Infofinanciar > Lumea la zi > Giganții americani din IT se confruntă cu o mare criză! Suma pierdută este uriașă
Lumea la zi

Giganții americani din IT se confruntă cu o mare criză! Suma pierdută este uriașă

Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, companii IT, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

În doar trei ședințe de tranzacționare bursieră din SUA, cele mai mari companii de tehnologie din lume au pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari pe fondul declinului generalizat al pieței, conform CNBC.

Vânzările acțiunilor de pe Wall Street au început în momentul în care Rezerva Federală (Fed), miercurea trecută, a majorat simțitor rata dobânzii de referință. Sectorul tehnologic a fost cel mai afectat dintre toate sectoarele economice americane, scrie News.ro.

Miercurea trecută, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că inflația este prea mare și că nu există planuri pentru o majorare a dobânzii cheie cu mai mult de jumătate de punct procentual.

Inflația este mult prea mare și înțelegem dificultățile pe care le provoacă, acționăm rapid pentru a o reduce”, a spus președintele Fed, în timpul unei conferințe de presă pe care a început-o spunând că vrea „să se adreseze direct poporului american.” El a subliniat problema inflației asupra persoanelor cu venituri mai mici, spunând: „Ne angajăm ferm să restabilim stabilitatea prețurilor”.

Cele mai mai companii au avut pierderi de miliarde de dolari

Afacerile care au avut avânt anii trecuți, inclusiv în anul pandemic, nu mai sunt în atenția investitorilor. Aceștia își asigură banii în piețele mai sigure, precum cea a produselor de bază. Unii dintre cei mai importanți producători sunt: Campbell Soup, General Mills și J.M. Smucker.

Apple este cea mai valoroasă companie publică din lume. Aceasta a pierdut nu mai puțin de 220 de miliarde de dolari de la încheierea tranzacțiilor în ziua de miercuri.

Acțiunile au scăzut treptat, însă simțitor. Luni,  indicele bursier S&P 500 din SUA a ajuns sub pragul de 4.000 de puncte. Nasdaq a scăzut cu aproximativ 10%.

Microsoft a pierdut 189 de miliarde de dolari din capitalizare. Această scădere a afectat și compania Tesla care a înregistrat o pierdere de 199 de miliarde de dolari. În acest sector al pierderilor se numără și Amazonul a cărei capitularizare bursieră a scăzut cu 173 de miliarde de dolari. O valoare de 123 de miliarde de dolari a pierdut și compania care deține Google, Alphabet.

Pierderile s-au resimțit și în cazul producătorilor de plăci grafice Nvidia și Meta Platforms. Pierderile acestora au fost 85 de miliarde de dolari, respectiv 70 de miliarde de dolari.

Ce sunt tranzacțiile bursiere?

Tranzacțiile bursiere încadrează totalitatea actelor de vânzare-cumpărare realizate atât în interiorul bursei, cât și în afara acesteia, pe piața extrabursieră. În sens restrâns, tranzacțiile bursiere fac referire exclusiv la tranzacțiile efectuate în cadrul bursei de valori.