Infofinanciar > Lumea la zi > Bloomberg: Germania se confruntă cu o provocare de 1 trilion de dolari pentru a acoperi deficitul masiv de energie electrică
Lumea la zi

Bloomberg: Germania se confruntă cu o provocare de 1 trilion de dolari pentru a acoperi deficitul masiv de energie electrică

Criza gazelor din Germania - sursa foto - observatornews.ro
sursa foto - observatornews.ro

Germania are nevoie de aproximativ 250 gigawați de noi capacități de energie electrică până în 2030, în teorie din surse regenerabile, care ar însuma 43 de terenuri de fotbal cu energie solară.

Germania a pus deoparte peste 260 de miliarde de euro (275 de miliarde de dolari) pentru a face față riscurilor imediate ale unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei în Ucraina, dar soluția finală va fi mult mai costisitoare – dacă țara va reuși să o rezolve.

Se estimează că prețul în așteptare pentru a pregăti sistemul energetic al țării pentru viitor se va ridica la peste 1.000 de miliarde de dolari până în 2030, potrivit BloombergNEF. Costurile includ investiții în modernizarea rețelelor electrice și, mai ales, în generarea de energie nouă pentru a gestiona eliminarea treptată a centralelor nucleare și a celor pe bază de cărbune, pentru a face față cererii crescute din partea mașinilor electrice și a sistemelor de încălzire și pentru a respecta angajamentele privind clima.

Investițiile uriașe pentru o Germanie verde

Tranziția va necesita instalarea de panouri solare care să acopere echivalentul a 43 de terenuri de fotbal și 1.600 de pompe de căldură în fiecare zi. De asemenea, este nevoie de construirea a 27 de noi centrale eoliene onshore și a patru centrale eoliene offshore pe săptămână, potrivit unei liste de dorințe prezentate de cancelarul Olaf Scholz în timpul unei vizite recente la sediul Volkswagen AG din Wolfsburg.

„Acesta este un proiect îndrăzneț – probabil cel mai îndrăzneț proiect de la reconstrucția Germaniei”, a declarat la începutul acestei luni vicecancelarul Robert Habeck, care supervizează politica climatică și energetică, conform Bloomberg.

Aproximativ 250 de gigawați de capacitate nouă vor trebui să fie instalați până în 2030 – când se așteaptă ca cererea de energie să fie cu aproximativ o treime mai mare decât în prezent – potrivit estimărilor autorității de reglementare a rețelelor din Germania și ale grupului de reflecție Agora Energiewende.

Pentru a pune în context amploarea provocării, producția necesară este suficientă pentru a acoperi cererea actuală a gospodăriilor pentru toate cele 448 de milioane de persoane din Uniunea Europeană. Adaosurile vor fi un amestec de surse regenerabile și centrale pe gaz – care într-o zi ar putea fi convertite pentru a funcționa cu hidrogen.

Începe drumul către tranziția verde

Va fi un drum lung pentru a ajunge acolo. Săptămâna aceasta, guvernul a anunțat că va pregăti licitații în acest an pentru centralele pe gaz care reprezintă aproximativ o zecime din această capacitate. În ceea ce privește extinderea surselor regenerabile, instalarea unui singur pilon eolian poate dura până la șapte ani pentru a trece de birocrația germană.

Planurile BASF SE de a reduce 2.600 de locuri de muncă, în timp ce se confruntă cu tensiunile cauzate de criza energetică, reprezintă un semn al urgenței. Operațiunile gigantului chimic din Germania au înregistrat pierderi în a doua jumătate a anului, iar în prezent închide o serie de fabrici mari consumatoare de energie, inclusiv două fabrici de amoniac și instalațiile de îngrășăminte aferente, ceea ce va duce la reducerea a 700 de locuri de muncă la sediul principal din Ludwigshafen.

„Prețurile ridicate la energie pun acum o povară suplimentară asupra profitabilității și competitivității în Europa”, a declarat directorul general Martin Brudermueller. El a citat, de asemenea, „suprareglementarea, procesele de autorizare lente și birocratice”.

Centralele nucleare se vor închide

În centrul dilemei Germaniei se află planurile politice de eliminare treptată a anumitor surse de energie fără a stabili în mod clar calea de înlocuire a acestora. Ultimele trei centrale nucleare ale țării vor fi închise până la jumătatea lunii aprilie, iar țara își propune acum să accelereze renunțarea la cărbune până în 2030. Provocarea a fost intensificată după ce Rusia – principalul furnizor de energie al Germaniei înainte de război – a redus fluxurile de gaz.

Cu energia nucleară și cărbunele scoase din discuție, Germania a demarat o dezvoltare rapidă a terminalelor pentru importul de gaz natural lichefiat, mai scump, în încercarea de a se asigura că dispune de energia necesară pentru a-și alimenta economia cu o industrie puternică. În același timp, conform estimărilor guvernamentale, mașinile electrice, pompele de căldură și electrolizoarele pentru producerea de hidrogen vor crește cererea cu 33%, ajungând la aproximativ 750 terawatt-oră până în 2030.

În timp ce Scholz și Habeck au demonstrat că există voință politică pentru a continua tranziția, ei au nevoie de ajutor din partea sectorului privat, inclusiv pentru a procura tonele de oțel și alte materiale necesare pentru o astfel de întreprindere masivă, potrivit Lisei Fischer, expert în sisteme energetice la grupul de reflecție E3G.

De asemenea, Germania trebuie să își dea seama cum va genera electricitate atunci când vântul și soarele nu sunt disponibile. Până în prezent, planul guvernului implică pregătirea unei flote de noi centrale pe gaz care să poată funcționa ulterior cu hidrogen, deși se luptă să găsească investitori dispuși să se ocupe de proiecte atât de costisitoare.

„În condițiile cadrului actual, nu se pot aștepta investiții suficiente”, a declarat Veronika Grimm, membră a unui consiliu economic care consiliază guvernul. Lipsa de finanțare provine din cauza nivelului ridicat de incertitudine de pe piețele energetice și a reglementărilor neclare, a adăugat ea.

Dublarea rețelei

Berlinul încearcă să rezolve această problemă printr-o revizuire profundă a modului în care este cumpărată și vândută energia electrică, iar un grup de experți care consiliază guvernul cu privire la această reproiectare a început deliberările săptămâna aceasta. Una dintre opțiuni implică înființarea așa-numitelor „piețe de capacitate”, care există deja în Marea Britanie și care plătesc producătorii pentru disponibilitate și nu doar pentru producție.

Scopul este de a oferi stimulente pentru centralele pe gaz pregătite pentru hidrogen, chiar dacă este puțin probabil ca acestea să primească venituri mari în afara perioadelor întunecate, încă din timpul iernii, când producția de energie regenerabilă este scăzută.

O altă provocare este asigurarea faptului că energia electrică ecologică, care este adesea generată în regiunile rurale de coastă din nord, poate ajunge la consumatorii și fabricile din sud. Dimensiunea rețelei germane va trebui să se dubleze până în 2030, potrivit lui Leonhard Birnbaum, directorul executiv al companiei de utilități EON SE, care gestionează aproximativ 800.000 de kilometri din rețeaua de distribuție din Germania.

În ciuda tuturor provocărilor, cea mai mare economie a Europei mai are încă ceva timp pentru a rezolva problemele și pentru a crea condițiile potrivite, dar trebuie să se pună în mișcare.

„Germania o poate face, dar există blocaje care, în acest moment, nu sunt analizate suficient de detaliat”, a declarat Fischer de la E3G.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.