Infofinanciar > Info > Cartofii românești, motiv de scandal în Polonia. Ce au făcut fermierii
Info

Cartofii românești, motiv de scandal în Polonia. Ce au făcut fermierii

cartofi sursa foto Gradina Natur
Sursa foto: Gradina Natur

Agrounia, patronatul polonez din agricultură acuză un comerț ilegal cu cartofi românești în piețele din polonia. Michał Kołodziejczak, liderul asociației a declarat că tichetele cartofilor sunt inscripționate de la fermieri locali, însă în realitate legumele sunt importante din România.

„Intermediarii cumpără cartofi din România, care sunt ceva mai ieftini. Apoi îi pun în saci polonezi și îi vând ca fiind polonezi. Ei vând la prețuri din Polonia, astfel încât au o marjă mai mare. Sunt escroci ordinari, ce profită de polonezii obișnuiți care vor să cumpere alimentele noastre poloneze”, a susținut Kołodziejczak după o vizită la o piață angro din Cracovia.

Agricultura în economia poloneză

Michał Kołodziejczak militează pentru importanța agriculturii în economia poloneză. Acestea protestează împotriva politicilor guvernului de la Varșovia. El este de părere că acest proces al falsificării originii alimentelor are loc de mulți ani de zile.

„Legumele, cartofii, sunt importați din România, iar apoi ajung pe rafturile magazinelor ca fiind cartofi din Polonia. Fiecare sac de cartofi ar trebui să fie etichetat corespunzător, să aibă documente atașate și pe fiecare dintre ei ar trebui să fie afișat steagul țării de origine. Aceste cerințe nu sunt îndeplinite”, potrivit liderului Agrounia.

Această falsificare a originii alimentelor distruge securitatea alimentară poloneză. Totodată, creează o dependență periculoasă față de alimentele importate, conform lui Kołodziejczak.

Ce activitate desfășoară Agrounia?

Agrounia critică acțiunile politicienilor actuali în legătură cu starea agriculturii în Polonia. Aceasta organizează proteste agricole și campanii agricole.

Scopul patronatului este acela de a influența Guvernul prin proteste, astfel încât revendicările acestora car vizează ajutorul fermierilor. Organizația este în favoarea apărării pieței interne și a fermelor familiale.

În plus, dorește ca fermierii polonezi să ofere țării securitate alimentară și alimente sănătoase. Michał Kołodziejczak consideră că este important să preia autoguvernarea agricolă – potrivit lui, camerele agricole sunt scumpe și nu provoacă o dezvoltare adecvată în agricultură, prin urmare ar trebui înlocuite cu structuri independente ale fermierilor care exercită o influență asupra conducătorilor.

Fermierii asociați cu organizația susțin determinarea numărului necesar de produse poloneze în supermarketuri și cer respectarea strictă a standardelor de etichetare a alimentelor cu steagul de origine.

Proteste de amploare ale fermierilor

Fermierii din Polonia au pronit proteste de amploare la începutul lunii februarie a anului curent din cauza prețului crescut la îngrășăminte, de majorările la carburant și la energie electrică și de importurile alimentare masive ce scot din piață producătorii locali. Se estimează că peste 50 de drumuri importante au fost blocate total sau parțial de tractoarele agricultorilor nemulțumiți