Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc îl preferă pe Putin lui Zelinski. ”Acolo se testează arme!”
Lumea la zi

Papa Francisc îl preferă pe Putin lui Zelinski. ”Acolo se testează arme!”

vatican-sursa-foto-unsplash.com


Papa Francisc s-a declarat împotriva războiului încă din prima zi, 24 februarie. El a purtat atunci o conversație telefonică cu Zelenski și a făcut o vizită la ambasada Rusiei de pe lângă Sfântul Scaun, cerându-le ambelor părți să oprească armele.

Astăzi este mai degrabă deschis să îl viziteze pe Vladimir Putin decât pe Zelinski și i-a cerut cardinalului Parolin după douăzeci de zile de război să îi transmită liderului de la Kremlin că este dispus să meargă la Moscova pentru o întrevedere, inițiativă care a rămas fără succes până acum.

”Deocamdată nu mă duc la Kiev, i-am trimis pe Cardinalul Michael Czerny și pe Cardinalul Konrad Krajewski, care au mers acolo pentru a patra oară. Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să-l cunosc pe Putin . Dar și eu sunt preot, ce pot face? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa…” a spus pe un ton pesimist Bergoglio.

Cristoiu: ”Papa Francisc unul dintre cei mai curajoși lideri ai planetei”

Într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, pontiful spune că ”Lucrul clar este că armele sunt testate în acel ținut. Războaiele se duc pentru asta: pentru a testa armele pe care le-am produs.” În ceea ce privește înarmarea Ucrainei de către NATO, doctrina promovată de către Papa Francisc a fost tot timpul împotriva producției de arme și a cursei înarmării. ”Nu pot să răspund, sunt prea departe, la întrebarea dacă este corect să aprovizionezi ucrainenii” spune el.

Întrebat care crede că sunt cauzele acțiunilor lui Putin în Ucraina, suveranul pontif nu s-a sfiit să se întrebe dacă nu cumva  „lătratul NATO la ușa Rusiei” nu l-a făcut pe Putin să reacționeze așa. „O furie care nu știu dacă a fost provocată, dar poate accentuată, da”

Jurnalistul Ion Cristoiu a lăudat în podcastul lui Robert Turcescu, EVZ Play, curajul suveranului pontif de a spune lucrurilor pe nume în interviul oferit prestigiosului cotidian italian. ”Papa Francisc se dovedește unul dintre cei mai curajoși lideri de pe planetă. Asta și pentru că, spre deosebire de liderii occidentali, nu are presiunea sondajelor. Noi asistăm acum la un consens al cenzurii. Acest război este privit ca o telenovelă sau ca un meci de foarte mulți cetățeni europeni, iar ei sunt admiratori ai lui Zelinsky și îl urăsc pe Putin. Orice observație critică asupra evenimentelor eșuează pentru că vorbim cu microbiști.”