Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță sfârșitul lui Vladimir Putin? Șeful Wagner amenință dur Kremlinul, după încercuirea Bahmutului
Lumea la zi

Se anunță sfârșitul lui Vladimir Putin? Șeful Wagner amenință dur Kremlinul, după încercuirea Bahmutului

Prigojin Sursa foto: HotNews
Sursa foto: HotNews

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, într-o postare înregistrată publicată sâmbătă, a lansat un atac la adresa Kremlinul, la doar o zi după cucerirea orașului Bahmut. Mesajul acestuia a fost preluat și de agenția de presă TASS, însă articolul a fost șters ulterior.

„Bucătarul lui Vladimir Putin” a spus în înregistrarea respectivă că vor fi consecințe dramatice pentru Rusia, dacă oamenii lui se vor retrage din Bahmut, oraș câștigat destul de greu, având în vedere perioada în care s-au luptat cele două armate.

Mercenarii Wagner, salvarea lui Putin în Ucraina

Evgheni Prigojin a lăudat acțiunile oamenilor lui, mai ales că fără aceștia „s-ar prăbuși întreg frontul până la granițele Rusiei sau chiar mai departe”.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el, susținând că armata rusă va fi forțată să stabilizeze frontul. În același timp, rușii pot pierde și Crimeea și vor exista „multe alte cataclisme”, conform hotnews.ro.

Se pare că  luptele din Bahmut opresc trupele ucrainene să se concentreze și pe alte zone, conform acestuia. Șeful Wagner, de asemenea, susține că mercenarii săi vor avea probleme dacă se îndoiesc de autoritățile ruse că nu le -au pus la dispoziție muniție și întăriri.

„Și aceasta este exact problema cu lipsa de muniție. … Luptătorii obișnuiți… Vor veni și vor spune: Șefu’, s-ar putea ca această poveste să fie jucată undeva în adâncul Ministerului Apărării, sau poate mai sus, pentru a explica poporului rus de ce am ajuns în acest necaz? Dacă vor să ne întindă o capcană și să spună că suntem răufăcători, și de aceea nu ni se dă muniție și arme și nu ni se permite să întărim personalul, inclusiv condamnații?”, a concluzionat acesta.

Rusia a încercuit Bahmutul după luni de lupte

Artileria rusă a bătut vineri ultimele rute de ieșire din Bakhmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului ucrainean asediat și de a aduce Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cea mai sângeroasă bătălie din război.

Șeful armatei rusești private Wagner a declarat că orașul, care a fost distrus în timpul asaltului de peste șapte luni al Rusiei, a fost aproape complet încercuit, un singur drum fiind încă deschis pentru trupele ucrainene. Reuters a observat bombardamente intense ale Rusiei asupra rutelor care duc spre vest din Bahmut, o încercare aparentă de a bloca accesul forțelor ucrainene în și dinspre oraș. Un pod din orașul adiacent Khromove a fost avariat de bombardamentele tancurilor rusești.

Soldații ucraineni lucrau la repararea drumurilor avariate și mai multe trupe se îndreptau spre linia de front, într-un semn că Ucraina nu este încă pregătită să renunțe la oraș. La vest, ucrainenii săpau noi tranșee pentru poziții defensive.

Agenția rusă de știri de stat RIA a publicat o înregistrare video care arată ceea ce a spus că sunt luptători Wagner trecând pe lângă o instalație industrială avariată. Un luptător este auzit spunând că armata ucraineană distruge infrastructura din așezările din apropierea Bahmut pentru a împiedica încercuirea rusă.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a vizitat Bahmutul vineri pentru ședințe de informare cu comandanții locali cu privire la modul în care poate fi stimulată capacitatea de apărare a forțelor din prima linie, conform cnbc.com.

Denys Yaroslavskyi, comandantul unei unități a armatei ucrainene la Bahmut, a declarat pentru Espreso TV că părți ale unor unități au primit ordin să se rotească pe poziții mai sigure, descriind situația din cursul dimineții ca fiind „un abator de ambele părți”.