Infofinanciar > Lumea la zi > Lituania ridică un zid la granița cu Belarus! Vilnius vrea să împiedice emigranții ilegali să treacă către Europa
Lumea la zi

Lituania ridică un zid la granița cu Belarus! Vilnius vrea să împiedice emigranții ilegali să treacă către Europa

gov.md
FOTO: gov.md

Administrația de la Vilnius anunță că a fost finalizat zidul menit să împiedice emigrația ilegală bielorusă. Bariera ridicată de-a lungul graniței cu țara vecină are forma unui gard a cărei înălțime este de aproximativ patru metri. Totodată, acesta este securizat cu sârmă ghimpată, dispusă de-a lungul 550 de kilometri pe granița frontierei.

Ingrida Simonyte susține că „pe toate secțiunile, lucrările sunt încheiate în proporție de 100%”. Secțiunea nesecurizată de frontieră de 150 de kilometri este formată în mare parte din lacuri, râuri, mlaștini ceea ce face imposibilă construirea unui zid.

Securizarea graniței nu a fost ridicată pentru a opri strict emigranții din Belarus. În Lituania, trecerea ilegală a frontierei a crescut semnificativ în cursul acestui an. Aproximativ 4200 de migranți au încercat să treacă fraudulos, majoritatea era originari din Orientul Mijlociu și din Africa. Aceștia au reușit să traverseze granița dinspre Belarus.

Statele Occidentale au acuzat regimul lui Lukașenko în mod direct din cauza faptului că Belarus orchestrează împreună cu aliatul său, Federația Rusă, fluxul de imigranți, într-un atac de tip hibrid. Această acuzație este respinsă de Guvernul de la Minsk.

La rândul ei, administrația de la Vilnius este acuzată că operează respingeri ilegale prin politica pe care aceasta o urmărește.

Lituania respinge ilegal emigranți din Belarus

În ciuda acestor învinuiri, oficialul lituanian nu a respins acuzația. Acesta a afirmat că țara pe care o reprezintă nu va renunța la această politică controversată.  În același timp, va demara o analiză a posibilităților juridice și constituționale prin care să mențină această tactică fară a declara starea de urgență.

Prim-ministrul lituanian susține că această strategie intră în conflict sau se află la limita dreptului international.

„Vom avea mult de lucru în acest domeniu”, a recunoscut Simonyte.

În cursul săptămânii trecute, poliștii de frontieră au surprins 125 de emigranți care au încercat să traverseze ilegal. Acesta este cel mai mare număr înregistrat de la începutul anului.

Grănicerii lituanieni îi acuză la rândul lor pe cei din Belarus că oferă sprijin migranților pentru a pătrunde pe teritoriul statului baltic.

Rustamas Liubajevas, șeful poliției lituaniene, a afirmat următoarele: „De la începutul lui iulie, au fost înregistrate 95 de cazuri de distrugere”. De asemenea, el a mai adăugat faptul că „participă activ la deteriorarea gardului” facând referire la ofițerii din Belarus, conform agerpres.ro