul care a fost deja oferit arată clar că nu am obosit, aliații noștri au confirmat cu toții că sunt pregătiți să îi ajute pe ucraineni în războiul lor pentru libertate atât timp cât va fi nevoie.”

Acesta nu este primul ajutor pe care Estonia îl oferă Ucrainei. Anteriorul era în valoare de 250 de milioane de euro și includea sisteme de rachete antitanc, obuziere, diverse arme ușoare, echipamente de protecție.

Fără ruși în Estonia

Estonia nu mai permite inrarea în țară a rușilor: „a decis să nu mai accepte intrarea în țară a persoanelor din Rusia, care sunt deținătoare de vize #Schengen care a fost acordată de [Estonia]. Fac apel la alte guverne să urmeze astfel de măsuri”.

„Asistăm la o creștere masivă a numărului de cetățeni ruși care traversează Estonia sau intră în Estonia. Posibilitatea de a vizita Estonia în masă sau de a călători prin Estonia în Europa nu corespunde esenței sancțiunilor pe care le-am impus. Prin impunerea de sancțiuni, Estonia a dorit să se asigure că statul agresor, nici la nivelul cetățenilor individuali, nu va avea posibilitatea de a-și continua viața obișnuită la nivel internațional”,a transmis ministrul de Externe estonian.

De asemenea, Guvernul și-a anunțat intenția de a elimina absolut toate monumentele din epoca sovietică, argumentând cu faptul că invazia din Ucraina, care a început în februarie acest an „a deschis răni în societatea noastră de care aceste monumente din epoca comunistă ne amintesc”, potrivit The Guardian.