Infofinanciar > Lumea la zi > Grevă în Londra. Angajații Google protestează reducerile de personal
Lumea la zi

Grevă în Londra. Angajații Google protestează reducerile de personal

Google, grevă
unsplash.com

Sute de angajați Google au ieșit marți în stradă în fața birourilor din Londra ale companiei, în urma unei dispute legate de concedieri. În ianuarie, Alphabet, compania mamă a Google, a anunțat că va concedia 12.000 de angajați la nivel mondial, echivalentul a 6% din forța sa de muncă globală.

Mișcarea a avut loc pe fondul unui val de reduceri de locuri de muncă în întreaga Americă corporatistă, în special în sectorul tehnologic, unde companiile au renunțat până acum la peste 290.000 de angajați de la începutul anului, potrivit site-ului de monitorizare Layoffs.fyi.

Conducerea Google rămâne nepăsătoare

Sindicatul Unite, care numără  sute de angajați printre membrii săi Google din Marea Britanie, a declarat că firma a ignorat îngrijorările exprimate de angajați.

„Membrii noștri sunt clari: Google trebuie să își asculte propriul sfat de a nu fi diabolic. Ei și Unite nu vor da înapoi până când Google nu va permite lucrătorilor o reprezentare sindicală deplină, nu se va implica în mod corespunzător în procesul de consultare și nu își va trata personalul cu respectul și demnitatea pe care le merită”, a declarat Matt Whaley, ofițer regional al Unite.

Un angajat al Google care a participat la protest, care a cerut să nu fie numit de teama unor răzbunări, a declarat pentru Reuters că discuțiile dintre angajați și conducere au fost „extrem de frustrante”.

„A fost dificil pentru cei implicați. Avem un proces de concediere cu un motiv, pentru ca angajații să își poată face auzită vocea. Dar se simte ca și cum preocupările noastre au căzut în mâinile nepotrivite”, au spus aceștia.

Google pornește proteste în întreaga lume

Conducerea superioară a Google a fost implicată în discuții privind concedierile în multe părți ale Europei, în conformitate cu legislația locală privind ocuparea forței de muncă.

Luna trecută, lucrătorii de la biroul companiei din Zurich, în Elveția, au organizat o grevă similară, reprezentanții angajaților susținând că Google a respins propunerile lor de reducere a numărului de locuri de muncă.

„Așa cum am spus pe 20 ianuarie, am luat decizia dificilă de a ne reduce forța de muncă cu aproximativ 12.000 de roluri la nivel global. Știm că este o perioadă foarte dificilă pentru angajații noștri. În Marea Britanie, ne-am implicat în mod constructiv și ne-am ascultat angajații prin numeroase întâlniri și lucrăm din greu pentru a le aduce claritate și a le împărtăși actualizări cât mai curând posibil, în conformitate cu toate procesele și cerințele legale din Marea Britanie”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters.

Google are peste 5.000 de angajați în Regatul Unit.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.