Lumea la zi

Germania alocă 1 mld. euro pentru apărarea cibernetică a Ucrainei și pentru documentarea crimelor de război

capital.ro
sursa foto capital.ro

Guvernul german a alocat 1 miliard de euro (1,03 miliarde de dolari)în plus din bugetul său pentru 2023 pentru a sprijini Ucraina, banii fiind destinați apărării împotriva atacurilor cibernetice rusești și colectării de dovezi ale crimelor de război, se arată într-un document.

Alocarea suplimentară vine pe fondul unor dispute cu privire la faptul dacă Germania ar trebui să își intensifice furnizarea de ajutor militar Ucrainei, care spune că are nevoie de arme ofensive pe câmpul de luptă, inclusiv tancuri, pentru a duce lupta împotriva armatei ruse.
Alocarea reprezintă o victorie pentru Verzi, partidul de coaliție care a fost cel mai puternic susținător al sprijinului militar pentru Ucraina de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia din februarie.

Germania este al treilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, deși la mare distanță de Statele Unite, ale căror livrări de arme au fost cruciale pentru succesele forțelor armate ucrainene pe câmpul de luptă, care au culminat cu recucerirea vineri a orașului Kherson, cel mai mare oraș cucerit de Rusia.

Locuitorii bucuroși au întâmpinat vineri trupele ucrainene care au sosit în centrul orașului Kherson, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale în februarie.

„Astăzi este o zi istorică. Recuperăm sudul țării, recuperăm Khersonul”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-un discurs video de seară.

Rusia a declarat că a retras 30.000 de soldați peste râul Nipru, fără a pierde vreun soldat. Însă ucrainenii au descris o retragere haotică, în care trupele rusești și-au abandonat uniformele, au aruncat armele și s-au înecat în timp ce încercau să fugă, scrie Reuters.

Investiție în pace

Retragerea a marcat cea de-a treia retragere majoră a Rusiei din timpul războiului și prima care a implicat cedarea unui oraș ocupat atât de mare în fața unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit părți din est și sud.

„Începând de acum, apărătorii noștri se află la periferia orașului și suntem foarte aproape de a intra. Dar unitățile speciale sunt deja în oraș”, a spus el.
„Bugetul Ucrainei arată clar că sprijinul nostru merge mult dincolo de livrările de arme importante și necesare”, a declarat Robin Wagener, legislatorul ecologist care prezidează grupul parlamentar pentru Ucraina.

„Investim masiv în pacea în Europa și în Ucraina”.

O parte din bani vor sprijini echipele care înregistrează dovezile privind abuzurile drepturilor omului și crimele de război, inclusiv cele descoperite în urma retragerilor rusești.

Banii suplimentari vor merge, de asemenea, la sprijinirea societății civile din regiunea extinsă, inclusiv la protecția jurnaliștilor din Belarus, Rusia și Ucraina.