Infofinanciar > Lumea la zi > Macron șochează Europa! Îndeamnă la ruperea de SUA. Nu trebuie să devenim „vasali ai Washingtonului”
Lumea la zi

Macron șochează Europa! Îndeamnă la ruperea de SUA. Nu trebuie să devenim „vasali ai Washingtonului”

Emmanuel Macron, președintele Franței, sursă foto dreamstime
FOTO:dreamstime.com

„Încetați să mai îndepărtați Europa de Statele Unite”, s-au revoltat marți oficiali consternați din Europa Centrală și de Est, în timp ce comentariile președintelui francez continuau să se răspândească pe întreg continentul.

Emmanuel Macron și-a zdruncinat aliații din jumătatea estică a UE după o vizită în China săptămâna trecută, când a avertizat Continentul să nu se lase atras într-o dispută între SUA și China în legătură cu Taiwan, insula autoguvernată pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, implorându-i pe vecinii săi să evite să devină „vasali ai Washingtonului și Beijingului”.

Declarațiile lui Emmanuel Macron stârnește îngrijorare în Europa

Comentariile i-au zdruncinat pe cei din apropierea marginii estice a UE, care, din punct de vedere istoric, au favorizat legături mai strânse cu americanii, în special în domeniul apărării, și au făcut presiuni pentru o abordare mai grăbită față de Beijing. „În loc să construim o autonomie strategică față de Statele Unite, propun un parteneriat strategic cu Statele Unite”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki înainte de a zbura spre SUA, pentru o vizită de trei zile. În privat, diplomații au fost și mai sinceri.

„Nu putem înțelege poziția lui Emmanuel Macron privind relațiile transatlantice în aceste vremuri foarte dificile”, a declarat un diplomat dintr-o țară est-europeană, care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a se exprima liber. „Noi, ca UE, ar trebui să fim uniți. Din păcate, această vizită și remarcile franceze care au urmat nu ne ajută”, a continuat oficialul est-european.

Reacțiile reflectă diviziunile de lungă durată din Europa cu privire la modul în care se poate apăra cel mai bine. Macron a pledat mult timp pentru ca Europa să devină mai autonomă din punct de vedere economic și militar, un impuls de care mulți din Europa Centrală și de Est se tem că ar putea înstrăina o SUA valoroasă care ajută la ținerea la distanță a Rusiei, chiar dacă aceștia susțin creșterea capacității UE de a acționa independent.

Democrațiile trebuie să colaborezeze mai mult în actualul context politic

„În lumea actuală a schimbărilor geopolitice și, mai ales, în fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este evident că democrațiile trebuie să lucreze mai strâns împreună ca niciodată”, a declarat un alt diplomat de rang înalt din Europa de Est. „Ar trebui să ne amintim cu toții de înțelepciunea primului ambasador american în Franța, Benjamin Franklin, care a remarcat pe bună dreptate că fie rămânem împreună, fie vom fi spânzurați separat.”

Macron, a răbufnit un al treilea diplomat din aceeași regiune, a fost din nou liber profesionist: „Nu este prima dată când Macron își exprimă opinii care sunt ale sale și nu reprezintă poziția UE”.

În interviul său, Macron a abordat un subiect tensionat în Europa: cum ar trebui să se echilibreze față de lupta pentru superputere dintre SUA și China. Președintele francez a încurajat Europa să își traseze propriul curs, avertizând că Europa se confruntă cu un „mare risc” dacă „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică”.

Este o poziție care are mulți adepți în Europa și care și-a croit drum chiar și în politica oficială a UE, în timp ce oficialii se străduiesc să se asigure încet că liniile de aprovizionare ale continentului nu sunt complet legate de China și de alții în toate domeniile, de la arme la vehicule electrice.

 „Europa trebuie să devină un al treilea pol între China și SUA”

Macron a declarat că dorește ca Europa să devină un „al treilea pol” care să contrabalanseze China și SUA pe termen lung. Un conflict iminent între Being și Washington, a susținut el, ar pune în pericol acest obiectiv. Cu toate acestea, în est, oficialii au deplâns faptul că liderul francez pur și simplu tratează SUA și China ca și cum ar fi în esență aceleași într-un joc de putere global.

Comentariile au fost „atât inoportune, cât și nepotrivite pentru a pune pe picior de egalitate atât Statele Unite, cât și China și a sugera că UE ar trebui să păstreze o distanță strategică față de ambele”.

Un diplomat din Europa Centrală a respins categoric poziția lui Macron ca fiind „destul de scandaloasă”, în timp ce un alt oficial din aceeași regiune a calificat-o drept o încercare de „a distrage atenția de la alte probleme și de a arăta că Franța este mai mare decât este” o referire la protestele care au zguduit Franța pe fondul reformei pensiilor lui Macron.

De unde vine nemulțumirea oficialilor europeni

Frustrarea din Europa Centrală și de Est provine în parte din sentimentul că președintele francez nu a spus niciodată clar cine va înlocui Washingtonul în Europa mai ales dacă Rusia își extinde războiul dincolo de Ucraina, a declarat Kristi Raik, șeful programului de politică externă de la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, un think tank din Estonia, o țară de aproximativ 1,3 milioane de locuitori care se învecinează cu Rusia.

Este un punct emoțional pentru jumătatea estică a Europei, unde amintirile din perioada sovietică persistă. „Îl auzim pe Macron vorbind despre autonomia strategică europeană și, cumva, pur și simplu tăcând complet în legătură cu problema, care a devenit atât de clară în Ucraina, că, de fapt, securitatea și apărarea europeană depinde foarte mult de SUA„, a adăugat Raik.

Acesta a remarcat, desigur, că țările europene, mai ales Germania, se străduiesc să-și actualizeze armata. Franța a promis, de asemenea, creșteri mari ale bugetelor sale de apărare. Dar aceste schimbări, a avertizat ea, vor dura „foarte mult timp”. Dacă Macron „vrea să fie serios în a arăta că vizează cu adevărat o Europă capabilă să se apere singură”, a susținut Raik, „el ar trebui să arate, de asemenea, că Franța este dispusă să facă mult mai mult pentru a apăra Europa în fața Rusiei”, informează politico.eu.