Infofinanciar > Lumea la zi > Kiev Post: Duetul Rusia-Belarus amenință Lituania cu războiul! Kaliningradul, în centrul disputei
Lumea la zi

Kiev Post: Duetul Rusia-Belarus amenință Lituania cu războiul! Kaliningradul, în centrul disputei

lukasenko_putin-sursa-foto-twitter
Sursă foto: Twitter.com

Rusia a început să amenințe voalat cu un nou război Lituania după ce, la 17 iunie, a fost introdusă o interdicție privind tranzitul feroviar al anumitor mărfuri către enclava rusă Kaliningrad. Lukașenko a declarat, în cadrul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, că blocarea tranzitului anumitor bunuri către Kaliningrad „este asemănătoare unei declarații de război”.

Conform kyivpost.com, Rusia a început să vorbească despre o „blocadă” a regiunii și despre necesitatea de a-și „proteja securitatea națională”, în ciuda faptului că interdicția era cunoscută dinainte, deoarece a fost introdusă ca parte a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene.

Guvernatorul regiunii Kaliningrad susține că 40-50% din toate mărfurile au fost interzise. Rusia cere ca UE să reia imediat tranzitul din Kaliningrad prin Lituania. Kremlinul a calificat această decizie drept fără precedent și ilegală.

„Această decizie este cu adevărat fără precedent, este o încălcare a tot ceea ce există. Înțelegem că acest lucru se datorează deciziei relevante a Uniunii Europene de a extinde sancțiunile la tranzit. Considerăm acest lucru ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Lituania se apără la adăpostul sancțiunilor UE

Autoritățile lituaniene resping acuzațiile rusești. Nu are loc nicio blocadă a Kaliningradului, răspund ele, deoarece sancțiunile impuse Rusiei au fost puse în aplicare de UE în ansamblu din cauza războiului din Ucraina.

„Orice discuție despre o blocadă a Kaliningradului este o minciună. Lituania respectă sancțiunile impuse de UE Rusiei pentru agresiunea și războiul său împotriva Ucrainei. Retorica rusă nu mi se pare nouă. Este ironic să aud despre încălcări ale acordurilor internaționale din partea unui stat care nici măcar nu știu care dintre acordurile internaționale nu le-a încălcat”, a explicat premierul lituanian Ingrida Simonyte la 22 iunie.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei reuniuni de securitate națională din Kaliningrad: „Rusia va reacționa cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile relevante sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestora vor avea un impact negativ grav asupra populației lituaniene.”

Statele Unite au declarat că sprijină pe deplin Lituania în disputa sa cu Rusia privind tranzitul spre Kaliningrad. „Ne susținem aliații noștri din NATO. Susținem Lituania. Angajamentul nostru față de articolul 5 al NATO este de nezdruncinat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.