Infofinanciar > Lumea la zi > Criza Pentagonului nu este o premieră! Cine au fost americanii care au divulgat informații secrete în trecut
Lumea la zi

Criza Pentagonului nu este o premieră! Cine au fost americanii care au divulgat informații secrete în trecut

Pentagon Sursa foto DCNews
Sursa foto: DCNews

Cazurile Chelsea Manning, Julian Assange și Edward Snowden sunt din nou în centrul atenției după ultima dezvăluire de documente clasificate, care a dus la arestarea lui Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani din garda națională. 

O breșă majoră de securitate de la Pentagon, care a dus la dezvăluirea unor documente militare, a scos în evidență modul în care SUA își păstrează secretele. 

Un tânăr de 21 de ani a fost arestat în cadrul celei mai recente investigații. El s-a alăturat Gărzii Naționale Aeriene în 2019 și a lucrat ca „cyber transport systems journeyman”, care este, în esență, un specialist IT responsabil de rețelele de comunicații militare și de asigurarea protecției acestora. Teixeira a fost arestat joi de agenți FBI înarmați la domiciliul său din micul oraș Dighton, care se află la aproximativ 80 km sud de Boston. 

Noile dezvăluiri sunt departe de a fi primele scurgeri de informații clasificate de profil înalt care pun în dificultate SUA. 

Iată câteva dintre celelalte cazuri care au ajuns pe prima pagină a ziarelor în ultimii ani. 

Chelsea Manning 

Fosta analistă de informații a armatei americane s-a aflat în spatele celei mai mari divulgări neautorizate cunoscute de materiale sensibile ale guvernului SUA. 

Manning a fost condamnată pentru spionaj și alte infracțiuni de către Curtea Marțială în 2013. 

Ea a divulgat aproape 750.000 de documente, înregistrări video, telegrame diplomatice și relatări de pe câmpul de luptă către platforma de denunțare WikiLeaks, în timp ce se afla în Irak, în 2010. 

Condamnată la 35 de ani de închisoare, ea a fost eliberată în 2017, după ce fostul președinte american Barack Obama i-a comutat pedeapsa. 

Cunoscut anterior sub numele de soldat Bradley Manning, fostul soldat se identifică acum ca femeie și a trecut prin tranziția de gen în timp ce se afla în închisoare. 

Printre documentele pe care le-a făcut publice se numără milioane de telegrame diplomatice și o înregistrare video din 2007 în care un elicopter american din Bagdad trage asupra unui grup de civili. 

Atacul a ucis peste douăsprezece persoane, inclusiv doi fotografi Reuters, și a rănit doi copii. 

Ca răspuns, administrația Obama de atunci a introdus programul ce privind amenințările din interior, care a cerut agențiilor americane să îmbunătățească măsurile de protecție împotriva dezvăluirilor neautorizate. 

Printre măsurile de securitate ale acestuia se numărau monitorizarea și auditarea de rutină a rețelelor de calculatoare clasificate „pentru a detecta, monitoriza și analiza comportamentele anormale ale utilizatorilor pentru a găsi indicatori de utilizare abuzivă”. 

Manning a fost închisă din nou în 2019 pentru sfidarea instanței după ce a refuzat să depună mărturie în cadrul unei anchete a marelui juriu privind WikiLeaks. 

Julian Assange 

Fondatorul WikiLeaks este în prezent deținut în penitenciarul de înaltă securitate Belmarsh din sud-estul Londrei, în timp ce continuă o lungă luptă juridică pentru a evita extrădarea în SUA. 

El a fost arestat la Londra în 2019, după ce a petrecut șapte ani ascuns în Ambasada Ecuadorului din capitala Marii Britanii. 

Assange este urmărit penal de SUA pentru o presupusă conspirație în vederea obținerii și dezvăluirii de informații privind apărarea națională, după ce WikiLeaks a publicat sute de mii de documente divulgate referitoare la războaiele din Afganistan și Irak. 

Dacă va fi găsit vinovat de încălcarea Legii spionajului, Assange riscă până la 175 de ani de închisoare. 

El a negat întotdeauna orice abatere și a obținut sprijin pentru cazul său din partea grupurilor pentru drepturile omului, a parlamentarilor și a unor celebrități, inclusiv a regretatei creatoare de modă Vivienne Westwood. 

Assange a petrecut șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia pentru a se confrunta cu acuzații de viol și agresiune sexuală. 

El a fost târât afară din clădire după ce Ecuadorul i-a revocat statutul de azilant. 

Assange și soția sa, Stella, o avocată, s-au căsătorit la Belmarsh în martie anul trecut și au împreună doi copii. 

Edward Snowden 

Fostul contractor al serviciilor de informații americane a fugit în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 fișiere secrete care au dezvăluit vaste operațiuni de supraveghere internă și internațională desfășurate de Agenția Națională de Securitate (NSA), unde lucra. 

Washingtonul încearcă de ani de zile să obțină întoarcerea în Statele Unite pentru a fi judecat pentru acuzații de spionaj. 

Rusia i-a acordat lui Snowden drepturi de rezidență permanentă în 2020, deschizând calea pentru ca acesta să obțină cetățenia rusă, pe care a primit-o în septembrie anul trecut. 

Ulterior, el a depus un jurământ de credință față de țara sa adoptivă și a primit un pașaport rusesc, a declarat avocatul său pentru agenția de presă de stat TASS. 

Curtea de Apel din SUA a constatat anterior că activitățile de spionaj dezvăluite de Snowden au fost ilegale și că liderii serviciilor de informații americane care le-au apărat public nu au spus adevărul, potrivit News Sky.

Snowden, care a păstrat un profil discret în Rusia, dar a criticat ocazional Kremlinul pe rețelele de socializare, a declarat în 2019 că este dispus să se întoarcă în SUA dacă i se promite un proces corect.