Infofinanciar > Lumea la zi > Conflict între înalții prelați ai Bisericii. Papa Francisc este amenințat de ruși
Lumea la zi

Conflict între înalții prelați ai Bisericii. Papa Francisc este amenințat de ruși

Papa Francisc sursa foto Black News
Papa Francisc sursa foto: Black News

Miercuri, Biserica Ortodoxă Rusă l-a avertizat pe Papa Francisc că folosește un ton nepotrivit, în urma discuției pe care a avut-o cu patriarhul Kirill, relatează Reuters.

Suveranul pontif a fost avertizat de Biserica Ortodoxă Rusă că a folosit „tonul greșit”, când i-a spus patriarhului Kirill să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. Biserica consideră că astfel de comentarii din partea lui Papa Francisc ar putea afecta relațiile dintre cele două biserici.

Patriarhul Kirill este pro-război

Într-un interviu publicat marți de cotidianul italian Corriera della Sera, suveranul a declarat că patriarhul Kirill sprijină războiul cu dăruire, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

„Papa Francisc a ales un ton greșit pentru a relata conținutul acestei conversații”, a declarat Patriarhia Moscovei, fără a utiliza sintagma folosită de Papa Francisc. Biserica Ortodoxă Rusă a menționat că este regretabil că, la o lună și jumătate de la discuțiile directe ale celor doi capi, suveranul pontif a adoptat un ton nepotrivit.

„Este puțin probabil ca asemenea afirmații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă, deosebit de necesar în momentul de față”, a mai susținut Biserica Ortodoxă Rusă.

Întâlnirea la Moscova a suveranului pontif cu Putin

În același interviu acordat cotidianului, papa Francisc a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova cu Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa.

„În prima zi de război l-am sunat pe președintele ucrainean Zelensky la telefon. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. Ultima dacă am vorbit cu el în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar ca să vadă lumea întreagă și pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice (invazia – n.r.), și i-am rugat să înceteze. Apoi, i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a menționat suveranul pontif.

Atacuri la adresa lui Papa Francisc și Uniunea Europeană

Biserica Ortodoxă Rusă a atacat și Uniunea Europeană după apariția informațiilor care susțin că Patriarhul Kirill va fi inclus pe lista oficialilor ruși care vor fi sancționați de UE.

„Posibila includere a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii pe lista sancțiunilor UE nu are nimic de-a face cu bunul simț”, a spus Vladimir Legoyada, șeful Departamentului sinodal al patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre Biserică, societate și mass media.

Pe contul său de Telegram, Legoyada a adăugat că „trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria Bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”.

Patriarhul Kirill a declarat marți că Rusia nu a avut atacuri, ci doar își apără granițele. Acesta este un susținător al războiului. Afirmații asemănătoare au fost făcute și de Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.