Infofinanciar > Lumea la zi > Noul acord Brexit dă speranțe pentru economia britanică. Poate Londra să aibă o relație sănătoasă cu Uniunea Europeană?
Lumea la zi

Noul acord Brexit dă speranțe pentru economia britanică. Poate Londra să aibă o relație sănătoasă cu Uniunea Europeană?

rishi sunak ursula von der leyen , sursa foto skynews
sursa foto skynews

Premierul britanic, Rishi Sunak, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat luni acordul privind Cadrul de la Windsor, care are ca scop rezolvarea controversatului Protocol privind Irlanda de Nord, informează CNBC.

Noul acord privind Brexitul între Marea Britanie și UE ar putea contribui la readucerea în prim plan a „fundamentelor sănătoase” ale Marii Britanii, cu condiția ca relațiile cu Bruxelles-ul să continue să se îmbunătățească, sugerează analiștii.

O nouă speranță pentru relația UE – Marea Britanie

Premierul britanic, Rishi Sunak, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat luni acordul Cadrului de la Windsor, care are ca scop rezolvarea controversatului Protocol privind Irlanda de Nord.

Protocolul a fost o problemă de lungă durată pentru partidele unioniste pro-Brexit din Irlanda de Nord și a dus la un blocaj al Adunării descentralizate a Irlandei de Nord în ultimul an, după ce Partidul Democratic Unionist (DUP) a demisionat în semn de protest.

Deși se așteaptă să treacă de parlamentul britanic, acordul a fost întâmpinat cu mesaje contradictorii de la Belfast, DUP examinând în prezent detaliile acordului în raport cu cele „șapte teste” asupra cărora a insistat, informează CNBC.

Relația s-ar putea normaliza

Tony Travers, profesor la London School of Economics and Political Science, a declarat luni pentru CNBC că, deși DUP ar putea în continuare să-i îngreuneze situația lui Rishi Sunak, abordarea mai amabilă a premierului față de Bruxelles oferă o „platformă pentru ca Regatul Unit și Uniunea Europeană să creeze o relație mai rațională”.

Economistul senior al Berenberg, Kallum Pickering, a declarat luni într-o notă că acest progres ar putea marca o „linie în nisip” după șase ani și jumătate de incertitudine dăunătoare.

Noul acord Brexit înlătură potențial amenințarea unui război comercial de tip „tit-for-tat” între Regatul Unit și cea mai mare piață a sa, care a fost o amenințare mereu prezentă sub abordările mai combative ale predecesorilor lui Sunak, Boris Johnson și Liz Truss.

Pickering a declarat că acest lucru va îmbunătăți încrederea și probabil va debloca investițiile în afaceri care au fost ținute pe margine de riscul unei dispute comerciale între Regatul Unit și UE.

Incertitudinea, o mare problemă a economiei engleze

„În timp ce Regatul Unit va suferi un impact de durată asupra potențialului său de creștere în urma deciziei de a ridica barierele comerciale cu UE, principalul factor care a ținut în loc economia britanică de la referendum a fost incertitudinea”, a explicat el.

„Dacă aceasta va lua sfârșit, ne așteptăm ca elementele fundamentale sănătoase ale Regatului Unit – bănci bine capitalizate, gospodării și firme cu lichidități și piețe bine reglementate – să se reafirme.”

Berenberg menține proiecțiile privind PIB-ul Regatului Unit pentru următorii trei ani, peste consens, văzând o contracție de 0,8% în 2023, urmată de o revenire de 1,6% în 2024 și o nouă creștere de 1,7% în 2025.

PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 0,5% în decembrie, în condițiile în care economia a stagnat în ultimul trimestru al anului 2022, evitând la limită o recesiune tehnică, dar creșterea vertiginoasă a costului vieții și înăsprirea politicii monetare creează obstacole persistente în calea creșterii. Banca Angliei estimează că economia a intrat într-o recesiune superficială de cinci trimestre în primul trimestru din 2023.

Cât de importantă e Irlanda de Nord pentru economia britanică

Cu câțiva ani în urmă, un astfel de acord de Brexit ar fi avut un impact substanțial asupra piețelor. Lira sterlină s-a redresat ușor în urma anunțului, dar reacția generală pe piețele bursiere și valutare a fost relativ atenuată în raport cu standardele istorice.

Jordan Rochester, senior FX strategist G10 la Nomura, a declarat că, în ciuda semnificației sale politice, acordul nu se va filtra imediat în evaluarea de către piață a prețului relației comerciale globale a Regatului Unit cu UE și că, în prezent, comercianții au alte priorități.

„Aceasta este în mare măsură o problemă legată de Irlanda de Nord, cu una dintre cele mai mici populații dintre regiunile din Regatul Unit, cu cel mai mic PIB, de asemenea, nu va schimba în mod semnificativ previziunile macroeconomice ale multor persoane cu privire la unde va fi creșterea economică a Regatului Unit, unde va fi inflația și ce înseamnă acest lucru pentru Banca Angliei”, a spus el.

El a sugerat că acordul ar putea începe să aibă un impact mai mare pe termen lung asupra pieței, în cazul în care se va produce o schimbare spre o „politică mai pragmatică” cu UE, ceea ce ar putea deschide ușa pentru alte îmbunătățiri incrementale ale acordurilor comerciale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.