Infofinanciar > Lumea la zi > Lovitură pentru Putin: Finlanda anulează parteneriatul cu Rusia dintr-un mega-proiect
Lumea la zi

Lovitură pentru Putin: Finlanda anulează parteneriatul cu Rusia dintr-un mega-proiect

Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime
sursa foto Dreamstime

Vladimir Putin primește o nouă lovitură. După sancțiunile primite din partea Uniunii Europene în urma izbucnirii războiului din Ucraina, Finlanda a luat o decizie majoră în ceea ce privește construirea centralei nucleare Hanhikivi-1.

În urma invadării Ucrainei la data de 24 februarie 2022, Rusia a primit mai multe pachete de sancțiuni din partea Uniunii Europene și nu, numai.  Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene s-au reunit periodic pentru a discuta pachetele de sancțiuni care să fie aplicate Rusiei.

„Recurgerea la forță și la constrângere pentru a modifica frontierele nu își are locul în secolul XXI. Tensiunile și conflictele ar trebui soluționate exclusiv prin dialog și diplomație”, au fost concluziile Consiliului European în prima zi a războiului. În urma  acestor evenimente, Finlanda a reziliat contractul cu compania de stat rusească Rosatom pentru construirea centralei nucleare Hanhikivi-1, anunță agenția Interfax.

Decizia a fost luată din cauza întârzierilor semnificative din ultimii ani și a incapacității pentru îndeplinirea cerințelor contractului. De asemenea, evenimentele din Ucraina au intensificat încetarea acestui proiect, întrucât autorizația finală de construcție urma să fie acordată până la sfârșitul anului 2022.

Finlanda a stopat orice cooperare cu Rosatom

Fennovoima, o companie energetică creată în comun de Moscova și Helsinki a declarat că au încetat lucrările de proiectare, licențiere și construcție a centralei nucleare, dar și cooperarea cu RAOS, o structură a Rosatom care era reprezentanta proiectului. Compania Fennovoima este deținută majoritar de părțile finlandeze (Outokumpu, Fortum și SSAB).

 Unitatea finlandeză a Rosatom, RAOS Project, care se ocupă de construcție a insistat continuarea proiectului. Ministrul afacerilor economice, Mika Lintilä a declarat printr-o postare pe Twitter că guvernului i-ar fi imposibil să acorde autorizația acestui proiect.

„Decizia Fennovoima este clară. Există motive să fim multumiți de decizia proprietarilor. Ar fi fost practic imposibil să continuăm proiectul”.

Contractul pentru construirea centralei a fost semnat în 2013 între Rusatom Energy International și Fennovoima. Costul total al proiectului este de aproximativ 7 miliarde de euro.

12 mai: Guvernul de la Helsinki va decide aderarea la NATO

Această decizie vine și în urma discuțiilor Finlandei de a intra în NATO. Ar fi o decizie istorică a unei țări scandinave care și-a susținut vehement politicile de neutralitate.  Helsinki a decis să accelereze procesul de aderare la NATO și să nu mai aștepte summitul de la sfârșitul lunii iunie.

Conform Reuters, joi 28 aprilie 2022, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg a afirmat cu privire la aderarea Finlandei și Suediei că:
„Dacă ele decid să solicite, Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid”.