Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul dintre Uniunea Europeană și Apple se ascute
Lumea la zi

Războiul dintre Uniunea Europeană și Apple se ascute

Apple Pay sursa foto Black News
Apple Pay sursa foto: Black News

Uniunea Europeană avansează în dosarul antitrust împotriva companiei Apple.

UE și-a intensificat luni dosarul antitrust împotriva Apple, acuzând compania că abuzează de poziția sa dominantă prin limitarea accesului la tehnologii care permit plata contactless.

Brațul executiv al blocului celor 27 de națiuni, Comisia Europeană, investighează Apple din 2020. 

Opinia oficialilor este că firma restrânge concurența, împiedicând dezvoltatorii de aplicații pentru portofelul mobil să acceseze hardware-ul și software-ul necesar de pe dispozitivele Apple.

Ce este un portofel mobil?

Portofelele mobile se bazează pe comunicarea în câmp apropiat sau NFC, care utilizează un cip în dispozitivul telefonului cu terminalul de plată al comerciantului. 

Comisia susține faptul că Apple Pay este de departe cel mai mare portofel mobil bazat pe NFC de pe piață și a acuzat compania că refuză accesul altora la tehnologia populară.

Apple scoate concurența de pe piață

Apple a construit un ecosistem închis în jurul dispozitivelor și sistemului său de operare, iOS. Iar Apple controlează porțile către acest ecosistem, stabilind regulile jocului pentru oricine dorește să ajungă la consumatori folosind dispozitive Apple. Prin excluderea altora din joc, Apple și-a protejat în mod nedrept portofelele Apple Pay de concurență.”,  a declarat comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager.

Comisia nu a menționat care ar putea fi valoarea amenzilor dacă acuzațiile împotriva Apple sunt adevărate. 

Aceste acuze nu au rămas fără răspuns, astfel că Apple a susținut „continuarea angajării cu Comisia pentru a asigura consumatorilor europeni accesul la opțiunea de plată aleasă de ei într-un mediu sigur și securizat”.

Comisia europeană a spus că această practică are un efect de excludere asupra concurenților și duce la mai puține inovații și opțiuni pentru utilizatorii portofelelor mobile de pe iPhone-uri. A fost trimisă către Apple o declarație de obiecții cu privire la practicile companiei. Acesta este un pas oficial în investigații  referitor la presupusele încălcări ale normelor antitrust ale Uniunii Europene.

O altă încălcare a legilor antitrust ale blocului de către Apple

Acesta nu este singurul caz deschis de către UE împotriva Apple. Autoritățile de reglementare din UE analizează și o posibilă încălcare a legilor antitrust ale blocului, care schimbă concurența pentru streaming de muzică prin impunerea unor reguli neconforme pentru serviciile rivale în App Store. 

Comisia susține că Apple Pay este singura soluție de portofel mobil care poate accesa intrarea NFC necesară pe iOS și a învinuit Apple că nu a pus clienților la dispoziție și alte aplicații.

 Apple a răspuns că serviciul său de portofel digital este doar “una dintre multele opțiuni disponibile ale consumatorilor europeni pentru efectuarea plăților și a asigurat acces egal la NFC, stabilind în același timp standarde de vârf în materie de confidențialitate și securitate”.

 Verstager a spus că UE ia foarte în serios problemele de securitate, dar a insistat că această anchetă nu a prezentat dovezi că riscurile de securitate ar crește dacă accesul ar fi acordat terților.  “Dimpotrivă, dovezile din dosarul nostru arată faptul că acest comportament al companiei nu poate fi justificat de preocupări de securitate”, a continuat aceasta.