Infofinanciar > Lumea la zi > „Mama Rusia” rămâne fără copii! Deciziile Kremlinului și războiul din Ucraina afectează grav rata natalității
Lumea la zi

„Mama Rusia” rămâne fără copii! Deciziile Kremlinului și războiul din Ucraina afectează grav rata natalității

„Mama Rusia” rămâne fără copii! Deciziile Kremlinului și războiul din Ucraina afectează grav rata natalității
FOTO: japantimes.com

Vladimir Putin, la finalul anului trecut, a ordonat executivului să întocmească un pachet de măsuri pentru a îmbunătății speranța de viață și natalitatea. Totodată, președintele rus și-a exprimat îngrijorarea în privința diminuării sporului natural în anumite regiuni ale Federației Ruse.

La scurt timp după ordinul lui Putin, Serghei Șoigu, ministrul Apărării, a propus creșterea vârstei de conscripție de la 18 la 21 de ani. Prin urmare, bărbați ruși care trebuie să-și îndeplinească stagiul militar obligatoriu vor fi recrutați la vârsta de 21 de ani. Aceste propuneri înseamnă că tinerii vor putea efectua stagiul militar obligatoriu după finalizarea studiilor universitare.

Moscova își taie craca de sub picioare

De asemenea, Șoigu a crescut ți limita superioară de recrutare de la 27 la 30 de ani. Astfel, specialiștii vor fi scoși din piața muncii pentru a-și îndeplini, după caz, obligațiile militare. Însă aceste două obiective afectează rata natalității. Dacă bărbații pleacă la război sau emigrează în detrimentul meseriei de a fi părinte, cine va mai face copii?

Asta nu e tot, piața muncii va fi și ea afectată de propunerile mai marilor ruși. Recrutarea în armată a personalului în putere diminează forța de muncă, într-o economie care se pregătește deja să piardă între 3 și 4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, în următorii zece ani.

Populația activă a pierdut și va pierde în continuare un număr impresionant de muncitori speriați de militarizarea intensă a vieții precum și de Operațiunea Specială de Eliberare. Toți acești factori, puși laolaltă, vor duce la apariția unui deficit masiv al forței de muncă la care se adaugă probleme demografice care accentuează declinul natalității observat încă din 2017.

Problemele Rusiei nu se opresc aici, numărul femeilor aflate la vârsta la care pot concepe copii este în scădere, în timp ce vârsta medie la care femeile au copii este în creștere. Altfel spus, se poate spune că Rusia duce două războaie nu unul. Pe lângă Operațiunea Specială de Eliberare care se desfășoară de mai bine de un an de zile, Federația Rusă, duce o luptă pentru conservarea populației.

Paradoxul rusesc

În mod paradoxal, Rusia nu se va confrunta în viitorul apropiat cu o rată a șomajului crescută, dar asta nu din cauza faptului că economia duduie, ci din pricina faptului că în piața muncii va fi privată atât de personalul calificat cât și de forța de muncă brută. Un an de serviciu militar pentru cei 300.000 de bărbați mobilizați în armată în septembrie și octombrie 2022 va însemna cu 25.000 de nașteri mai puține, estimează Mihail Denisenko, director al Institutului de Demografie de la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Nu este o cifră uriașă, dar ar putea crește semnificativ ca urmare a emigrării, a declinului pe termen lung al ratei natalității și a potențialei extinderi a vârstei de mobilizare. Legiuitorii ruși contribuie, de asemenea, la creșterea ratei natalității. Îngrijorați de producția redusă de viitori soldați pentru imperiul lor imaginar, legislatoriise gândesc la o interdicție parțială a avortului.

Cu toate acestea, Rusia a finalizat, în cea mai mare parte, „a treia tranziție demografică”, în care majoritatea populației dobândește capacitatea de a reglementa rata natalității. Avorturile nu mai sunt larg răspândite în țară, potrivit themoscowtimes.com.