Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză: Blocarea extinderii NATO de către Turcia este orchestrată de Vladimir Putin
Lumea la zi

Analiză: Blocarea extinderii NATO de către Turcia este orchestrată de Vladimir Putin

Erdogan la summit-ul NATO, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Atunci când Suedia și Finlanda și-au declarat intenția de a adera la NATO în luna mai a anului trecut, acest lucru a fost văzut de mulți ca o lovitură în ochi pentru Rusia și ca o dovadă a unei schimbări în gândirea europeană. Din punct de vedere istoric, ambele țări se angajaseră să nu se alinieze la NATO ca o modalitate de a evita provocarea Moscovei. Invazia Ucrainei a schimbat această situație.

Atât Finlanda, cât și Suedia, împreună cu marea majoritate a aliaților NATO, ar dori ca aceste țări să se alăture oficial alianței la summitul NATO din 11 iulie. Cu toate acestea, un obstacol semnificativ stă în calea realizării acestui lucru: Turcia nu a dat încă acceptul său oficial pentru acest plan.

Turcia, prioritară pentru NATO

Turcia nu este singura națiune care blochează această mișcare. Ungaria nu a reușit, de asemenea, să ratifice aderarea nordicilor, ceea ce tulbură și mai mult apele. Cu toate acestea, în momentul de față, obținerea sprijinului Turciei este considerată prioritară.

În mod oficial, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan se opune aderării Suediei și Finlandei pe ceea ce el susține că sunt motive de securitate. Turcia spune că ambele țări, dar mai ales Suedia, adăpostesc militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis, un grup terorist desemnat în Turcia, Suedia, Statele Unite și Europa. Erdogan spune că ar dori ca acești indivizi să fie extrădați, dar Suedia a precizat că acest lucru nu se va întâmpla.

Diplomații NATO sunt împărțiți în ceea ce privește faptul că ei cred că Turcia va ceda înainte de summitul din iulie. În centrul ambelor școli de gândire se află alegerile din Turcia din acest an, percepute ca fiind cea mai mare amenințare politică cu care Erdogan s-a confruntat în ultimii ani.

„Imaginea pe care și-a creat-o de om puternic care obține rezultate pentru poporul turc a fost spulberată. Există o mulțime de sentimente antioccidentale și antikurde în Turcia în acest moment. Acesta este un subiect bun pentru ca el să bată toba și o întoarcere dramatică nu ar face decât să-l facă să pară mai slab”, explică Gonul Tol, de la programul pentru Turcia al Middle East Institute.

Vladimir Putin îl controlează pe Erdogan?

Tol crede că există și alte motive pentru care Erdogan nu vrea să îl supere pe președintele rus Vladimir Putin.

„Rusia a fost un colac de salvare din punct de vedere economic pentru Turcia, după ce alte națiuni au impus sancțiuni pentru activitățile lor în Siria, cooperarea militară cu Rusia și alte activități ostile. Fără banii rușilor, Erdogan nu ar fi putut să mărească salariile sau să ofere sprijin financiar studenților. El promite acum reconstrucția în masă, după cutremur. Așadar, Rusia este încă un partener atractiv pentru Erdogan”,a spus acesta.

La fel ca mulți oficiali occidentali, Tol crede că afirmațiile turcești privind faptul că Suedia și Finlanda adăpostesc teroriști reprezintă o acoperire perfectă pentru ca Erdogan să nu se angajeze într-un moment politic incomod în chestiunea NATO.

În timp ce s-ar putea să nu iasă nimic din discuțiile care ar trebui să aibă loc joi între cele trei părți, are loc o conversație despre cât de mult capital politic ar putea avea Erdogan de cheltuit după alegeri, în cazul în care va câștiga.

Ar putea Turcia să-și schimbe părerea?

Din acest grup fac parte Suedia, Finlanda și unele dintre statele care se învecinează cu Rusia sau care au trăit sub sfera sovietică. Ei cred că Turcia, care beneficiază enorm de pe urma apartenenței la NATO, va face în cele din urmă ceea ce este în interesul său și va renunța la obiecții.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, oficialii se pregătesc ca Turcia să formuleze cereri mai realiste decât predarea persoanelor pe care le consideră a fi teroriști, cum ar fi ridicarea sancțiunilor sau faptul că SUA îi permit Turciei să cumpere avioanele de luptă de care țara are mare nevoie pentru a-și menține la zi forțele aeriene.

În cele din urmă, optimiștii cred că există un compromis care favorizează în mare măsură NATO. Alianța, Suedia și Finlanda și-au prezentat argumentele, iar NATO are o politică a ușilor deschise pentru orice țară care dorește să adere. Suedia și Finlanda au mai mult decât îndeplinit criteriile, așa că neaderarea este o bătaie de joc la adresa alianței – o alianță din care Turcia beneficiază de pe urma apartenenței sale. Un oficial NATO presupune că Erdogan va aștepta summitul înainte de a ceda, astfel încât să se poată bucura de „laudele tuturor aliaților săi occidentali”.

Grupul mult mai mare dintre oficialii care au vorbit cu CNN sunt pesimiști. Aceștia cred că șansele ca Erdogan să își schimbe poziția înainte de 11 iulie sunt ca și zero și se gândesc deja dincolo de acel summit.

„Cred că este din ce în ce mai probabil ca Finlanda să se despartă de Suedia și să meargă singură spre aderare”, a declarat un diplomat NATO pentru CNN.

Care sunt șansele statelor nordice de aderare la NATO?

Alți membri ai alianței văd în continuare o perspectivă reală ca ambele țări să fie blocate și se gândesc la modul în care NATO poate gestiona cel mai bine un astfel de scenariu.

Mai mulți oficiali și diplomați NATO au declarat pentru CNN că pericolul aici este că blocul Turciei alimentează narațiunea Kremlinului că Occidentul și NATO sunt divizate. Sarcina alianței în acel moment va fi de a clarifica faptul că, chiar dacă nu sunt membre, Finlanda și Suedia sunt acum efectiv în pas cu NATO. Poate că nu sunt membri, dar sunt parteneri cât se poate de apropiați – și nu mai sunt neutre.
Chiar dacă Turcia poate fi pusă la punct, mai există problema separată, deși mai puțin complicată, a Ungariei.

Premierul Viktor Orban a indicat public că nu se opune aderării națiunilor nordice, dar continuă să găsească modalități de a întârzia o decizie care să devină oficială.

Există câteva motive pentru care Orban ar vrea să tragă de timp. Atât Finlanda, cât și Suedia au criticat Ungaria pentru situația sa în ceea ce privește statul de drept. El a abordat acest aspect într-un interviu recent, întrebând cum „poate cineva să vrea să fie aliatul nostru într-un sistem militar în timp ce răspândește cu nerușinare minciuni despre Ungaria?”.

Orban este considerat a fi liderul UE cel mai apropiat de Putin. Katalin Cseh, un membru maghiar al Parlamentului European, descrie blocarea de către Orban a candidaturilor Suediei și Finlandei ca fiind „pur și simplu, o altă favoare pentru Vladimir Putin”. Ea consideră că Orban, care a fost acuzat de derivă spre o conducere autocratică, „a investit peste un deceniu pentru a-i copia politicile și a construi un model putinist” și că orice percepție de victorie a NATO asupra lui Putin „îi pune în pericol întregul regim”.

Este posibil ca Orban să reziste pentru a obține concesii din partea altor state membre ale UE, unde Ungaria a fost acuzată de încălcarea a tot felul de legi europene. Rezultatul a fost reținerea fondurilor UE și disprețul din partea blocului. În timp ce NATO și UE sunt entități separate, ele au în comun mulți membri și este plauzibil ca diplomația bilaterală să vadă unele concesii și concesii între Ungaria și omologii săi din UE.

Cu toate că Orban a ezitat, totuși, se presupune că, dacă se poate ajunge la o înțelegere cu Turcia, Ungaria va renunța la opoziția sa față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Mulți nu au pierdut din vedere ironia faptului că unul dintre principalele motive invocate de Putin pentru invadarea Ucrainei a fost acela de a opri ceea ce el pretindea a fi expansiunea NATO. Faptul că agresiunea sa ar fi putut să împingă o țară nealiniată din punct de vedere istoric să intre în NATO este încă văzut de cei mai mulți din Occident ca un autogol uriaș al Kremlinului.

Cu toate acestea, până când se va ajunge la un acord, viitorul alianței rămâne oarecum în aer. Finlanda și Suedia au ales efectiv o tabără de la începutul conflictului din Ucraina. Pare puțin probabil ca acestea să revină la o poziție de neutralitate dacă războiul s-ar încheia brusc.

Riscul pentru NATO și pentru alianța occidentală mai largă vine în cazul în care nu reușesc să adere deloc la alianță, iar Kremlinul o poate folosi în scopuri propagandistice. Dacă se întâmplă acest lucru, chiar dacă războiul se termină brusc, narațiunea unui Occident divizat va continua să fie toba pe care o pot bate adversarii NATO.