Info

Criza cartofilor! Alimentul care a devenit un lux peste noapte

cartofi sursa foto Gradina Natur
sursa foto Gradina Natur

Producătorii avertizează că anul acesta producția de cartofi ar putea fi mai mică chiar și cu 30%, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult pentru un kilogram de cartofi din cauza costurilor uriașe pe care le au fermierii, potrivit RomâniaTv.

În ultimul an, kilogramul de cartofi s-a scumpit cu peste 42%. Anul acesta s-au cultivat sute de hectare cu cartofi și posibilități de irigare există pe doar pe jumate sau de loc. Cei care au irigat vor avea culturi bune, dar ceilalți vor avea o productivitate cu cel puțin 50% mai mică decât anul trecut. „Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie”, spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom.

Prețul cartofilor

Ca să se acopere costurile de producție, kilogramul de cartofi ar trebui să se vândă cu 1,5 lei la producător. „Măcar 1 leu să fie la 30 de tone, dar o să avem numai 20, deci 1.50. 1.60 dacă ar fi, dar nici asta nu e marfă de piaţă, e producţie”, a spus Darvas Bela, inginer agronom.

„Cartofii sunt uscaţi , în pământ au 50-60 de grade. Nu are cum. Dacă ar veni o ploaie zilele astea, săptămâna asta până duminică-luni, s-ar putea că mai are ceva verdeaţă. Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă. Cerealele sunt destul de acceptabile, sunt destul de bune, dar cu sfecla cu cartofii şi cu fânul şi cu toate astea, e catastrofă”, adaugă Vitos Ladiszlau, inginer agronom.

La acest moment, preţul estimat de agricultorii din Harghita pentru un kilogram de cartofi este de un 1,50-1,60 lei.

Fermierii spun, de asemenea, că și producția de varză va fi mai mică în acest an, iar de la toamnă vom plăti mai mult pentru toate legumele de sezon din cauza secetei. În plus, fermierii spun că subvenția acordată de minister nu acoperă nici costurile de recoltare.