Info

Cine este ferit de inflație? Câciu: „Îi afectează doar pe cei cu venituri mici și medii”

Ministru Finanțelor, Adrian Câciu, Foto: Financial Intelligence
Foto: Financial Intelligence

Ministrul Finanțelor a făcut declarații despre situația economică din țară. Pe cine afectează inflația cel mai tare și cu cât va crește punctul de pensie. 

Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi, cine are venituri mari și se plânge, înseamnă că are probleme și este ipocrit. Iar în ceea ce priveşte pachetul social există mai multe simulări, astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor” susține Ministrul Finanțelor.

La întrebare, dacă există vreo veste despre creșterea punctului de pensie, acesta susține că  „V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (…) Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (…) Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere”.

„Celula de bază a societăţii e familia”

„Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiţi pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile şi, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. Eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie. (…) Pachetul social va conţine pachetul pe familie, înţelegând prin aceasta, pe gospodărie. Vrem să facem raportarea la gospodărie şi venit pe gospodărie. Este mai corect aşa pentru că raportarea la individ produce disensiuni şi în cadrul unei familii”, a mai declarat Adrian Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.

„Noi trebuie să ajutăm pensionarii. Nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare. Dar, trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii. Dacă tu creşti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuială permanentă, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană, care nu poate fi unul pozitiv în contextul în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv. Dacă eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% în 2021, dar nu era în procedură de deficit excesiv – cred că era mai simplu de explicat – pentru că era o situaţie excepţională. Şi noi trebuie să explicăm acelaşi lucru, numai că noi ne-am luat un angajament”, a adăugat ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres