Lumea la zi

S-au adeverit temerile Kievului! În pragul iernii, Rusia atacă infrastructura critică a Ucrainei

evz.ro
FOTO: evz.ro

Federația Rusă a lansat atacuri asupra mai multor orașe din Ucraina, printre care și capitala Kiev. Raidurile aeriene operate de Kremlin au produs pagube semnificative asupra infrastructurii critice. Din păcate, 40% din din populație a rămas în cursul zilei de joi fără electricitate.

În aceste condiții, este confirmată temerea exprimată de oficialii ucraineni, în mod public, la sfârșitul lunii octombrie. La momentul respectiv, oficialii de la Kiev au anunțat că atacurile Rusiei se vor intensifica spre sfârșitul anului, pe măsură ce temperaturile din termometre vor scădea.

Kievul este bombardat și în ziua 267 de război

Prin această tactică, Moscova speră să slăbească moralul populației și să-l determine pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor. În acest sens, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că operațiunile militare vor continua indiferent de vreme.

Estimările meteorologice de săptămâna viitoare nu îi vor ajuta deloc pe ucraineni, temperaturile înregistrate vor fi și de -10 grade Celsius. Cinismul regimului de la Moscova este iterat de același Peskov care își completează declarația precizând că suferința populației ucrainene este cauza încăpățânării președintelui ucrainean de a nu cere demararea procedurilor de negociere a păcii.

În proximitatea capitalei, Kiev, două rachete de croazieră și drone de fabricație iraniană au fost doborâte de forțele antiaeriene ucrainene, potrivit informațiilor furnizate de administrația locală militară. Bombardamentele rusești din regiunea Dnipro au rănit 14 persoane, atacurile au distrus și două instalații ale infrastructurii critice, la fel și în Odessa.

Pe fondul situației descrise, compania de electricitate Ukrenergo a fost nevoită să prelungească sistarea aprovizionarii energiei electrice ca urmare a „ agravării situației”, dublată și de scăderea bruscă a temperaturilor.

Acordul de la Istanbul se prelungește cu 120 de zile

În tot acest timp, luptele se intensifică pe frontul de est, în provinciile Donețk și Lugansk, regiuni în care armata lui Putin și-a mărit efectivele prin redisclocarea unor companii retrase din recenta regiunea evacuată, Herson.

Însă, bombardamentele continuă între trupele ruse și ucrainene aflate de-o parte și de alta a fluviului Nipru, al cărui mal vestic se află sub controlul armatei ucrainene, în timp ce malul estic este ocupat de linia defensivă a trupelor rusești.

În altă ordine de idei, în mod bizar, responsabilul de comunicarea Kremlinului susține că Rusia nu își poate imagina negocieri directe cu Kievul, după ce președintele Volodimir Zelenski ar fi solicitat acest lucru. Însă, anterior acestei afirmații, același Peskov susținea că Zelenski ar fi el care refuză tratativele de pace, potrivit alephnews.ro.

Vestea bună pentru administrația Ucrainei vine de la Organizația Națiunilor Unite care a anunțat în cursul zilei de joi că acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră se va prelungi cu încă 120 de zile.

În urma retragerii efectivelor militare din Herson sunt descoperite camerele de tortură folosite de ruși pentru a-și teroriza prizonierii capturați. Ucrainenii au fost electrocutați și bătuți sistematic cu țevi de metal înainte ca aceștia să fie executați.

Inforamția a fost făcută public de Ombudsmanul ucrainenan care a redat declarația unui soldat ucrainean prins și ținut prizonier într-una din camerele de tortură timp de 45 de zile, martor fiind la torturarea altor zeci de camarazi „ Nu am mai văzut o asemenea amploare până acum. Este pur și simplu îngrozitoare.”