Lumea la zi

Daily Mail: Prognoză sumbră pentru Marea Britanie. Calitatea vieții a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani

Marea Britanie Sursa foto Agora.md
Sursa foto Agora.md

Marea Britanie se vor confrunta cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din anii ’50 încoace, în condițiile în care economia va intra în recesiune timp de cel puțin un an, au anunțat astăzi specialiștii în prognoze oficiale.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a estimat că această criză a costului vieții va reduce nivelul de trai și puterea reală de cumpărare a cetățenilor cu un procent impresionant de 7% în următorii doi ani. Acest lucru ar anula creșterea din ultimii opt ani, cu o scădere de 4,3% în 2022-23, cea mai mare de când au început înregistrările în 1956.

Acest lucru înseamnă că familiile vor suferi o scădere a nivelului de trai în următorii doi ani, un scenariu care nu s-a mai desfășurat de la criza financiară globală din 2008. De asemenea, OBR a prognozat că, chiar și până în 2027-28, nivelul de trai de care se bucură britanicii va rămâne cu mai mult de un procent sub nivelul de dinainte de pandemie, relatează Daily Mail.

Marea Britanie se confruntă cu o recesiune profundă

În perspectivele fiscale sumbre publicate astăzi, organismul de supraveghere a declarat că presiunea asupra veniturilor reale, creșterea ratelor dobânzilor și scăderea prețurilor locuințelor au aruncat Marea Britanie într-o recesiune care va dura puțin peste un an.

Începând din această toamnă, OBR a prognozat o scădere a PIB-ului de 2,1%. Inflația este estimată la 9,1% în acest an, dar va scădea la 7,4% în 2023. Șomajul ar urma să crească cu 505.000 de persoane, de la 1,2 milioane în prezent la 1,7 milioane la un vârf la sfârșitul anului 2024, când se estimează că rata șomajului va ajunge la 4,9%.

Situația economică a fost agravată și mai mult de o prognoză a OBR potrivit căreia prețurile locuințelor vor scădea cu nouă procente între această toamnă și vara anului 2024. Acest lucru a fost pus pe seama „ratelor ipotecare semnificativ mai mari, precum și a recesiunii economice la nivel mondial”. Se așteaptă ca ratele medii ale dobânzilor la creditele ipotecare restante să atingă un vârf de cinci procente în a doua jumătate a anului 2024, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Prognoza OBR a coincis cu prezentarea de către cancelarul Jeremy Hunt a Declarației de toamnă, în care a prezentat un nou pachet de 54 de miliarde de lire sterline de creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli. Organizația de supraveghere a constatat că acțiunile cancelarului au lăsat povara fiscală la cel mai ridicat nivel de după cel de al Doilea Război Mondial. Aceasta urmează să crească de la 33,1% din PIB în 2019-20 la 37,1% în 2027-28.

Măsurile guvernului britanic

Vorbind în Camera Comunelor, Hunt a subliniat modul în care OBR a spus că acțiunile sale vor duce la o recesiune „mai puțin adâncă” și la o reducere a inflației. El le-a spus parlamentarilor: „Nu suntem singuri în fața acestor probleme, dar astăzi planul nostru reflectă valorile britanice în timp ce răspundem la o criză internațională.

„Suntem sinceri în privința provocărilor și corecți în soluțiile noastre. Da, luăm decizii dificile pentru a combate inflația și pentru a menține la un nivel scăzut creșterea creditelor ipotecare. Dar planul nostru duce, de asemenea, la o recesiune mai puțin adâncă, la facturi mai mici la energie, la o creștere economică mai mare pe termen lung și la un NHS și un sistem educațional mai puternice’.

Cancelarul a adăugat că OBR a confirmat că acțiunile guvernului „ajută inflația să scadă de la mijlocul anului viitor. De asemenea, ei apreciază că Marea Britanie, ca și alte țări, se află acum în recesiune. În general, în acest an, economia este încă prognozată să crească cu 4,2%”, a continuat el. PIB-ul scade apoi în 2023 cu 1,4%, înainte de a crește cu 1,3%, 2,6% și 2,7% în următorii trei ani.

„OBR spune că prețurile mai mari la energie explică cea mai mare parte a revizuirii în scădere a creșterii cumulate din martie. De asemenea, ei se așteaptă la o creștere a șomajului de la 3,6% în prezent la 4,9% în 2024, înainte de a scădea la 4,1%.”

Hunt a adăugat că pachetul fiscal pe care l-a prezentat astăzi va duce la o rată a șomajului mai mică decât ar fi fost altfel și va proteja 70.000 de locuri de muncă. De asemenea, el a precizat că deciziile sale vor duce la reducerea la mai mult de jumătate a împrumuturilor guvernamentale în următorii cinci ani.

„Anul acesta, se preconizează că vom împrumuta 7,1% din PIB sau 177 miliarde de lire sterline; anul viitor, 5,5% din PIB sau 140 miliarde de lire sterline; apoi, până în 2027-28, se va reduce la 2,4% din PIB sau 69 miliarde de lire sterline”, a spus cancelarul. Ca urmare, datoria de bază ca procent din PIB începe să scadă de la un vârf de 97,6% din PIB în 2025-26 la 97,3% în 2027-28′.

Hunt a dat vina pe factorii globali, pe invazia Rusiei în Ucraina și pe costul răspunsului Marii Britanii la criza Covid pentru previziunile economice deprimante. El a declarat: „OBR confirmă că factorii globali sunt cauza principală a inflației actuale.  Majoritatea țărilor încă se confruntă cu consecințele unei situații unice în acest secol.

„Schema de concediu, lansarea vaccinurilor și răspunsul NHS au făcut țara noastră mândră,  dar toate acestea trebuie plătite. Impactul de durată asupra lanțurilor de aprovizionare a făcut ca bunurile să fie mai scumpe și a alimentat inflația, acest lucru a fost agravat de o criză energetică „Made in Russia”.

Hunt s-a confruntat imediat cu întrebări legate de planurile sale, deoarece a reieșit că cea mai mare parte a creșterilor de impozite de 24 de miliarde de lire sterline și a reducerilor de cheltuieli de 30 de miliarde de lire sterline nu se va face simțită decât după următoarele alegeri, preconizate în 2024.

De fapt, cheltuielile vor crește cu 9,5 miliarde de lire sterline în 2023-24, în timp ce doar 7,4 miliarde de lire sterline în plus vor fi obținute din taxe. Toți lucrătorii riscă să plătească mai multe impozite, deoarece înghețarea alocației personale, a pragurilor de bază și a pragurilor superioare este prelungită până în 2028.

Creșterea taxelor va afecta întreaga populație

Cancelarul a încercat să demonstreze că și cei bogați sunt loviți, reducând nivelul la care se datorează rata maximă de 45p de la 150.000 de lire sterline la 125.000 de lire sterline pentru a prinde încă 250.000 de persoane.

Subvențiile pentru facturile de energie sunt reduse pentru a economisi bani, iar factura medie pe gospodărie va crește de la 2.500 la 3.000 de lire sterline din aprilie. Hunt a declarat că această criză energetică este efectul acțiunilor Rusiei, pe fondul invaziei din Ucraina.

Primăriile vor avea libertatea de a mări impozitul municipal cu până la 5% fără a fi nevoie de un referendum. Printre puținele vești pozitive din declarație se numără faptul că pensiile și ajutoarele de stat vor fi majorate în aprilie, în conformitate cu rata inflației de 10,1% din septembrie.

Impozitul pe veniturile excepționale ale companiilor energetice va fi majorat la 35% și va fi menținut până în 2028. Împreună cu un impozit de 40% pe profiturile producătorilor de energie electrică din surse regenerabile și nucleare mai vechi, se vor strânge 14 miliarde de lire sterline anul viitor.

Hunt a declarat că ajutorul extern nu va reveni acum la 0,7% din venitul național, așa cum era planificat, ci va rămâne la 0,5% până când „situația fiscală o va permite”, potențial pentru următorii cinci ani.

Într-o lovitură pentru piața imobiliară, cancelarul a declarat că reducerile taxelor de timbru anunțate anterior vor fi anulate în 2025. Într-o altă schimbare care va provoca reacții adverse, mașinile electrice vor fi taxate pentru prima dată. Deși bugetele NHS vor fi protejate, alte departamente se vor confrunta cu o nouă criză de austeritate.

Opoziția își spune cuvântul

Cancelarul din umbră al Partidului Laburist, Rachel Reeves, a remarcat cum declarația de toamnă de astăzi a fost cel de-al patrulea eveniment fiscal al anului, în care au fost prezenți și patru cancelari și trei prim-miniștri. Ea a declarat în fața parlamentarilor: „Și unde ne aflăm? Într-un loc și mai rău decât cel în care am început: inflația în spirală, creșterea în picaj și standardele de viață în scădere.

‘Marea Britanie este o țară minunată, cu puncte forte fantastice. Dar, din cauza greșelilor acestui guvern, suntem ținuți pe loc. Ceea ce se vor întreba oamenii la următoarele alegeri generale este următorul lucru: Îmi este mie și familiei mele mai bine cu conservatorii? Iar răspunsul este nu’.

Vorbind în această seară în fața televiziunilor după declarația sa de la Camera Comunelor, cancelarul a insistat că britanicii nu sunt singurii care suferă o scădere a nivelului de trai. ‘Nivelul de trai scade’, a spus Hunt. ‘Aceasta este situația inconfortabilă cu care ne confruntăm noi și țări precum Germania, care își văd previziunile de creștere scăzând chiar mai mult decât la noi.

‘Ce putem face cu planul nostru pentru stabilitate și cu planul nostru de creștere? Ei bine, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, care este o organizație independentă, spune că ceea ce facem va reduce impactul acestei scăderi a nivelului de trai la jumătate anul viitor.

„Așadar, ajutăm cât de mult putem și, în același timp, le spunem oamenilor că, în timp ce facem acest lucru, protejăm serviciile publice care contează cu adevărat – NHS, școlile – lucrurile care ne vor ajuta să trecem de partea cealaltă și să devenim o economie cu adevărat puternică și dinamică”.

Într-un alt interviu acordat emisiunii Peston de la ITV, Hunt a declarat: „Guvernele nu pot face totul, dar noi am făcut multe, iar impactul general al acestor schimbări pe care le facem este că recesiunea în care ne aflăm acum este mai puțin adâncă decât s-a preconizat”.