Infofinanciar > Info > Tot mai aproape de banii PNRR. Ce spune ministrul Boloș
Info

Tot mai aproape de banii PNRR. Ce spune ministrul Boloș

Boloș
Foto: idevice.ro

Atât de mult s-a vorbit despre ”comoara” PNRR, că nici nouă nu ne mai vine să credem că vom beneficia de așa un ajutor substanțial. Dar, iată noi informații care par de bun augur.

Ce se așteaptă de la PNRR

Evident, PNRR este, la ora actuală, subiectul care ar trebui sa intereseze orice roman, orice organizatie (publica sau privata), orice manager de proiect, practic pe oricine, pentru ca acest program poate sa produca schimbari sociale, economice, politice, ecologice si legislative care să impacteze major viata tuturor românilor, deoarece aproape 30 de miliarde de euro, bani europeni, pot ajunge în ţara noastră.

Acesti bani urmeaza sa fie folosiţi pentru modernizarea drumurilor, şcolilor şi spitalelor, pentru digitalizarea administraţiei publice şi locale, dar şi pentru a produce energie verde.

Vin 3 miliarde

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că, până la finalul lunii mai, România trebuie să depună prima cerere de plată în PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. Tot el spune că luni vor fi transmise Comisiei Europene documentele necesare pentru cei 3 miliarde de euro.

„Suntem în plin proces de pregătire a primei cereri de plată pe care România o poate pune până la sfârşitul lunii mai. Avem o serie de condiţionalităţi la care lucrăm. Toate ministerele de linie, coordonatorii de reformă au avut de încărcat în platforma specială care există la nivel naţional toate documentele necesare pentru a face dovada că am închis capitolele aferente anului 2021”, a informat Boloș.

În pas alergător

”În weekend ministerul lucrează la  verificarea documentelor depuse şi în cursul zilei de luni suntem în măsură în care să transmitem în platforma Comisiei Europene aceste jaloane pe care le aveam de îndeplinit şi apoi etapele procedurale pe care le aveam de parcurs, încât până marţi, 31 mai, să putem să depunem cererea de plată cu o valoare de 3 miliarde de euro”, a mai explicat Boloş.

 La început de drum

„Dacă ne referim la PNRR, este la început de drum. Suntem în situaţia în care operaţionalizăm structurile care stau la baza implementării PNRR. Pe de altă parte, suntem în măsură să iniţiem apelurile de proiecte care sunt aferente trimestrului II şi apoi cum e firesc pe parcursul anului 2022 să fim în măsură să ne asigurăm că cele 58 de apeluri de proiecte pe care le gestionăm, cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, să fie lansate în piaţă”, a mai declarat Boloş.

„Am avut întâlnire cu cei care se ocupă de capitolele de infrastructură pentru că acestea sunt cele mai complexe angajamente pe care le avem de îndeplinit încât să putem să avem o monitorizare specială pe aceste categorii de jaloane şi să prevenim eventuale blocaje care pot să apară în implementarea PNRR. Aş putea să spun că este un început de drum pe care l-am preluat şi pe care încercăm să îl punem pe picioare astfel încât PNRR să poată să ducă la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor asumate de România”, a subliniat ministrul.