Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia își pregătește „arma apocaliptică”. Flota din Pacific vizează SUA și Marea Britanie
Lumea la zi

Rusia își pregătește „arma apocaliptică”. Flota din Pacific vizează SUA și Marea Britanie

Poseidon-torpedo
Sursă foto: eurasiantimes.com

Rusia plănuiește să lanseze o nouă divizie a flotei de submarine din Pacific, echipată cu torpile letale de tip Poseidon cu capacitate nucleară, a anunțat TASS, un organ de presă susținut de statul rus.

Se așteaptă ca această flotă să devină operațională până la sfârșitul anului 2024 sau în prima jumătate a anului 2025. În ianuarie, Rusia a anunțat că a produs torpilele Poseidon inițiale.

Acest anunț a venit la patru ani după ce președintele Vladimir Putin a introdus acest tip inovator de armă nucleară strategică și a confirmat că propria sursă nucleară o va alimenta. Rapoarte realizate anterior au indicat că lucrările de construcție a infrastructurii de coastă pentru submarinele care vor transporta supertorpilele Poseidon cu capacitate nucleară sunt programate să fie finalizate până la începutul anului viitor.

„Decizia privind înființarea unei divizii de submarine cu propulsie nucleară în Kamchatka a fost luată. Aceasta va avea loc în decembrie 2024 sau în prima jumătate a anului 2025”, a relatat TASS, citând o sursă neidentificată din domeniul apărării. Noua divizie de submarine a Flotei Pacificului va include și alte submarine în afară de submarinele Belgorod și Khabarovsk. Raportul a menționat că aceste submarine cu destinație specială se vor concentra pe descurajarea strategică, pe lângă celelalte sarcini ale lor.

Belgorod, un submarin cu propulsie nucleară, va rămâne în serviciu în cadrul Flotei rusești din Pacific și va fi înarmat cu supertorpile Poseidon, cu propulsie nucleară și capacitate nucleară. Submarinul a fost livrat flotei navale fără armamentul de bază la 8 iulie 2022 și este în prezent în curs de evaluare operațională în Flota rusă de Nord.

Pe de altă parte, Khabarovsk, un submarin cu propulsie nucleară în cadrul Proiectului 09851, se află în faza finală de construcție la Șantierul Naval Sevmash, parte a Corporației Unite de Construcții Navale.

Arma secretă a flotei ruse

O cantitate limitată de informații confirmate despre arma Poseidon este disponibilă pentru public. Cu toate acestea, analiștii militari sugerează că este, în esență, o combinație între o torpilă și o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

În urma războiului din Ucraina, comentatorii ruși au lansat în mod constant amenințări la adresa Occidentului, susținând că torpilele Poseidon pot provoca tsunami radioactive care ating înălțimi de până la 1.000 de metri.

Deși experții militari resping aceste afirmații, ei recunosc că torpilele Poseidon ar putea devasta orașele de coastă ale națiunilor inamice. Odată lansată din submarin, torpila Poseidon funcționează în mod similar cu o dronă, permițându-i să fie ghidată de la distanță către țintele sale.

Un comandant rus în retragere, Evgheni Bujinski, a pledat recent pentru utilizarea Poseidon împotriva Londrei, susținând că Marea Britanie ar putea fi distrusă dacă Rusia ar desfășura Poseidon asupra sa.

Poseidon este o „armă catastrofală”

Vijainder K. Thakur, un veteran al Forțelor Aeriene indiene și expert militar, a declarat pentru EurAsian Times: „Poseidon este o armă catastrofală. Este o armă post-apocaliptică. Cel mai important, este o armă nucleară. Ca atare, poate fi folosită doar ca mijloc de descurajare. Nu are nicio valoare de luptă. Nu poate fi folosită în războaie. Poate doar să prevină războaiele.

În mod similar, profesorul Andrew Futter, un academician de la Universitatea din Leicester și expert în arme nucleare, a declarat pentru EurAsian Times: „Poseidon nu schimbă imaginea strategică, este doar un mod diferit de a livra arme nucleare”. Acesta consideră că Poseidon are potențialul de a fi utilizat și pentru „o serie de alte funcții și misiuni non-nucleare”.

Sunt disponibile informații limitate în ceea ce privește amploarea totală a capacităților Poseidon, dar se crede că acesta posedă câteva puncte forte semnificative. Unul dintre acestea este capacitatea sa de a opera la adâncimi viteze mari, ceea ce îl face dificil de detectat și interceptat.

Dezvoltarea dronei Poseidon de către Rusia a fost parțial motivată de dorința acesteia de a-și demonstra capacitatea de a produce arme care ar putea eluda sistemele de apărare ale SUA. Acest lucru a fost văzut ca un răspuns la desfășurarea de către SUA a sistemelor de apărare antirachetă în Europa, pe care Rusia le consideră o amenințare la adresa securității sale naționale.

De asemenea, guvernul rus a realizat progrese considerabile în crearea și desfășurarea de arme hipersonice, care reprezintă o provocare majoră pentru sistemele de apărare actuale, datorită vitezei și agilității lor excepționale