Infofinanciar > Info > Noi fonduri de la UE pentru SRL, PFA, II, IF din sectorul agro-alimentar
Info

Noi fonduri de la UE pentru SRL, PFA, II, IF din sectorul agro-alimentar

fonduri sursa foto Ziarul Faclia
Sursa foto: Ziarul Faclia

Pe 17 mai 2022 a apărut proiectul de procedură cu toate condițiile de accesare a microgranturilor de câte 5.000 de euro de la Măsura 1 a schemei de ajutoare de stat COVID-19 pentru IMM-uri. Proiectul a apărut în baza noii ordonanțe de urgență 61/2022, prin care se vor stabili condițiile în care vor putea accesa fondurile europene SRL-urile, PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale din sectorul agro-alimentar.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat propunerea oficială de procedură la Măsura 1-2022. Calendarul propus nu se încadrează însă în termenul de 27 mai 2022, de lansare a sesiunii de înscrieri.

Este valabil un termen de 10 zile

Un termen de 10 zile se prevede pentru procedura de implementare pentru dezbaterea publică. Pe data de 28 mai aproximativ va avea loc definitivarea procedurii.

„Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: cabinet.moise@madr.ro” – a anunțat marți, 17 mai, MADR.

Oamenii sunt nevoiți să-și facă cont cu parola de utilizator, dacă aceștia nu îl au deja pe portalul de granturi IMM Recover. Apoi se va începe înscrierea propriu-zisă, în care potențialii beneficiari vor cere granturile de câte 5.000 de euro, prin portalul online.

Când se deschide sesiunea?

MADR și APIA vor fi nevoiți să ofere în prealabil un anunț oficial. După 3 zile va începe înscrierea propriu-zisă. Sesiunea ar trebui să se deschidă pe 31 mai-1 iunie. Marcel Boloș, ministrul fondurilor UE a menționat data de 27 mai pentru lansarea apelului de proiecte.

Aplicația va fi deschisă cu ora 10.00 în primele zile ale înscrierii. Vor fi valabile 5 zile calendaristice de la demararea înscrierii în Program. Ora de închidere este 20.00. Există însă posibilitatea de prelungire al termenului până la epuizarea bugetului . Este un apel de tipul primul venit-primul servit. Bugetul ajunge doar pentru 10.000 de beneficiari. Așadar, este posibil să se epuizeze mult mai repede decât în perioada de 5 zile dată pentru înscrieri.

Conform ambelor proiecte de procedură, cine aplică la Măsura 2 nu mai poate aplica la Măsura 1 și viceversa.

Microgranturi de 5.000 de euro- beneficiari eligibili

Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari: microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii care fac dovada prin situaţiile financiare depuse că nu deţin salariaţi cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexă la OUG nr. 61/2022, dar și persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin OUGnr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexă la OUG nr. 61/2022.