Infofinanciar > Esential > Cele mai importante servicii pentru economia Germaniei. Turismul a înregistrat creșteri masive după unificare
Esential

Cele mai importante servicii pentru economia Germaniei. Turismul a înregistrat creșteri masive după unificare

Frankfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei a înregistrat schimbări de-a lungul timpului, iar la aceasta au contribuit extrem de multe elemente printre care se numără și serviciile, în special turismul. La fel ca în celelalte economii mondiale avansate, sectorul serviciilor din Germania este un angajator important. 

Acest lucru se întâmplă cu preponderență în centrele urbane din partea vestică a Germaniei, având în vedere concentrația comerțului cu amănuntul, băncile și asigurările. În partea estică a Germaniei se simte o oarecare diferență, însă turismul a crescut considerabil și acea zonă.

Anii 90, unii buni pentru economia Germaniei

De exemplu, în timp ce economiile Germaniei din majorității landurilor din est și vest erau încă dominate de industria prelucrătoare la începutul anilor 1990. La sfârșitul deceniului, majoritatea landurilor și întreaga țară aveau economii cu un nivel mai ridicat de producție a firmelor private care prestează servicii chiar și cu excepția comerțului și a transporturilor, care sunt clasificate separat.

Pe scurt, economia Germaniei, care a fost ani de zile una dintre cele mai orientate spre producție din lume, a devenit dominată de servicii. Acest lucru este deosebit de bine ilustrat de Berlin, unde importanța industriei prelucrătoare a scăzut brusc. Într-adevăr, orașul a devenit un centru din ce în ce mai important atât pentru instituțiile publice și private internaționale, cât și pentru instituțiile naționale și internaționale din sectorul serviciilor.

Deși turismul străin în Germania este substanțial, încasările de la turiștii germani din străinătate depășesc încasările de la vizitatorii străini în țară. În comparație cu mulți dintre vecinii săi, Germania nu se bazează foarte mult pe turism pentru venituri. Alpii și văile Rinului și Moselle sunt principalele destinații, deși zonele urbane, de exemplu, Frankfurt, München și Berlin, atrag, de asemenea, mulți vizitatori, iar festivalurile locale din locuri precum Bayreuth atrag, de asemenea, turiști. Turismul în estul Germaniei, în special pe plajele de la Marea Baltică, a crescut semnificativ de la unificare.

Târgul de Crăciun din Frankfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Târgul de Crăciun din Frankfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Forța de muncă a avut un cuvânt de spus pentru economia Germaniei

Caracterul puternic urban și industrializat al Germaniei se reflectă în modelele sale de ocupare a forței de muncă. Serviciile, inclusiv comerțul și finanțele, reprezintă cea mai mare parte a ocupării forței de muncă. La începutul secolului XXI, aproximativ o cincime dintre lucrători erau angajați în industria prelucrătoare, iar puțin peste 2 la sută erau angajați în industrii legate de agricultură.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea sindicatelor germane erau organizate pe criterii partizane. Cu toate acestea, după război, sindicatele au fost reconstituite pentru a reprezenta o întreagă ramură industrială, mai degrabă decât o singură meserie sau calificare, evitându-se astfel îmbrâncelile dintre sindicate în cadrul uzinelor, și a fost înființată o Federație sindicală germană independentă, care reprezintă aproape toți angajații industriali sindicalizați din țară.

Berlin, Sursa foto: dreamstime.com

Berlin, Sursa foto: dreamstime.com

Federația este o aglomerație de sindicate formate în cea mai mare parte din sindicate de muncitori, deși există și câteva sindicate de muncitori cu gulere albe, dintre care cele mai mari sunt Sindicatul Unit al Serviciilor, Sindicatul Metalurgiștilor (IG Metall), Sindicatul Lucrătorilor din Serviciile Publice și Transporturi, Sindicatul Minelor, Chimiei și Energiei și Federația Funcționarilor Publici.

Deși economia Germaniei din punct de vedere social permite negocierea colectivă, sindicatele sunt în general privite ca parteneri și nu ca adversari ai întreprinderilor. Interesele comune ale conducerii și ale lucrătorilor sunt exprimate în cadrul comitetelor de întreprindere. Muncitorii au, de asemenea, dreptul de codeterminare prin reprezentarea în consiliile de administrație. Aproximativ o treime din totalul lucrătorilor germani aparțin unui sindicat. Costurile medii ale forței de muncă din Germania sunt printre cele mai ridicate din lume.

Impozitele, o sursă de venit

Impozitele reprezintă principala sursă de venituri pentru toate nivelurile de guvernare. Cinci tipuri de impozite: valoarea adăugată, salariile, veniturile evaluate, energia și societățile comerciale, reprezintă aproape patru cincimi din toate veniturile. Guvernul federal și statele primesc fiecare mai mult de două cincimi din principalele impozite, lăsând restul pentru consiliile locale. O multitudine de taxe mai mici sunt specifice fie nivelului federal (cum ar fi taxa pe tutun și alcool și taxele vamale), fie statelor (taxa pe bere și permisele de conducere pentru autovehicule), fie autorităților locale (taxa pe bunuri imobiliare, comerț și divertisment public). 

Statele beneficiază, de asemenea, de impozite pe proprietate. Deoarece potențialul de impozitare al landurilor este distribuit inegal, landurile mai slabe din punct de vedere economic sau mai mici participă la veniturile fiscale ale landurilor mai bogate sau mai populate printr-un proces de „egalizare financiară orizontală”, care a devenit o chestiune deosebit de controversată după unificare, când landurile mai sărace din estul Germaniei au devenit îndreptățite să primească subvenții din partea Germaniei occidentale. 

Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Rata federală a impozitului pe profit este de aproximativ 25%, iar, dacă se includ și impozitele locale, sarcina fiscală totală ajunge la aproximativ 40%. Statul din Europa impune o taxă pe valoarea adăugată de 16 la sută la majoritatea bunurilor și serviciilor.

Pentru a stimula creșterea economică, guvernul german a redus impozitele pentru persoane fizice și întreprinderi la sfârșitul anilor 1990. Înc din acea vreme, Germania a reușit să se consolideze în rândul economiilor mondiale, lucru ce a fost extrem de important. 

Guvernul federal este obligat să transmită anumite venituri către Uniunea Europeană. Plățile disproporționat de mari ale Germaniei către UE au devenit o problemă politică importantă la nivel național și european. Fiind una dintre economiile mondiale, Germania se simte obligată să își completeze contribuțiile obișnuite la ONU cu programe proprii complexe de ajutor internațional.

Germania, statul care favorizează traficul de tranzit

Germania dispune de o rețea densă de instalații de comunicații. Poziția sa geografică în inima Europei face, de asemenea, ca Germania să fie responsabilă pentru facilitarea traficului de tranzit care deservește țările vecine.

Rinul are marele avantaj de a avea un debit remarcabil de uniform, cu un nivel ridicat de apă primăvara-vară, provenit din topirea zăpezilor alpine, completat de ploile din toamna-iarna în zona montană a Germaniei Centrale. Este navigabil de la gurile sale până deasupra orașului Basel, Elveția, cu sprijinul, în cursul superior, al Marelui Canal francez din Alsacia.

În mod obișnuit, transportul fluvial se realizează cu ajutorul unor unități de împingere care propulsează mai multe barje. După cel de-al Doilea Război Mondial, afluenții Rinului au fost deschiși pentru călătorii și transport. Navigația pe Moselle a fost îmbunătățită până în regiunea Saar și Lorena, pe Neckar până la Stuttgart, iar pe Main pentru a oferi o legătură europeană majoră cu Dunărea. Canalele care traversează regiunea Ruhr permit accesul la porturile din nordul Germaniei, Emden, Bremen și Hamburg; legăturile pe căi navigabile spre est până la Berlin au fost cândva inadecvate, în special la traversarea râului Elba, dar sunt în curs de îmbunătățire.

Cele mai importante porturi maritime 

Hamburg, care gestionează aproximativ o treime din tonajul total în funcție de greutate, este principalul port al Germaniei, găzduind cea mai mare parte a containerelor, precum și diverse minereuri și o gamă largă de mărfuri generale. Întrucât, cele mai mari petroliere nu mai pot ajunge la centrul de rafinare din Hamburg, Wilhelmshaven a devenit destinația principală pentru importurile de petrol ale Germaniei, precum și un port important în general. Porturile Weser (Bremen și Bremerhaven) gestionează, de asemenea, o cantitate semnificativă de tonaj total și de containere; Bremen are un important comerț cu mărfuri generale.

Portul Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Portul Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Porturile Weser și Emden sunt capabile să transbordeze mărfuri grele în interior pe cale navigabilă, ele joacă un rol mai puțin important în această zonă decât Rotterdam (în Țările de Jos) și alte porturi situate la gura de vărsare a marii căi navigabile a Rinului și mai aproape de zona Rin-Ruhr decât sunt porturile din nordul Germaniei. Deoarece râul Elba duce la portul Hamburg în ceea ce a fost Germania de Vest, iar râul Oder la Szczecin (Stettin) în Polonia, Germania de Est a dezvoltat un nou port de mare adâncime la Rostock, care era deservit de autostradă și cale ferată, dar nu avea nicio legătură cu calea navigabilă. Unele mărfuri care necesitau un serviciu rapid au continuat să ajungă la chei speciale est-germane la Hamburg. De la unificare, Hamburg și-a recăpătat o mare parte din comerțul de pe Elba, dar Rostock rămâne foarte aglomerat. Feriboturile pentru pasageri, vehicule rutiere sau vagoane de cale ferată leagă Germania de destinațiile scandinave.

Căi ferate nemțești de mare viteză

În timpul împărțirii țării, și sistemul feroviar a fost divizat. În Germania de Vest, Căile Ferate Federale Germane a reconstruit vechiul sistem, convertindu-l la tracțiune electrică și diesel. Configurația țării a pus accentul pe rutele nord-sud. Liniile împovărate de pe valea Rinului și rutele dificile prin Hessa au fost completate de o cale ferată de mare viteză superb proiectată (și extrem de scumpă) care permitea viteze de până la 250 km pe oră.

Germania de Est a păstrat vechea denumire de Calea ferată imperială germană pentru sistemul său. Reconstrucția postbelică a fost lentă, eforturile concentrându-se pe legăturile feroviare cu vecinii est-europeni ai țării și pe portul Rostock. Rutele est-vest, cândva importante, care traversau granița interioară a Germaniei au fost fie eliminate, fie neglijate. A fost finalizată calea ferată a inelului exterior al Berlinului, permițând traficului principal și local să evite Berlinul de Vest. Unificarea a scos la iveală starea de degradare a sistemului.

Tren din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Tren din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

În interiorul Berlinului, trenurile, autobuzele și tramvaiele din transportul public erau total divizate. Cu toate acestea, la redeschiderea frontierei, atât S-Bahn (Stadtbahn), un sistem feroviar supraetajat, cât și U-Bahn (Untergrundbahn), metroul, au putut relua imediat serviciul de la est la vest. (Două linii de U-Bahn au continuat să traverseze zone din Berlinul de Est, dar nu li s-a permis să facă opriri în stațiile intermediare).

Un proces lung și costisitor de restabilire completă a unui sistem unificat, atât în Berlin, cât și la nivel național, a început la sfârșitul anului 1989 și a avut ca rezultat un progres semnificativ pentru rețeaua feroviară din partea estică a statului din Europa. Deutsche Bundesbahn și Deutsche Reichsbahn au fuzionat oficial sub numele de Deutsche Bahn în 1994. Calea ferată a funcționat în proprietate de stat până în secolul XXI, deși s-au făcut planuri de privatizare a cel puțin unei părți din ea. În prezent, serviciile feroviare de mare viteză pentru pasageri leagă marile centre urbane germane între ele și cu alte destinații europene.

Autostrăzile din Germania, adevărate piste de curse

Prima șosea de mare viteză din Germania a fost de fapt o pistă de curse experimentală cu circuit închis care acoperea aproximativ 19 km în apropiere de Berlin. Inaugurat în 1921, acest proto-autobahn a inspirat alte câteva țări care au urmat cu propriile versiuni de autostrăzi de mare viteză. În anii 1930, Hitler a exploatat autobahn-ul în scopuri economice, militare și propagandistice, dar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această inovație germană, considerată un model pentru autostrăzile moderne a fost distrusă.

Guvernul vest-german a extins foarte mult sistemul de la 1 125 km în 1950 la peste 8 000 km  în momentul unificării. Cu puternicele automobile germane capabile să circule la viteze maxime fără limite de viteză, autobahn-ul a căpătat o aură de romantism axat pe automobile în întreaga lume în a doua jumătate a secolului XX. Cu toate acestea, construcția de drumuri a întâmpinat o opoziție serioasă din partea mișcării ecologiste din țară, iar în zonele locuite, drumurile au fost uneori mai degrabă îngustate decât lărgite pentru a reduce viteza de circulație.

Autostrada din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Autostrada din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Deoarece creșterea sistemului a fost mai lentă decât cea a traficului, congestia este o problemă gravă, în special pe autostrăzile din zonele industriale. Încercările de a redirecționa transportul de mărfuri către calea ferată nu au împiedicat creșterea constantă a transportului rutier de mărfuri. Lungimea actuală a întregii rețele este de peste 12.000 km, ceea ce o face să fie al treilea cel mai mare sistem din lume, după cele din Statele Unite și China. Autostrăzile din vestul Germaniei au conexiuni transfrontaliere directe cu sistemele similare din Danemarca, Olanda, Belgia, Franța și Austria.

Având o rată de creștere mai mică a traficului auto și o politică oficială de preferință pentru căile ferate, construcția postbelică de autostrăzi a fost mai puțin avansată în Germania de Est. Au existat unele îmbunătățiri în centrul Germaniei și au fost construite noi legături către porturile Rostock și Hamburg. Berliner Ring, un cerc de autostrăzi în jurul orașului, a fost finalizat în 1979. Odată cu reunificarea, multe drumuri transfrontaliere au fost redeschise și suprafețele rutiere au fost îmbunătățite. Cu toate acestea, construcția de noi drumuri a fost împiedicată de conflictele dintre cei care doresc o mai mare accesibilitate pentru automobile și cei care doresc să protejeze peisajul și să reducă poluarea aerului.

Transportul aerian intervine în economia Germaniei

Principala companie aeriană pe distanțe lungi din Germania este Lufthansa, deși există și o serie de alți transportatori care deservesc destinații europene și nord-americane. Aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai aglomerate din lume, este cel mai mare aeroport al țării. Aeroporturile din Düsseldorf, München și Berlin sunt, de asemenea, de importanță majoră.

În perioada partiției, traficul de pasageri din Germania de Vest către Berlinul de Vest a fost restricționat la companiile aeriene din Franța, Regatul Unit și Statele Unite. După unificare, Berlinul a fost deschis transportatorilor germani și chiar și transportatorilor din alte țări. Germania de Est a descurajat traficul aerian intern și dezvoltarea aeroporturilor regionale, folosind sistemele de cale ferată și de metrou din Berlin pentru a deservi principalul său aeroport internațional, Berlin-Schönefeld, situat la sud de oraș.

Lufthansa Airbus A330-300 D-AIKF (avion de pasageri) pe Aeroportul München, Sursa foto: dreamstime.com

Lufthansa Airbus A330-300 D-AIKF (avion de pasageri) pe Aeroportul München, Sursa foto: dreamstime.com

La sfârșitul anilor 1990, a început extinderea Schönefeld. După finalizare, Schönefeld extins va fi redenumit Aeroportul Berlin Brandenburg. Odată cu închiderea aeroportului Templehof în 2008 și cu închiderea planificată a aeroportului Tegel, Berlin Brandenburg urma să devină singurul aeroport comercial al Berlinului până în 2011. Cu toate acestea, erorile de planificare, depășirile de costuri și managementul defectuos au dus la întârzieri masive în finalizarea Berlin Brandenburg, iar aeroportul nu a fost deschis până în 2020.

Sistem avansat de telecomunicații după 1945

După cel de-al Doilea Război Mondial, partea vestică a statului din Europa a dezvoltat un sistem avansat de telecomunicații. În schimb, sistemul telefonic est-german era complet insuficient; persoanele care solicitau un telefon se confruntau adesea cu o așteptare de până la 12 ani. Deficiențele sistemului de telecomunicații au reprezentat un impediment major în calea restructurării administrației și a economiei după unificare, dar, până la sfârșitul anilor 1990, reconstrucția rapidă a sistemului cu ajutorul tehnologiei actuale a făcut din Germania de Est un lider mondial în ceea ce privește infrastructura avansată de telecomunicații.

Turnul Heinrich-Hertz-Turm, Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Turnul Heinrich-Hertz-Turm, Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Principala companie germană de telecomunicații este Deutsche Telekom AG. La sfârșitul anilor 1990, întregul sector a fost liberalizat, ceea ce a dus la creșterea numărului de firme de telecomunicații și a concurenței pentru Deutsche Telekom din partea unor companii precum Vodafone și Telefónica Germania. Adoptarea serviciilor de telecomunicații de către consumatorii germani a fost larg răspândită, în special pentru serviciile de telefonie mobilă. Până în al doilea deceniu al secolului XXI, numărul abonamentelor de telefonie mobilă depășea numărul de locuitori din Germania cu un raport de peste 1,25 la 1. În 2013, aproape 85 % din populație folosea internetul în mod regulat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.