Infofinanciar > Lumea la zi > Olaf Scholz se ține tare! Germania, anunț decisiv: Nu va trimite avioane de luptă în Ucraina
Lumea la zi

Olaf Scholz se ține tare! Germania, anunț decisiv: Nu va trimite avioane de luptă în Ucraina

Olaf Scholz, Sursă foto: Dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a-i furniza avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă de tip Leopard. Ucraina a criticat dur decizia cancelarului german, sugerând că acestuia i-ar fi “frică”.

„Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc”, a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică. „Pot doar să vă sfătuiesc să nu intrăm într-o competiție constantă pentru a ne întrece reciproc în ceea ce privește sistemele de armament (trimise)”, a avertizat cancelarul, cu privire la celelalte state care au propus să sprijine Ucraina cu armament.

Celelalte state sunt dispuse să trimită avioane de luptă

Comentariile sale vin după ce un oficial ucrainean de rang înalt a declarat sâmbătă că Kievul și aliații săi occidentali au fost angajați în discuții „rapide” privind posibila trimitere de avioane militare, precum și de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei.

Săptămâna trecută, Scholz a exclus furnizarea de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o nouă escaladare militară. „Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina”, a declarat el miercuri, la scurt timp după ce Germania și SUA au convenit să furnizeze tancuri avansate pentru efortul de război al Kievului.

Ucraina și-a reînnoit cererea pentru avioanele de luptă aproape imediat după ce Berlinul și Washingtonul au anunțat tancurile. Berlinul a declarat că Germania și aliații săi europeni vor trimite aproximativ 80 de tancuri Leopard 2.

Scholz, îngrijorat de opinia cetățenilor săi

„Dacă, imediat ce a fost luată o decizie, începe următoarea dezbatere în Germania, acest lucru nu pare foarte serios și zdruncină încrederea cetățenilor în deciziile guvernului”, a declarat Scholz pentru Tagesspiegel. „Astfel de dezbateri nu ar trebui să se desfășoare din motive de profilare politică internă. Pentru mine este important acum ca toți cei care și-au anunțat intenția de a furniza tancuri de luptă Ucrainei să facă acest lucru”, a spus el.

Pe străzile din Germania, reacțiile cu privire la trimiterea de tancuri au fost mixte. De la îngrijorarea cu privire la modul în care războiul ar putea acum să escaladeze până la convingerea că guvernul său face ceea ce trebuie, oamenii păreau să fie divergenți cu privire la faptul că decizia a fost corectă. Iar țara este fracturată pe criterii de partid, generații și geografie, scrie CNN.

Opiniile nemților cu privire la tancurile Leopard din Ucraina

Cei cu care CNN a vorbit au preferat să fie identificați doar cu prenumele. Manuel, un cetățean german în vârstă de 29 de ani care locuiește în Berlin, a declarat pentru CNN că se teme că decizia ar putea alimenta furia Moscovei și ar putea agrava conflictul care durează de aproape un an. „Nu cred că Rusia va ataca vreun membru NATO, cel puțin deocamdată. Dar aș fi îngrijorat de o ripostă mai dură, îndreptată asupra Ucrainei și a populației sale”, a spus el.

Pentru tâmplarul calificat Eric, în vârstă de 27 de ani, din Paderborn, în vestul Germaniei, este important să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Cu toate acestea, acesta este, de asemenea, îngrijorat de faptul că dotarea Kievului cu tancuri Leopard 2 ar putea crea mai multe probleme decât ar rezolva.

„Desfășurarea și utilizarea Leopard 2 este un mare avantaj pentru războiul ucrainean, dar trebuie să recunoaștem că acest lucru implică obstacole și, de asemenea, consecințe politice. În plus față de logistică, forțele armate ucrainene trebuie să fie instruite în ceea ce privește manevrarea și întreținerea Leopard 2″, a adăugat Eric. „Cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla în Ucraina, ceea ce înseamnă că NATO și Germania vor interveni din nou mai direct în război.”

Kievul critică însă considerările cancelarului german. Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că țara sa poartă discuții cu aliații despre avioane, dar că unii parteneri au o atitudine „conservatoare” în ceea ce privește livrările de arme. Fără a cita numele vreunui partener, el a spus că această atitudine se datorează „fricii de schimbări în arhitectura internațională”, conform Politico.