Infofinanciar > Info > Putin crede că Rusia nu e doar o ţară, ci este o civilizaţie separată
Info Lumea la zi

Putin crede că Rusia nu e doar o ţară, ci este o civilizaţie separată

Putin crede că Rusia nu e doar o ţară, ci este o civilizaţie separată

Aceasta ar fi cea mai bună definiție a gândirii pseudotactice a lui Putin în poziția sa antioccidentală, conform unei interesante declarații a deputatului Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.

Într-un interviu radiodifuzat, Muraru spune că nouă ofensivă a Federaţiei Ruse este şi o ofensivă mediatică ce vrea să acopere acest eşec de proporții al Federaţiei Ruse în Ucraina.

Un eșec fabulos

”Așa cum au arătat mulți analiști militari, nu știu niciun alt precedent în care o putere majoră precum Rusia să invadeze o țară şi să eşueze atât de vizibil. Şi sigur, totuși trebuie remarcat faptul că deja aceste 50 de zile de război brutal și primitiv au schimbat o lume întreagă. Practic, ce a facut Vladimir Putin, prin ceea ce a făcut a schimbat cursul lumii, secolul, agendă globală, prioritățile generației noastre și el a zguduit toată Europa de Vest, toată lumea occidentală, acesta a fost şi scopul de a crea panică și înfricoșare vastele teritorii în special în lumea postsovietică”, a declarat deputatul.

”Practic, a renăscut perspectiva înarmărilor la scară globală. Dar prin tot ceea ce a făcut, nu a făcut altceva decât să readucă puternic politica externă a Statelor Unite creând cel mai important pilon în Europa şi practic astăzi Europa e din nou centrul lumii politice și militare. Ceea ce s-a întâmplat totuşi în aceste peste 50 de zile a consfințit imaginea lui Putin, de dictator brutal şi criminal, creând o undă de şoc pentru toată lumea vestică şi spun asta pentru că evaluările inițiale în 20 de ani au fost greșite, ipotezele au fost false bazate pe ficțiuni”, a subliniat Muraru.

Drumul spre dictatură

E adevărat, lumea occidentală l-a tratat pe Putin ca pe un lider politic cu care poţi negocia, nu ca pe un dictator feroce, ceea ce a fost o greșeală enormă.

”Mai mult, lumea occidentală, serviciile pe intelligence vestice nu au știu cum să folosească biografia KGB-istă a lui Putin, pentru că el a fost ofiţer de rang înalt de dezinformare în cadrul acestui temut serviciu de securitate al Uniunii Sovietice şi practic, lumea occidentală nu a înțeles un lucru absolut necesar aici că Putin nu este un strateg, a fost ofiţer de informații, este un tactician. El a fost înclinat mereu spre dictatură și spre supunerea oarbă şi toate acestea ne dau imaginea astăzi a unui proiect vast de distrugere masivă a valorilor și echilibrelor occidentale pe care s-a creat lumea occidentală în ultimii 70 de ani”, crede Alexandru Muraru.

”Practic, în tot ceea ce a făcut, începând cu 1999, Putin s-a raportat la Uniunea Sovietică şi nu la construcţia unei lumi post-sovietice şi ceea ce face el acum, practic încearcă să refacă neoimperialismul rus, excluzând puterea lumii occidentale, influenţa SUA, sistemul internaţional de valori, vrând să distrugă toate acest fundamente. Vă aduc aminte că la un moment dat, în 2014, când a avut loc prima invazie asupra Ucrainei, Putin a spus atunci că Rusia nu e doar o ţară, ci este o civilizaţie separate”, atrage atenția analistul.

Practic, el a spus de fapt că Rusia nu vrea să mai facă parte din civilizaţia vestică, că Rusia nu vrea să mai fie încorsetată de sistemul de valori occidentale şi democratice şi Rusia vrea să fie ţara care e de fapt succesoarea Uniunii Sovietice.

Semnele tiraniei

”Astăzi, Federaţia Rusă este un sistem totalitar în adevăratul sens al cuvântului: arestările din Rusia, închiderea posturilor TV, anihilarea elitelor, a oricărei forme de opoziție, opoziţie politică au readus stalinismul ca sistem de guvernare. Practic, ceea ce vrea să impună Putin lumii occidentale… Vrea să impună o Rusie fără reguli, fără norme, fără a da socoteală pentru fărădelegi”, crede deputatul.

”Aş vrea să mai fac o precizare aici, importantă, vizavi de modul în care a fost amestecat narativul celui de-al Doilea Război Mondial, care nu are de-a face cu nimic cu ceea ce se întâmplă astazi la frontierele României și pe teritoriul naţiunii ucrainene, pentru că ceea ce a încercat Putin… A încercat să asocieze memoria nu doar a eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, dar a întregii desfăşurări a celei mai mari conflagraţii din istorie cu felul în care a pornit şi a dus acest război din Ucraina, din ură, intoleranţă, resentiment revizionist primitiv. Practic, nicio naraţiune care încearcă să compare şi care va încerca vreodată să compare al doilea Război Mondial şi invazia barbară a Federaţiei Ruse în Ucraina nu va putea trece proba timpului, pentru că falsificarea valorilor memoriale este o practică veche a Uniunii Sovietice şi a succesoarei acesteia, Federaţia Rusă”, a mai precizat Muraru.