Infofinanciar > Info > Comisia Europeană poate pune multinaționalele IT la plată. Posibile taxe noi, de zeci de miliarde anual
Info

Comisia Europeană poate pune multinaționalele IT la plată. Posibile taxe noi, de zeci de miliarde anual

Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, companii IT, sursă foto dreamstime
Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, companii IT, sursă foto dreamstime

Margrethe Vestager, Vice-președinte executiv al Comisiei Europene, a transmis într-o conferință de presă că marile companii din IT ar trebui să contribuie la dezvoltarea rețelei de telecomunicații din Europa. Pentru implementarea unei infrastructurii 5G complete, UE are nevoie de investiții de 400 miliarde de euro.

Margrethe Vestager a transmis că giganții din domeniul tehnologiei, companii precum Meta, Netflix sau Alphabet (Google), ar trebui să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații din Uniunea Europeană. Motivul enunțat de vice-președinte a fost faptul că ei se află printre principalii actori care cresc traficul online, dar nu au niciun aport la stabilitatea rețelei de conectivitate.

„Cred că există o problemă şi trebuie să o luăm în considerare, gândindu-ne la toate aspectele, iar aceasta este problema contribuţiei echitabile la reţelele de telecomunicaţii. Deoarece vedem că există jucători care generează un trafic ridicat, care apoi le înlesneşte afacerea, dar care de fapt nu contribuie la înlesnirea acelui trafic. Ei nu contribuie la sporirea investiţiilor pentru lansarea conectivităţii”, a transmis Margrethe Vestager.

La începutul anului, în ianuarie, Comisia Europeană a publicat un document prin care se anticipa că Uniunea Europeană are nevoie de investiții de aproximativ 400 miliarde de euro pentru a avea o rețea 5G. Încă nu este clar de unde o să vină acești bani, având în vedere că actorii din industria telecomului din Europa sunt companii care cu greu pot intra în competiție cu marii jucători americani sau chinezi. O potențială sursă de investiții pentru această tranziție către 5G ar putea fi chiar marile corporații.

Traficul de date a crescut considerabil în pandemie

56% din tot traficul de date de pe glob are loc prin intermediul platformelor Meta, Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft și Google, a transmis Asociația Europeană a Operatorilor de Rețele de Telecomunicații (ETNO) într-un raport, în creștere față de situația prepandemică.

Raportul ia în calcul și beneficii are unei taxări anuale a marilor companii de telecom cu 20 miliarde de euro. Dacă o astfel de măsura s-ar adopta, PIB-ul Uniunii Europene s-ar putea majora cu până la 72 miliarde de dolari în 2025, spun datele ETNO. Principiul care stă la baza acestor analize constă în faptul că mai mulți jucători din piață sunt beneficiari direcți ai investițiilor din infrastructura de telecomunicații fără a contribui la ea, dar încărcând-o cu un trafic ridicat de date.

Totodată, raportul ETNO vorbește și despre faptul că o eficientizare a transferului de date ar putea optimiza consumul energetic din telecomunicații.