Infofinanciar > Info > Declarații surprinzătoare ale ministrului Agriculturii! Chesnoiu vrea modificarea PNRR: Avem alocați zero euro, avem nevoie de irigații
Info

Declarații surprinzătoare ale ministrului Agriculturii! Chesnoiu vrea modificarea PNRR: Avem alocați zero euro, avem nevoie de irigații

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei

Vineri, în Prahova,  Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu a susținut o serie de declarații care pentru mulți dintre guvernanți cu siguranță au avut un caracter surprinzător. Acesta susține că agricultura României nu are niciun eurocent în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi că toată lumea trebuie să realizeze că avem nevoie de modificări ale planului. 

Adrian Chesnoiu a făcut apel la necesitatea investiţiilor în sisteme de irigaţii, sisteme antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor.  „Sper ca în al 12-lea ceas să se trezească toată lumea şi să conştientizeze că trebuie să modificăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care agricultura României nu are niciun eurocent. Avem zero euro în PNRR, trebuie să îl modificăm, să ducem banii către irigaţii, către desecare, către depozite de alimente”, a spus ministrul, la finalul unei vizite în comuna Râfov.

29 de sisteme de irigații sunt în lucru

„La începutul anului aveam în lucru 29 de sisteme noi de irigaţii, patru deja le-am inaugurat şi le-am recepţionat, ele funcţionează, anul acesta vom mai recepționa încă 20 şi lucrăm la documentaţii astfel încât să mărim cât mai mult suprafaţa irigată din România. De cealaltă parte, avem programul pentru stimularea precipitaţiilor şi combaterea grindinei, unde în anul 2022 vom pune în funcţiune 25 de noi grupuri de combatere a grindinei. Trebuie să investim în stimularea precipitaţiilor, suntem deja în al treilea an de testare a tehnologiei cu însămânţarea norilor prin avioane specializate şi, dacă avem fondurile necesare, le vom cumpăra”, a subliniat Adrian Chesnoiu.

România are nevoie de educare alimentară

Risipa alimentară în România este un subiect extrem de discutat în rândul autorităților. Ministrul Agriculturii a reiterat faptul că, anual, la noi în țară se aruncă aproximativ 2 miliarde de kilograme de alimente şi a pledat din nou pentru educarea consumatorilor.

„Aceste alimente, cele care mai îndeplinesc condiţiile sanitar-veterinare şi condiţiile de consum, pot fi donate, pe de o parte, ONG-urilor, cantinelor, bisericii şi pot fi consumate de cei care cu adevărat au nevoie. Am găsit în Ministerul Agriculturii un videoclip de informare realizat de colegii din Ministerul Agriculturii în 2020 şi l-am preluat pentru a fi difuzat în continuare pentru că eu cred că suntem din acea generaţie în care trebuie să eliminăm mitul meşterului Manole. Ce s-a făcut bine înainte trebuie să continuăm şi ceea ce avem de făcut mai departe, să punem umărul să ducem mai înainte. Cred în educarea consumatorilor, mai ales în această perioadă în care vedem că aceste costuri la alimente au crescut, trebuie să fim mult mai atenţi atunci când cumpărăm şi să luăm strictul necesar gândindu-ne că alţii au nevoie de acele alimente. Dacă se diminuează risipa alimentară, atunci creşte volumul de alimente existent pe piaţă şi preţurile automat scad. Agricultura va fi mai usor de practicat.”, a argumentat pe acest subiect Chesnoiu.