Infofinanciar > Info > Îți faci vacanța în Grecia? Fii atent, și aici mâncarea s-a scumpit mult
Info

Îți faci vacanța în Grecia? Fii atent, și aici mâncarea s-a scumpit mult

Grecia
Foto: wowbiz.ro

Ca multe alte țări din UE, și Grecia are o problemă cu creșterea prețurilor. Proprietarii de restaurante și hoteluri se tem, însă, că prețurile mari ar putea descuraja turiștii europeni care s-au obișnuit cu Grecia ca o destinație accesibilă din punctul de vedere al costurilor.

Atenție la buzunare

Tot mai mulţi români aleg să-şi petreacă vacanţele în Grecia, iar pe reţelele de socializare au apărut în ultimii ani numeroase grupri dedicate turismului în această ţară.

Unul dintre acestea este Facebook Forum Grecia, unde mii de români dezbat diverse probleme, iar cea a scumpirilor de pe litoralul elen nu putea lipsi. În aceste postări se„ discută despre preţuri, iar unii dintre membrii grupului vin cu sfaturi şi informaţii utile pentru ceilalţi.

Într-o postare publicată în grupul de Facebook Forum Grecia, românii au dezbătut preţurile afişate de restaurantele greceşti, care, spun ei, au crescut, dar au oferit şi o serie de sfaturi utile pentru a alege cel mai bun loc pentru a lua masa.

Să mai și împărțim

„Având în vedere creşterea spectaculoasă a preţurilor la alimente şi carburanţi nu mai putem compara cu anul trecut. Contează mult unde alegeţi să mâncaţi. În Paralia Katerini, preţurile au fost decente (mult mai mici decât în România)”, e observaţia unui turist român.

„Mâncăm greceşte. Adică am invăţat să împărţim. Un peşte mai mare împărţit la două persoane e mult mai bun decât doi peşti mai mici, fiecare la aceleaşi 2 persoane şi s-ar putea să fie şi mai ieftin. Comandăm două feluri de mâncare şi le mâncăm împreună, nu fiecare cu porţia lui. Sau, varianta cea mai bună, comandăm 3-4 meze, fără „fel principal”, şi le împărţim. La sfârşit suntem mai sătui decât fiecare cu porţie unică şi mai încântaţi că am încercat mai multe. 1 fel de meze rar depăşeste 7-8 euro”, a spus altcineva.

Ce este mai scump

Cele mai mari prețuri se înregistrează la fructele de mare, dar și la mâncărurile tradiționale grecești.

Mulți dintre turiști spun că sunt nevoiți să dea și cu 50% mai mult pe mâncare față de acum doi ani.

Un prânz pentru o singură persoană la o tavernă din Thasos costă 25-30 de euro, chiar şi mai mult.

Lipia cu carne la grătar, cu salată, iaurt și usturoi, costă acum în medie 3,30 euro (3,55 dolari) în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.

Cu ochii pe notă

Bref, „10-13 euro media de persoană, cam acolo se învârte preţul, sunt şi excepţii bineînţeles şi în plus şi în minus”, a adăugat un membru al forumului, iar altcineva a venit cu un sfat: „Dacă mergeţi la restaurantele din frontul cel mai îndepărtat de plajă, acolo unde este plin de greci, preţurile sunt rezonabile! Nu ştiu ce înseamnă o masă de patru persoane? Pâinea şi ardeiul iute sunt destul de scumpe! Dacă nu mâncaţi pâine şi nu doriţi nici apă, pentru că o să consumaţi alte tipuri de băuturi, le refuzaţi din start pentru că le veţi găsi pe nota de plată.”