Infofinanciar > Esential > 10 executivi indieni care conduc marile companii de tehnologie de pe glob
Esential

10 executivi indieni care conduc marile companii de tehnologie de pe glob

Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, companii IT, sursă foto dreamstime
Foto: Dreamstime.com

În ultimii 30 de ani industria IT din India a crescut de la un impact de 1% din PIB la 3%. Chiar dacă contribuția la formarea PIB-ului a acestui sector este mai mică decât în cazul statelor europene, India este unul dintre cei mai importanți jucători mondiali la capitolul IT. De ce?

India și-a dezvoltat un alt tip de model de a face business în sectorul IT. Cum majoritatea bunurilor IT sunt produse în China dar dezvoltate în alte state de pe glob, India a devenit, îl ultimii 30 de ani, cel mai mare hub de outsourcing IT.

Când vorbim despre outsourcing ne referim la faptul că unele companii, în general corporațiile multinaționale, angajează diverși actori comerciali pentru a le presta servicii de utilitate internă. Cel mai comun exemplu este cel al serviciilor de clienți. Un jucător din industria telecomunicațiilor poate angaja o altă companie care să fie responsabilă cu serviciul clienți. Fie că vorbim despre contracte ce se încheie pe plan local sau internațional, outsourcing-ul este o modalitate de a face business foarte comună în sectorul IT. Aici vorbim de call centere, vânzări, marketing, dezvoltarea de aplicații sau site-uri, suport tehnic, dezvoltarea designului unui produs, toate aceste servicii pot fi externalizate de o companie prin angajarea alteia. La capitolul outsourcing India a devenit cel mai puternic jucător de pe glob.

Sectorul IT din India creștere de la an la an, înregistrând în prezent un număr de aproximativ 4,5 milioane de angajați IT. Cea mai mare companie de IT din India, Tata Consultancy Services, este și cel mai mare angajator, cu un personal de peste 500.000 de indieni. Anual se formează  zeci de mii de studenți cu o specializare în domeniul IT-ului, iar unii dintre ei au ajung executivi la cele mai importante companii de high-tech de pe glob. Evident, unii dintre ei sunt doar etnici indieni, având ca origine alte țări.

Sute de miliarde dolari venituri, gestionate de 10 executivi indieni

Conduc companii fondate în Statele Unite ale Americii care în ultimii 30 de ani au ajuns giganți în domeniul tehnologiei și IT-ului. Cei 10 CEO indieni gestionează împreună afaceri de peste 580 miliarde de dolari anual.

Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet

Cifra de afaceri: 257 miliarde dolari 2021

Născut în Madurai, India, Sundar Pichai și-a finalizat prima parte a studiilor la Universitatea Tehnică din Kharagpur, fiind specialist în știința materialelor. Lucrează la Google din 2004, când s-a angajat pe un post de product management, fiind printre responsabilii de proiectul Google Drive. A jucat un rol important și în dezvoltarea aplicațiilor Gmail și Google Maps. Din 2015 este CEO-ul Alphabet, companie care deține grupul Google.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft

Cifra de afaceri: 168 miliarde dolari 2021

Născut în Hyderabad, India, de profesie inginer electric, Satya Nadella a terminat la sfârșitul anilor ’80 un program de master în știința computerelor la Universitatea din Wisconsin Milwaukee. Este angajat al Microsoft de 30 de ani, din 1992, reușind să urce treptat pe scara ierarhică a companiei. În 2014 a fost numit CEO.

Parag Agrawal, CEO Twitter, sursă foto Indica News

Parag Agrawal, CEO Twitter, sursă foto Indica News

Parag Agrawal, CEO-ul Twitter

Cifra de afaceri: 5 miliarde dolari în 2021

Absolvent al Institutului de Tehnologie din Bombay în 2005, Parag Agrawal și-a continuat în Statele Unite ale Americii studiile doctorale, la Stanford. Teza sa de doctorat a fost finalizată în 2012, timp în care a lucrat și pentru Microsoft, Yahoo și Twitter. A fost numit în 2017 ca Chief Technological Officer la Twitter, iar din noiembrie 2021, devine CEO. Are doar 37 de ani și conduce platforma de social media pe care Elon Musk a plătit 44 miliarde dolari.

Shantanu Narayen, CEO-ul Adobe, sursă foto Wikipedia

Shantanu Narayen, CEO-ul Adobe, sursă foto Wikipedia

Shantanu Narayen, CEO-ul Adobe

Cifra de afaceri: 12,8 miliarde în 2020

Inginer la bază, la fel ca mulți alți executivi de origine indiană, Shantanu Narayen s-a format ca specialist în știința calculatoarelor în anii ’80, în Statele Unite ale Americii. A lucrat pentru diferite start up-uri de tech, iar după la sfârșitul anilor ’80 a început să lucreze pentru Apple. A ajuns la Adobe în 1998, prima sa funcție fiind de vice-președinte pentru dezvoltarea produselor Adobe la nivel mondial, iar din 2005 este ales director operațional. În anul 2007 ajunge CEO, funcție pe care o deține până în prezent.

Arvind Krishna, CEO-ul IBM

Cifra de afaceri: 57 miliarde de dolari în 2021

Și-a început cariera în cadrul companiei în urmă cu mai bine de 30 de ani, în 1990. În anul 2015 a fost promovat în funcția de Senior Vice president, poziție din care a realizat achiziția companiei Red Hat, tranzacție în valoare de 34 miliarde dolari. Din aprilie 2020 este CEO-ul IBM și din ianuarie 2021 este și președintele companiei.

Nikesh Arora, CEO-ul Palo Alto Networks, sursă foto World Economic Forum

Nikesh Arora, CEO-ul Palo Alto Networks, sursă foto World Economic Forum

Nikesh Arora, CEO-ul Palo Alto Networks

Cifra de afaceri: 4,3 miliarde dolari în 2021

Fost executiv la Google, Nikesh Arora conduce una dintre cele mai importante companii de securitate cibernetică de pe glob. După Google, Nikesh a lucrat pentru grupul Softbank, conglomerat de origine japoneză. Este CEO al Palo Alto din 2018.

Jayshree Ullal, CEO-ul Arista Networks

Cifra de afaceri: 3 miliarde de dolari în 2021

Născută în Londra dar crescută în New Delhi, Jayshree Ullal este la rândul său inginer electric de profesie. A fost numită CEO și Președinte al Arista Networks în 2008, companie care vinde tehnologie și suport tehnic pentru centre de date, sisteme de cloud computing, infrastructură necesară pentru internet.

Ajaypal Singh Banga, CEO-ul Mastercard, sursă foto The Hindu

Ajaypal Singh Banga, CEO-ul Mastercard, sursă foto The Hindu

Ajaypal Singh Banga, CEO-ul Mastercard

Cifra de afaceri: 18,8 miliarde dolari în 2021

Născut în Pune, India, a fost președintele Consiliului de Afaceri India – SUA, reprezentând interesele a peste 300 de investitori. A fost CEO-ul Mastercard din iulie 2010 până pe data de 31 decembrie 2020, iar în prezent ocupă funcția de Președinte Executiv.

Vasant Narasimhan, CEO-ul Novartis, sursă foto Wikipedia

Vasant Narasimhan, CEO-ul Novartis, sursă foto Wikipedia

Vasant Narasimhan, CEO-ul Novartis

Cifra de afaceri: 50 miliarde dolari în 2020

De naționalitate american, Vasant Narasimhan a intrat în grupul Novartis în anul 2005. Din 2014 până în 2016 a fost Directorul Global al Dezvoltării grupului, iar din 2016 Director Medical. În anul 2017 a fost ales noul CEO al celui mai mare producător de medicamente de pe glob.

George Kurian, CEO-ul NetApp, sursă foto CRN

George Kurian, CEO-ul NetApp, sursă foto CRN

George Kurian, CEO-ul NetApp

Cifra de afaceri: 5,7 miliarde de dolari în 2021

Inginer electric de profesie, George Kurian a fost vice-președinte al Akamai Technologies, a lucrat pentru Oracle, iar din 2011 este angajat al NetApp. Compania se ocupă cu servicii de cloud și data management, iar din 2015 deține funcția de CEO. Fratele său geamăn, Thomas Kurian, este CEO-ul Google Cloud din ianuarie 2019.