Infofinanciar > Esential > Fox News: Este posibil ca prizonierii ucraineni de la Azovstal să fie acuzați de crime de război și executați
Esential

Fox News: Este posibil ca prizonierii ucraineni de la Azovstal să fie acuzați de crime de război și executați

Prizonieri ucraineni sursa foto Foxnews
Sursa foto: Foxnews

Soldații ucraineni din Azovstal trec prin momente critice. Aceștia au fost capturați de ruși și vor fi interogați în legătură cu presupusele crime de război pe care le-au făcut împotriva civililor.

Un tribunal rus va decide soarta luptătorilor ucraineni, care au stat ascunși în uzina Azovstal, a declarat un lider separatist din Donețk.

„În ceea ce privește criminalii de război și cei care sunt naționaliști, dacă și-au lăsat armele, soarta lor ar trebui să fie decisă de instanță”, a declarat liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR) Denis Pușilin pentru presa rusă.

 „Indiferent de emoțiile unora, am auzit diverse păreri, dacă un adversar a depus armele, soarta viitoare o decide instanța. Dacă acesta este un criminal nazist, va trece prin Curtea Marțială”, a adăugat el.

959 de soldați ucraineni se află în mâinile rușilor

Igor Konașenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că 959 de soldați ucraineni s-au predat forțelor ruse de la Mariupol.

Ministrul Apărării a spus că 80 dintre aceștia sunt răniți și 51 au fost internați în orașul Novoazovsk în Donețk, care este la momentul actual ocupat de ruși.

Oficiali ucraineni încă lucrează pentru a-și aduce luptătorii acasă printr-un schimb de prizonieri. Înalții de la Moscova au spus că nu vor fi de acord cu un asemenea lucru și au promovat afirmațiile false conform cărora luptătorii sunt ai naziștilor.

De asemenea, au apărut rapoarte conform cărora Comitetul de investigație rus va interoga fiecare soldat cu privire la presupusele crime de război comise împotriva civililor. Identitatea fiecărui soldat va fi înregistrată.

Vor intra în aplicare standardele internaționale

Kremlinul a spus că Vladimir Putin a garantat personal că prizonierii ucraineni vor fi tratați conform standardelor internaționale, conform Reuters.

Pușilin a declarat că forțele ruse vor demola Azovstal, care timp de luni de zile a reprezentat un simbol al rezistenței. Mariupol este zona cea mai grav afectată de atacurile rușilor.

Tot el a susținut că uzina poluează mediul înconjurător. Consiliul orașului Mariupol a apelat la Telegram pentru a contesta acest lucru și a spus că Rusia dorește „să șteargă orice memento al faptei eroice a armatei ucrainene”.

Este posibil ca Mariupol să dispară?

Ocupatorii nu sunt interesați de restaurarea și dezvoltarea Mariupolului. Pentru ei, acesta este doar teritoriul pentru coridorul Crimeei”, a adăugat consiliul.

Consiliul orașului a declarat că oțelăria a avut cândva 10.000 de locuri de muncă și a produs 7.000 de tone de „oțel de înaltă calitate”, 6 milioane de tone de fier și 4,5 milioane de tone de metal laminat, rezultând miliarde de dolari în venituri străine.

Consiliul din Mariupol a susținut că „forțele de dezocupare” vor ajunge în curând în cel mai important oraș-port din punct de vedere strategic.