Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a recunoscut că se află în impas! Cantități record de țiței ajung în China și India la preț redus
Lumea la zi

Rusia a recunoscut că se află în impas! Cantități record de țiței ajung în China și India la preț redus

rusia-and-china
sursa qmagazine.ro

În timp ce majoritatea statelor din lume au restricționat primirea de gaz rusesc, China și India se bucură de discounturi uriașe pe care Moscova le oferă din cauza impasului în care se află. 

Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători)  avea în tranzit și în depozitele plutitoare 27 milioane de barili de țiței, în luna februarie. Acum, după mai bine de 4 luni, nivelul a crescut cu mai mult decât dublu, aflându-se undeva între 74 și 79 de milioane de barili de țiței, demonstrează datele anaiștilor de la Kpler. 

Asia a depășit Europa

Pentru prima dată în istorie, Asia este cel mai mare cumpărător al Rusiei, recordul a fost atins luna trecută iar decalajul se va adânci în luna mai. Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia. Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia.

Rusia a admis pentru prima dată că are probleme cu exporturile de gaze naturale și petrol din cauza sancțiunilor occidentale, vicepremierul Yuri Borisov afirmând că „exportul de hidrocarburi trece printr-o perioadă dificilă. Țările occidentale de vârf ne refuză resursele. Avem mult de lucru pentru a construi noi lanțuri de aprovizionare”, conform Bloomberg.

La jumătatea luni aprilie președintele Vladimir Putin amenința țările occidentale că Rusia își va muta exporturile energetice din est, avertizând că „țările neprietenoase” din Europa nu se pot descurca fără ele. 

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.