Infofinanciar > Info > Țarul Putin și-a impus voința! Lituania ridică blocada economică asupra Kaliningrad-ului
Info

Țarul Putin și-a impus voința! Lituania ridică blocada economică asupra Kaliningrad-ului

lituania transport de marfuri sursa forbes
sursa forbes.ro

Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și dinspre zona rusă Kaliningrad. Kaliningrad se află la Marea Baltică și folosește o legătură feroviară cu Rusia prin Lituania pentru pasageri și mărfuri.

Rusia s-a înfuriat când Lituania a interzis luna trecută tranzitul oțelului și al altor metale feroase, în temeiul sancțiunilor UE, și a amenințat că va răspunde. Dar acum Căile Ferate Lituaniene spun că vor relua transportul de mărfuri către exclavă.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a declarat că sancțiunea de tranzit a afectat doar tranzitul rutier, nu și pe cel feroviar, și că, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să transporte beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad. Decizia Comisiei Europene vine după ce Lituania a impus restricții asupra mărfurilor rusești care tranzitează teritoriul său către enclava rusă Kaliningrad, în principal pe calea ferată, argumentând că aplică sancțiunile impuse de UE după invazia Rusiei în Ucraina. Moscova a cerut Lituaniei să ridice imediat restricțiile și a declarat că le-a transmis autorităților europene nemulțumirea.

În ghidul juridic publicat de executivul UE se precizează că, deși tranzitul rutier nu este permis, „nu există o astfel de interdicție pentru transportul feroviar” din Rusia către Kaliningrad, cu excepția armelor. Kaliningrad se află între Lituania și Polonia și este legat de restul Rusiei printr-o linie de cale ferată care trece prin Lituania. Vilnius a închis ruta pentru transportul de oțel și alte metale feroase, afirmând că a fost obligată să facă acest lucru în temeiul sancțiunilor UE care au intrat în vigoare la 18 iunie.

Tranzitul prin Lituania

Agenția rusă de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a declarat că 60 de vagoane de ciment vor fi în curând expediate pe teritoriu, potrivit BBC.

Rusia a anexat Kaliningrad după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, și aproximativ un milion de persoane locuiesc acolo. Pentru aprovizionare, Kaliningrad a depins foarte mult de rutele de tranzit prin Lituania. Însă luna trecută Lituania a început să pună în aplicare sancțiunile UE privind anumite bunuri rusești – inclusiv materiale de construcții – ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta nu va permite tranzitul mărfurilor prin teritoriul lituanian către Kaliningrad.

Acest lucru a înfuriat Moscova, iar șeful Consiliului de securitate rus Nikolai Patrușev a amenințat cu un „impact negativ grav asupra populației din Lituania„.