Infofinanciar > Lumea la zi > Pandemia și războiul le-au adus câștiguri incredibile. Miliardarii din energie și agricultură, mai bogați ca niciodată
Lumea la zi

Pandemia și războiul le-au adus câștiguri incredibile. Miliardarii din energie și agricultură, mai bogați ca niciodată

forbs
Sursa foto: Unica.ro

În timp ce elita se adună la davos, organizațiile de caritate cer impozit pe avere. Miliardarii beneficiază de creșterea prețurilor la energie și alimente.

În ultimii doi ani, magnații din sectorul alimentar și energetic au înregistrat creșteri de 453 de miliarde de dolari. Acest lucru se datorează creșterii prețurilor la energie și mărfuri în timpul pandemiei și în timpul războiului din Ucraina, început de Vladimir Putin, a arătat un raport al Oxfam.

Elitele politice și de afaceri din lume se întâlnesc la Davos pentru Forumul Economic Mondial. Oranizația de caritate de dezvoltarea caută măsuri pentru a suprima această creștere a miliardarilor. Aceasta a declarat că din cauza creșterii prețurilor la nivel mondial s-au format „62 de noi miliardari ai alimentelor în doar 24 de luni”.

Cargill este unul dintre cei mai mari comercianți ai alimentelor din lume. La momentul actual, familia sa numără 12 membri miliardari, față de opt, care erau înainte de pandemie. Familia Cargill, alături de alte trei companii controlează aproximativ 70% din piața agricolă globală.

Prețul alimentelor duce la îmbogățirea unora și lipsa de bani a altora

Prețurile alimentelor au înregistrat o creștere de 30% în ultimul an. În acest context, aproape 263 de milioane de oameni ar putea ajunge în sărăcie acută. Acest lucru ar duce numărul oamenilor care trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi la 860 de milioane până la sfârșitul anului. Acest număr este echivalent cu populațiile din țări din Regatul Unit, Franța, Germania și Spania la un loc.

Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB, a declarat: „Este de neapărat din punct de vedere moral ca oamenii din Africa de Est să moară de foame, în timp ce averile superbogaților din lume sunt alimentate de creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente și energie. Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guvernele să nu abordeze profiturile și bogăția uriașe pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.”

Introducerea de taxe pentru magnații lumii

Oxfam a cerut liderilor mondiali reuniți la Davos sa introducă impozite pentru avere celor superbogați. Acest lucru ar ajuta la combaterea celei mai mari sărăcii din ultimii 20 de ani.

Organizația a spus că un exemplu de urma este Argentina, întrucât a introdus „taxă unică de solidaritate pentru câștigurile neplăcute ale miliardarilor din cauza pandemiei”. Taxa argentiniană a ridicat anul trecut 223 de miliarde de pesos (1,5 miliarde de lire sterline).

Oxfam a cerut, de asemenea, și introducerea unei taxe permanente pe avere pentru „fărâma bogăția extremă și puterea de monopol”.

O altă cerere ar fi și încetarea „profitului de criză” prin introducerea unei taxe excepționale temporare pentru toate companiile mari, nu numai pentru companiile de petrol și gaze, așa cum a propus partidul laburist din Marea Britanie. Oxfam a spus că o astfel de taxă asupra „doar 32 de companii multinaționale super profitabile ar fi putut genera venituri de 104 miliarde de dolari în 2020”.

„Introducerea impozitelor pe avere, de exemplu, ar strânge sume uriașe care ar putea ajuta grupurile vulnerabile să supraviețuiască acestei crize și să construiască un viitor mai bun”, a spus Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam.

Numărul miliardarilor este în creștere

Un total de 573 de noi miliardari au apărut în timpul pandemiei. Oxfam a spus că criza coronavirusului a fost „cel mai bun moment din istoria înregistrată pentru clasa miliardarului”.

Averile celor mai bogați 20 de miliardari sunt mai mari decât întregul PIB al Africii sub-sahariane.

Nellie Kumambala, o profesoară de școală primară care locuiește în Lumbadzi, Malawi a declarat că: „Prețurile au crescut atât de mult, chiar și de luna trecută. Doi litri de ulei de gătit, luna trecută a fost de 2.600 kwacha, acum este de 7.500.  Ieri am fost la magazin să cumpăr ulei de gătit, dar nu am reușit, nu aveam bani.”