Infofinanciar > Lumea la zi > Telefoanele Nokia înapoi în Europa! Compania își schimbă logoul după 60 de ani
Lumea la zi

Telefoanele Nokia înapoi în Europa! Compania își schimbă logoul după 60 de ani

Nokia-logo,
Sursa foto: gizchina.com

Compania HMD Global Oy, producător licențiat al smartphone-urilor marca Nokia, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că dezvoltă capacități și procese în acest an pentru a aduce producția de dispozitive 5G în Europa.

Europa nu are o prezență mare pe zona producției de smartphone-uri la nivel global, întrucât toate companiile importante, inclusiv Apple și Samsung, au optat pentru fabricarea telefoanelor în Asia pentru a reduce costurile.

HMD, cu sediul în Finlanda, a declarat într-un comunicat de presă că lucrează cu o serie de parteneri de securitate IT la modificări de software și la teste amănunțite, ca primele etape ale fabricării și testării smartphone-urilor în Europa. Compania nu a dezvăluit unde în Europa intenționează să își instaleze fabrica.

Uniunea Europeană a încurajat companiile să dezvolte producția din sectoare cheie, introducând legi dedicate și oferind subvenții, așa cum a procedat blocul comunitar și în cazul dezvoltării industriei europene de semiconductori prin Actul european privind cipurile.

Producția se orientează spre smartphone-uri „low budget”

„Deși nu putem discuta despre subvenții europene specifice, colaborăm cu mai multe părți, atât din sectorul public, cât și din cel privat din Europa, pentru a susține producția și cercetarea și dezvoltarea europeană”, a declarat directorul de marketing al HMD, Lars Silberbauer, citat de Reuters.

HMD a semnat în 2016 un acord de licență exclusivă pe 10 ani cu Nokia Oyj – care până la sfârșitul decadei 2010 a fost cel mai mare producător de telefoane din lume – pentru a produce smartphone-uri și tablete marca Nokia.

Compania finlandeză pierduse deja în 2015 cursa de pe piața smartphone-urilor și și-a vândut întreaga divizie de prodducție de telefoane mobile către Microsoft în 2014. Producția Nokia se concentrează în prezent pe echipamente pentru rețele de telecomunicații.

HMD a folosit brevetele de telefoane preluate de la Nokia, precum și instalațiile de producție ale companiei taiwaneze Foxconn pentru a construi o nouă linie de smartphone-uri care să concureze cu alți producători de telefoane Android de tip „low budget”.

Cu ocazia anunțului de dezvoltare de capacități  de producție în Europa, HMD a prezente sâmbătă și trei noi smartphone-uri – Nokia G22, Nokia C32 și Nokia C22 -, care se remarcă prin autonomia crescută, de aproximativ trei zile, și a anunțat că va dezvolta și o componentă de depanare a telefoanelor mobile, în colaborare cu firma de reparații iFixit.

Nokia adoptă o nouă identitate vizuală

Nokia a anunțat duminică că intenționează să își schimbe identitatea mărcii, pentru prima dată în aproape 60 de ani, optând pentru nou logo. Schimbarea survine în momentul în care producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații are în plan o creștere agresivă.

„A existat asocierea cu smartphone-urile, dar în prezent suntem o companie de tehnologie pentru afaceri”, a declarat directorul executiv Pekka Lundmark într-un interviu acordat Reuters. Lundmark, care a preluat postul de conducere al companiei finlandeze aflate în dificultate în 2020, a stabilit o strategie în trei etape: resetare, accelerare și extindere. O dată faza de resetare finalizată acum, directorul executiv a declarat că Nokia intră în a doua etapă, de accelerare.

Nokia își propune în continuare să își dezvolte activitatea de furnizor de servicii, prin care vinde echipamente companiilor de telecomunicații, principalul său obiectiv fiind să vândă echipamente altor întreprinderi. „Am avut o creștere foarte bună de 21% anul trecut în sectorul întreprinderilor, care reprezintă în prezent aproximativ 8% din vânzările noastre, aproximativ 2 miliarde de euro, Vrem să ducem acest procent la două cifre cât mai repede posibil”, a mai declarat Lundmark.