Infofinanciar > Info > Mircea Geoană, pe final de mandat la NATO! Cine va veni la conducerea Alianței
Info

Mircea Geoană, pe final de mandat la NATO! Cine va veni la conducerea Alianței

Mircea Geoana
FOTO: caleaeuropeana.ro

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este reținut în ceea ce privește desemnarea unui candidat pentru preluarea conducerii Organizației Nord-atlantice, deși, la un moment dat s-a vehiculat că președintele României, Klaus Werner Iohannis ar putea ajunge în fruntea Alianței Militare.

În cadrul unui post de televiziune Mircea Geoană a precizat că discuțiile privind alegerea unei noi conduceri au început deja, însă, fostul ambasador al României la Washington, a declarat categoric că această chestiune se va decide la nivelul aliaților din cadrul blocului politico-militar.

Mircea Geoană: „Am un job de făcut la NATO”

Mircea Geoană a dat de înțeles că în viitorul apropiat, conducerea organizației va fi preluată de un politician a cărui experiență trebuie să se ridice cel puțin la nivelul actualului Secretar General Jens Stoltenberg.

În spațiul media, se vehicula la un moment dat că va urma o rocadă între Iohannis și Geoană, în sensul că fostul președinte al Partidului Social Democrat va prelua funcția de președinte al României, în timp ce Iohannis va prelua șefia NATO. Scenariul ar putea fi valabil doar în cazul în care Geoană va decide să intre în cursa alegerilor prezidențiale. De altfel, potrivit ultimul sondaj amplu care a măsurat personajele în care au românii cea mai mare încredere, Mircea Geoană conduce detașat.

Însă, actualul secretar general adjunct nu a precizat cu subiect și predicat dacă ia în calcul o posibilă candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2024. În momentul de față, Mircea Geoană este preocupat de sarcinile care îi revin în cadrul Organizației nord-Atlantice.

„Am un job de făcut la NATO şi spun asta nu pentru a evita răspunsul. Nu este moral, nu este etic ca eu să fiu, într-un moment atât de important pentru NATO, pentru România, pentru alianţa noastră, altfel decât dedicat sută la sută jobului pe care îl am de făcut. Nu ar fi etic din partea mea să mă apuc să îmi fac mascat sau deschis campanie pentru nu ştiu ce altceva. Deci, când am spus că va veni momentul, va veni momentul când voi lua o decizie”.

Mandatul lui Mircea Geoană expiră în toamna acestui an

Mandatul lui Mircea Geoană va expira în 16 octombrie, dar, pe fondul conflictului din Ucraina și a atribuțiilor pe care le are în NATO sunt toate șansele ca acesta să rămână în funcție și după ce i se termină în mod oficial mandatul.

În ceea ce privește viitorul organizației Nord-atlantice, este foarte probabil ca cel târziu în primăvara anului viitor, NATO să aibă un nou secretar general.

„Nu ştiu dacă termin în toamnă mandatul, pentru că e posibil să mai stau, pentru că este foarte important ca o bucată de timp să însoţesc şi viitorul secretar general, oricând va fi el sau ea aleasă de către aliaţi. Că va fi acum, în toamnă, că va fi în primăvară, vom avea un nou secretar general. Şi atunci este foarte important ca eu, ca omul doi în NATO, să pot să însoţesc o bucată de timp şi noul secretar general pentru a face o tranziţie lină”, a explicat Mircea Geoană, citat de digi24.ro.