Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Generalul Mîndrescu, la podcastul „Hai România”: „China va avea un cuvânt de spus în războiul din Ucraina”
Esential

Exclusiv. Generalul Mîndrescu, la podcastul „Hai România”: „China va avea un cuvânt de spus în războiul din Ucraina”

Podcast Hai România; sursă foto: EVZ-Capital
FOTO: EVZCAPITAL

Ediția de astăzi, 19 aprilie, a podcastului „Hai România” l-a avut ca invitat pe reputatul general Mircea Mîndrescu. Cei doi, Mîndrescu și moderatorul Ionuț Cristache, și-au îndreptat atenția asupra frontului din Ucraina, au discutat despre rata de succes a contraofensivei militare pe care Kievul o va demara în această primăvară precum și relația sino-rusă și implicațiile acesteia asupra relațiilor internaționale.

Referitor la ultimul subiect și anume relația dintre Beijing și Moscova, Mîndrescu precizează că cele două state au același adversar în imaginea Statelor Unite.

Implicațiile relațiilor dintre China și Federația Rusă

Statele occidentale privesc cu îngrijorare relațiile dintre China și Federația Rusă în condițiile în care Rusia poate fi considerată ca un mare depozit de resurse în timp ce China deține cea mai mare populație din lume. Generalul atrage atenția asupra faptului că România nu are destui specialiști care să analizeze ascensiunea Chinei.

„Posibilitățile sunt extrem de mari, avem țara cele mai mari resurse și avem mașinăria, furnalul care este China, cea din urmă a crescut incredibil. China va avea un cuvânt de spus, este firesc, un miliard și jumătate din omenire, un popor inovativ, harnic care are cea cultură, noi n-avem sinologi care să înțeleagă ascensiunea Chinei care se bazează  pe învățăturile lui Confucius, Sun Tzu și este construită pe regimul comunist. Toți acești factori, împletiți conturează China actuală”, a explicat generalul Mîndrescu.

Referitor la raportul din cele două forțe mondiale, cadrul militar precizează că Rusia nu este îngenuncheată în fața Chinei, de fapt, ambele state beneficiază de pe urma acestor relații, cu toate că Moscova depinde mai mult de Beijing.

Dușmanul comun al Chinei și Beijingul

„Rusia nu este îngenuncheată în fața Chinei, raportul s-a schimbat, există zone unde China este mai puternică dar amândouă beneficiază din această simbioză. Rusia are mai multă nevoie de China, sunt amândouă împotriva Americii”, a adăugat generalul.

Pe scena relațiilor internaționale, regimul de la Beijing ridică multe probleme Statelor Unite, de exemplu în Pacific, armata chineză are mai multe nave decât marina militară americană, chiar dacă nu sunt de aceeași calitate. De asemenea, progrese sunt înregistrate și construcția de avioane, capitol la care Beijingul a dezvoltat o navă militară stealth similar celui american.

„Au existat momente în care Vestul putea să meargă să se impună, era decalajul atat de mare, au avut răbdare să crească. Uitați-vă cum China face singurul avion stealth care seamănă cu cel american. În Pacific are mai multe nave de război decât America dar nu de aceeași calitate, China este într-un proces de a învăța, are nevoie de Rusia”, a adăugat generalul Mîndrescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.