Infofinanciar > Lumea la zi > Vești proaste pentru nemți! Economia Germaniei a scăzut în trimestrul patru
Lumea la zi

Vești proaste pentru nemți! Economia Germaniei a scăzut în trimestrul patru

Scădere, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Economia germană s-a contractat mai puternic în ultimele trei luni din 2022 decât indicau estimările inițiale. Principalii factori care au determinat această evoluție sunt criza energetică și inflația, care și-au pus amprenta asupra consumului gospodăriilor și a investițiilor de capital.

Economia germană s-a contractat cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat vineri biroul de statistică.

Datele preliminare indicau o contracție de 0,2% în ritm trimestrial, ajustată în funcție de prețurile și de efectele calendaristice. În al treilea trimestru din 2022, produsul intern brut a înregistrat o creștere ușoară de 0,5% față de cele trei luni anterioare.

A doua scădere consecutivă a componentei de evaluare curentă a Ifo, scăderea indicelui S&P Global PMI pentru industria prelucrătoare, încrederea slabă a consumatorilor și intențiile reduse de achiziție, situate aproape de minimele istorice, sunt semnale care confirmă faptul că economia germană se va contracta și în primul trimestru din acest an, a explicat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.

Majorarea bruscă prețurilor la energie a încetinit economia

Rezultatul final mai slab decât se aștepta pentru trimestrul al patrulea sporește temerile privind o recesiune de iarnă. O recesiune este definită în mod obișnuit ca fiind două trimestre succesive de contracție.

„Cifrele de astăzi arată că majorarea bruscă a prețurilor la energie a încetinit vizibil economia, în ciuda măsurilor ample de ajutorare luate de guvern”, a declarat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank. Având în vedere înăsprirea globală a politicii monetare, Solveen a spus că este dificil de estimat o redresare economică notabilă.

După ce măsurile de ajutor, precum reducerea la carburanți și biletul de transport de 9 euro, au luat sfârșit, consumatorii au cheltuit mai puțin în trimestrul al patrulea decât în trimestrul al treilea, a declarat biroul de statistică. Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,0%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior.

Moralul mediului de afaceri german s-a îmbunătățit

Investițiile au cântărit, de asemenea, asupra performanței economice, potrivit biroului de statistică. Investițiile în construcții au scăzut cu 2,9% în trimestrul al patrulea, în timp ce achizițiile de mașini și echipamente au scăzut cu 3,6%, ambele ajustate pentru inflație, efecte sezoniere și calendaristice.

În trimestrul al patrulea, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,0% față de trimestrul al treilea. Acest lucru s-a datorat situației internaționale dificile, marcată de întreruperi continue ale lanțului de aprovizionare și de prețurile ridicate la energie, potrivit biroului german de statistică, citat de Reuters.

Anunțul contractării economiei germane survine la doar câteva zile după ce Institutul Ifo a anunțat că moralul mediului de afaceri german s-a îmbunătățit în februarie a patra lună consecutiv. Institutul a declarat că indicele său privind climatul de afaceri s-a situat la 91,1, după o lectură revizuită de 90,1 în ianuarie. Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor a indicat un nivel de 91,2 în februarie.

Conform institului, semnalele indică faptul că cea mai mare economie a Europei începe să își revină în ciuda crizei energetice și a inflației ridicate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.