Lumea la zi

REUTERS: Lira sterlină se clatină! Noul premier încearcă să corectze greșelilie guvernării Truss

gandul.ro
FOTO: gandul.ro

Îngrijorările legate de recesiune și de ratele dobânzilor au făcut ca piețele europene să se agite joi, iar lira sterlină s-a prăbușit în timp ce Marea Britanie a încercat să lase în urmă recentul său experiment fiscal dezastruos cu un buget auster. Optimismul timpuriu,cu privire la câștigurile Siemens și la faptul că Banca Centrală Europeană ar putea încetini creșterea ratelor de dobândă s-a concretizat rapid prin mai multe vânzări în Europa. 

Acest lucru a fost determinat și de discuțiile reînnoite ale factorilor de decizie ai Fed, potrivit cărora ratele ar putea crește în continuare. Acest lucru a făcut ca dolarul să urce cu 0,7% după o cădere recentă de 7% și a agitat din nou piețele datoriilor guvernamentale.

Lira sterlină s-a depreciat în fața dolarului

Lira sterlină a trecut de la 1,193 la 1,1798 dolari față de dolar la Londra până în momentul în care ministrul de finanțe al țării, Jeremy Hunt, a prezentat noul său plan bugetar de 55 de miliarde de lire sterline (64,93 miliarde de dolari) de creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli.

El și premierul Rishi Sunak speră că acesta va restabili încrederea după ce planurile nefinanțate de reducere a impozitelor ale fostului premier Liz Truss au provocat o panică generalizată, au dus lira sterlină la un minim istoric și au forțat-o pe Truss să demisioneze după doar 50 de zile la conducere.

Managerul de portofoliu al DoubleLine, Bill Campbell, a declarat că revenirea lirei în ultima lună a însemnat că principalele titluri ale bugetului au fost probabil deja luate în calcul și că experiența Marii Britanii ar putea fi reflectată în alte părți, în special în contextul recesiunii și al unei crize energetice în curs de desfășurare.

„Practic, piața a spus guvernului britanic că nu va accepta nimic prea agresiv în ceea ce privește stimulentele fiscale”, a spus Campbell.

„Se pare că ne îndreptăm spre un mediu destul de riscant”, a adăugat el, referindu-se la probabilitatea ca țările UE să încerce să-și devanseze împrumuturile anul viitor și să vadă cheltuielile sociale crescând. „Cred că este foarte probabil să asistăm la o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie”.

Euro a scăzut la 1,0335 dolari

Datele privind cererile de ajutor de șomaj care tocmai au fost publicate au arătat că cererile de ajutor de șomaj au scăzut săptămâna trecută, ceea ce arată că disponibilizările generalizate rămân scăzute și că piața forței de muncă este încă strânsă, în ciuda creșterilor agresive ale ratei dobânzii de către Fed pentru a răci cererea.

De asemenea, traderii vor analiza cu atenție discursurile oficialilor Fed de joi pentru a găsi indicii privind creșterile de rate. Președinții regionali ai Fed, Raphael Bostic, Loretta Mester și Neel Kashkari, urmează să ia cuvântul.

Comentariile de miercuri au alimentat îndoielile cu privire la o schimbare de politică, președintele Fed din San Francisco, Mary Daly – până de curând unul dintre cei mai pesimiști oficiali – afirmând că o pauză nu este luată în considerare și că „undeva între 4,75 și 5,25 pare a fi un loc rezonabil” pe care Fed ar trebui să îl urmărească cu ratele.

Piețele monetare dau 93% șanse ca Fed să încetinească până la o majorare a ratei cu jumătate de punct pe 14 decembrie, cu o probabilitate de 7% pentru o altă creștere de 75 de puncte de bază. Traderii văd în continuare rata terminală aproape de 5% până în vara anului viitor, în creștere față de rata de politică actuală de 3,75-4%.

Cu indicele dolarului recăpătând altitudine, euro a scăzut la 1,0335 dolari . Dolarul australian, sensibil la risc, și realul brazilian s-au prăbușit cu peste 1%, iar yuanul chinezesc s-a depreciat cu 0,35%, deoarece noile cazuri COVID au provocat îngrijorarea că oficialii ar putea ordona mai multe închideri.

Yenul japonez a scăzut la 139,85 pe dolar, deși a fost destul de aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Dolarul s-a prăbușit cu 3,7% săptămâna trecută, când datele privind inflația de consum din SUA pentru luna octombrie au fost mai mici decât se așteptau.

„Comentariile Fed, la fel ca și cifrele rezistente privind cheltuielile, au oferit puține ajutoare pentru oricine ar fi căutat un pivot iminent”, iar precauția a pătruns pe piețe ca urmare, a scris Ted Nugent, economist la National Australia Bank, într-o notă pentru clienți.

Asia a fost sumbră în cursul nopții, după ce semnalele transmise de Micron Technology cu privire la excesul de stocuri și la cererea slabă au făcut ca acțiunile producătorilor de cipuri să se prăbușească, iar vânzările cu amănuntul din SUA, mai puternice decât se așteptau miercuri, au sugerat că este puțin probabil ca Rezerva Federală să relaxeze lupta cu inflația.

Aurul a coborât la aproximativ 1.760 de dolari pe uncie

Toate acestea au alimentat îngrijorările cu privire la perspectivele economice, curba randamentului trezoreriei americane rămânând profund inversată în tranzacțiile europene, sugerând că investitorii sunt pregătiți pentru recesiune.

Curba pe 2 ani/10 ani a închis sub -60 de puncte de bază pentru prima dată din 1982, „ceea ce este îngrijorător dacă luăm în considerare acuratețea sa istorică în calitate de indicator principal al recesiunilor”, a declarat Jim Reid de la Deutsche Bank.

Indicele Hang Seng din Hong Kong (.HSI) a închis cu 1,15% mai jos, după ce acțiunile din sectorul tehnologic (.HSTECH) s-au prăbușit cu până la 4%. Acțiunile din China continentală s-au clătinat și ele, iar titlurile blue chips din această țară (.CSI300) au scăzut cu 0,5%, după ce au urcat cu 10% în această lună, potrivit reuters.com.

Indicele Nikkei din Japonia (.N225) a pierdut 0,35%, iar indicele Kospi din Coreea de Sud (.KS11) a scăzut cu 1,4%, fiecare dintre ele fiind conduse de scăderile înregistrate de jucătorii cu greutate mare din sectorul cipurilor, în urma sumbrei Micron (MU.O).

Pentru piețele de obligațiuni și de mărfuri, lupta încrâncenată dintre creșterea ratelor și riscurile de recesiune a făcut ca randamentele Trezoreriei americane pe 10 ani să crească de la un minim al ultimelor șase săptămâni la 3,76%, iar randamentul pe doi ani să atingă un nivel de top de 4,43%.

Nichelul, cuprul și staniul au scăzut puternic, însă, în timp ce metalele industriale au fost lovite. Aurul a coborât la aproximativ 1.760 de dolari pe uncie în fața unui dolar mai puternic, iar petrolul a scăzut cu încă 1%, deoarece reluarea unor livrări de petrol rusesc și creșterea cazurilor COVID din China au cântărit, de asemenea, asupra sentimentului.